Ο αριστουργηματικός Ερμής της Άνδρου

Ο αριστουργηματικός Ερμής της Άνδρου  Η Πραξιτέλεια σχολή δεν κρύβεται, τα πάντα πάνω του παραπέμπουν στην τελειότητα του Πραξιτελη έστω και αν αυτός ο Ερμής είναι ένα αντίγραφο. Ωστόσο είναι ένα εξαιρετικό αντίγραφο που αποδίδει με κάθε σεβασμό την τελειότητα του αρχικού χάλκινου γλυπτού που έχει αποδοθεί στον Πραξιτελη. Με έναν μοναδικό τρόπο θα το τοποθετούσα αντιθετικά με τον Ερμή του Πραξιτέλη της Ολυμπίας. Τους ενώνει το στήριγμα και η γεμάτη χάρη κούρμπα στο κορμί.

Ενώ όμως ο Ερμής του Πραξιτέλη ξεχειλίζει από μειλίχια διάθεση που ενισχύεται από το μειδίαμα του ο Ερμής της Άνδρου έχει βλέμμα υπερβατικό και μελαγχολικό αλλά με μια δική του επιβλητικότητα, ενώ το φίδι στον κορμό υποδηλώνει την χθόνια φύση του και την ιδιότητα του ψυχοπομπού. Τυχερό έργο πάντως. Βρέθηκε ελάχιστα μετά την ίδρυση του Ελληνικού Βασιλείου στην Παλαιόπολη της Άνδρου γλιτώνοντας την απαγωγή από κάποιον “σωτήρα” αρχαιοδίφη.

Ο ίδιος ο βασιλιάς Όθωνας βρέθηκε στην Άνδρο να το θαυμάσει και αργότερα θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας του οποίου υπήρξε ένα από τα πιο εμβληματικά εκθέματα μέχρι να επιστρέψει το 1981 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ανδρου που μόλις είχε χτιστεί με δωρεά του Ιδρύματος Γουλανδρή.

ΠΗΓΗ https://www.facebook.com/athenologio/posts/205764280970219

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: