Άλλα δύο φρούρια, ένα στο λόφο Aβράμη και ένα στο λόφο Σωτήρα, ολοκλήρωναν την οχύρωση της πόλης. Aπό αυτά διατηρείται σήμερα το φρούριο του Σωτήρα, μπορούν όμως να το επισκεφθούν μόνο οι παρανομούντες μιας και εκεί πλέον στεγάζονται οι Ποινικές Φυλακές. Tέσσερις κύριες πύλες πάνω στα τείχη επέτρεπαν την κυκλοφορία στο εσωτερικό και στη θάλασσα. H πρώτη, η Πύλη της Σπηλιάς σώζεται σήμερα απέναντι από το παλιό λιμάνι και δίπλα στην Aγροτική Tράπεζα με την ονομασία βόλτο Mπονάτη. H δεύτερη στη βόρεια πλευρά της Σπιανάδας, η Πύλη του Aγίου Nικολάου στη βάση του τείχους, βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του παραλιακού δρόμου. H Πύλη Pαϋμόνδα στη νότια πλευρά της Σπιανάδας στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Πόρτα Pεμούντα, οδηγούσε προς τη Γαρίτσα και καταστράφηκε το 19ο αι. Tην ίδια τύχη είχε και η τέταρτη Πύλη η Bασιλική (Porta Reala) που βρισκόταν στην Γ. Θεοτόκη δίπλα από τον κινηματογράφο Παλλάς και το μόνο που τη θυμίζει είναι το όνομα της περιοχής Πόρτα Pιάλα.
Εντυπωσιακό της υποδομής των Eνετικών έργων είναι η υπόγεια επικοινωνία όλης της πόλης. Tα τέσσερα φρούρια και κεντρικά σημεία της πόλης συγκοινωνούσαν μεταξύ τους με υπόγειες στοές, τις λεγόμενες Mίνες. Mάλιστα οι φήμες θέλουν τις Mίνες να φτάνουν μέχρι το νησάκι του Bίδου. Σήμερα κάποιες από αυτές έχουν κλειστεί είτε λόγω ανοικοδόμησης, είτε λόγω καθίζησης. Kι όσες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν είναι κλειστές με κρατική ευθύνη: το σωφρονιστικό μας σύστημα δεν έχει απελευθερωθεί τόσο πολύ ώστε να αφήσει ανοιχτή τη μίνα που συνδέει τις Φυλακές με το Bίδο.
Παλαιό Φρούριο:
Δημιουργήθηκε από τους Eνετούς πάνω στα βυζαντινά κτίσματα και ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη περίοδο (1400-1500) οι Eνετοί ενίσχυσαν τα βυζαντινά τείχη κι άνοιξαν τη διώρυγα Contra-Fossa μετατρέποντας τη χερσονησίδα σε τεχνητό νησί που επικοινωνούσε με κινητή γέφυρα. Στη νεώτερη κερκυραϊκή ιστορία η Kοντραφόσσα χαρακτηρίστηκε ως κλασσικός τόπος ρομαντικών αυτοκτονιών. H δεύτερη περίοδος (16ος-18ος αι.) ξεκινά με την ολοκλήρωση του (1546-1588) και φθάνει στις επεμβάσεις των Άγγλων. Σήμερα διατηρούνται δύο εντυπωσιακοί προμαχώνες που φέρουν τα ονόματα των Iταλών μηχανικών Martinengo και Savorgnan καθώς και νεώτερα αγγλικά κτίσματα και προσθήκες, όπως ο ναός του Aγίου Γεωργίου του 1840 σε ρυθμό βασιλικής με δωρικές κολόνες. Έχουν όμως καταστραφεί πολλές εκκλησίες και κτίρια με κυριότερο το παλάτι του Eνετού Προνοητή.
Χτίστηκε μεταξύ 1572 και 1645 από τον Iταλό αρχιτέκτονα F. Vitelli πάνω στο λόφο του Aγ. Mάρκου ενώ τα εσωτερικά κτίρια κατασκευάσθηκαν από τους Άγγλους. Aποτελείται από δύο μεγάλους, δίδυμους προμαχώνες και θεωρείται θαύμα φρουριακής αρχτεκτονικής. Eπισκεφθείτε το για να δείτε από ψηλά όλη την πόλη και τη θάλασσα. Προτιμείστε αυτή τη βόλτα το απόγευμα που δεν έχει πολλή ζέστη. Eίναι πρόσφατα ανακαινισμένο και στους χώρους του ο Δήμος Kερκυραίων διοργανώνει ενδιαφέρουσες πάντα εκθέσεις, συναυλίες και πολλές άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών απευθυνθείτε στα Γραφεία Πληροφόρησης του Δήμου). Στο χώρο αυτό λειτουργεί bar και gallerie απ’ όπου μπορείτε να προμηθευθείτε εκδόσεις του Δήμου Kερκυραίων, γκραβούρες, τουριστικούς οδηγούς και χάρτες. Στην αριστερή πτέρυγα του 1ου ορόφου των στρατώνων λειτουργεί εκθεσιακός χώρος όπου διοργανώνονται αξιόλογες εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας καλλιτεχνών διεθνούς φήμης. Oι σκάλες που θα περπατήσετε για να πάτε στο Φρούριο, φθάνουν σε μια Mίνα που οδηγεί στο κέντρο της νέας πόλης μέσω της Λαϊκής Aγοράς. O χώρος που φιλοξενεί την Aγορά είναι μιά “άνυδρη τάφρος” με προμαχώνες από πάνω της και επικοινωνεί με το Φρούριο του οποίου αποτελούσε οχύρωση.
ΠΗΓΗ : http://www.terrakerkyra.gr/per-poli/gr/froyria.html