Επιστρέφει στο Ιράκ πλάκα αρχαίου σουμεριακού ναού – ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΠΟΤΕ ; | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Επιστρέφει στο Ιράκ πλάκα αρχαίου σουμεριακού ναού – ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΠΟΤΕ ;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΙΣΤΟΡΙΑ
1 Οκτωβρίου 2020 09:06:34

Τον δρόμο της επιστροφής για το Ιράκ θα πάρει, ύστερα από περίπου δύο μήνες και με τη βοήθεια του Βρετανικού Μουσείου, ένα αρχαίο αντικείμενο που ανήκει στον πολιτισμό των Σουμερίων.

Πρόκειται για το κομμάτι (μια πλάκα) ενός αρχαίου σουμεριακού ναού, που χρονολογείται το 2400 π.Χ., περίοδο ακμής των Σουμερίων, φτιαγμένο από ασβεστόλιθο και φέρει επάνω του ιδιαίτερο γλυπτό διάκοσμο: μια ανδρική φιγούρα σε καθιστή θέση που φοράει ένα παραδοσιακό ένδυμα των Σουμερίων, το λεγόμενο kaunakes, που ήταν φτιαγμένο από μαλλί προβάτου και το φορούσαν άνδρες και γυναίκες.

Το αντικείμενο προοριζόταν να δημοπρατηθεί το 2019 ως ακκαδικό που προερχόταν από ιδιωτική συλλογή, αλλά αμέσως σήμανε συναγερμός στις βρετανικές αρχές καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν προϊόν παράνομου εμπορίου. Αυτά που «πρόδωσαν» το αντικείμενο στις Αρχές ήταν η πολύ καλή ποιότητα και η σπανιότητά του. Εκπρόσωποι του Βρετανικού Μουσείου σημείωναν στην εφημερίδα Guardian ότι είναι γνωστή η ύπαρξη περίπου 50 παρόμοιων αντικειμένων από την αρχαία Μεσοποταμία, οπότε κάθε φορά που εμφανίζεται μια τέτοια πλάκα οι ειδικοί είναι σχεδόν βέβαιοι για τον τόπο προέλευσης και τον τρόπο απόκτησής της. Αλλωστε, η περιοχή από την οποία προέρχεται στο Ιράκ λεηλατήθηκε από λαθρανασκαφείς τη δεκαετία του ’90 και έως το 2003.

Ο άνδρας που εικονίζεται στο αντικείμενο θεωρείται ότι είναι ιερέας ή κάποιος με δύναμη και εξουσία, αφού κρατάει στο ένα του χέρι ένα τελετουργικό κύπελλο, ενώ το άλλο του χέρι ακουμπάει στα γόνατά του. Η πλάκα έχει σημάδια από φωτιά, χαρακτηριστικό που έχει παρατηρηθεί ξανά σε ευρήματα που προέρχονται από την αρχαία πόλη των Σουμερίων Γκιρσού (το σημερινό Τέλλο) που βρίσκεται στο νότιο Ιράκ, όπου το Βρετανικό Μουσείο διενεργεί αρχαιολογικές ανασκαφές.

Επίσης, το αντικείμενο είναι σπασμένο από την αριστερή πλευρά και τα υπόλοιπα κομμάτια μπορεί, με λίγη τύχη, να βρεθούν στον αρχαιολογικό χώρο Τέλλο, στο νότιο Ιράκ.

Ο επαναπατρισμός του αντικειμένου θα γίνει αφότου η σουμεριακή πλάκα εκτεθεί για δύο μήνες στις προθήκες του μουσείου.

 


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: