Υπάρχει μετά θάνατον ζωή; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Υπάρχει μετά θάνατον ζωή; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες  Tο τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής και η επιστήμη έχει επιχειρήσει πολλές φορές να αποκωδικοποιήσει το μυστικό της μετά θάνατον ζωής.

Πρόσφατα οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξακολουθεί να λειτουργεί για μικρό χρονικό διάστημα μετά τον θάνατο, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν πεθάνει.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη εξετάζοντας περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Και αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι άνθρωποι που έχουν επανέλθει μετά από ανάνηψη μπορούσαν να περιγράψουν τι συνέβη, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων μεταξύ των γιατρών και των νοσοκόμων όταν η καρδιά τους σταμάτησε να χτυπά.

Όπως εξήγησε ο dr. Sam Parnia, ο χρόνος που ο ασθενής κηρύσσεται νεκρός βασίζεται στη στιγμή που σταματά η καρδιά. Από τεχνική άποψη, έτσι λαμβάνεται και η ώρα θανάτου. Αφού η καρδιά σταματήσει να χτυπά, και το αίμα σταματά να κυκλοφορεί στον εγκέφαλο, άρα σταματά η λειτουργία του. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα για ένα χρονικό διάστημα το άτομο να είναι νεκρό, αλλά να εξακολουθεί να γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω του.

Η ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης, ελπίζουν ότι η εργασία τους θα βοηθήσουν να βελτιωθούν οι θεραπείες για τις καρδιακές ανακοπές και να προληφθούν τραυματισμοί στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της ανάνηψης.

Ταυτόχρονα, μελετάμε το ανθρώπινο μυαλό και τη συνείδηση στο πλαίσιο του θανάτου για να καταλάβουμε αν η συνείδηση εξαφανίζεται ή εξακολουθεί να υφίσταται μετά τον θάνατο για κάποιο χρονικό διάστημα – και πως αυτό συνδέεται με ό,τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σε πραγματικό χρόνο, πρόσθεσε ο dr Parnia.

Υπάρχει ζωή μετά θάνατον;

Μια εκπληκτική ανακοίνωση για το αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή έκανε το 2016 μια ομάδα ψυχολόγων και γιατρών στο Technische Universität του Βερολίνου. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει ότι η ζωή μετά θάνατον υπάρχει σε κάποια μορφή και έχει αποδειχθεί μάλιστα από κλινικά πειράματα! Η ανακοίνωση ήρθε ως αποτέλεσμα μιας μελέτης που εξέτζε – υπό ιατρική επίβλεψη – τις επιθανάτιες εμπειρίες ασθενών που ήταν κλινικά νεκροί για περίπου 20 λεπτά πριν τους επαναφέρουν πίσω στη ζωή.

Η 4ετής μελέτη περιελάμβανε 944 εθελοντές, καθώς και ένα συνδυασμό φαρμάκων όπως επινεφρίνη και διμεθυλτρυπταμίνη, που επιτρέπουν στον οργανισμό να επιβιώσει από την κατάσταση κλινικού θανάτου και τη διαδικασίας ανάνηψης. Μετά τον κλινικό θάνατο, τοποθετούσαν τον ασθενή σε μια προσωρινή κωματώδη κατάσταση.

Το πείραμα των 20 λεπτών έγινε δυνατό μόλις πρόσφατα, χάρη σε ένα νέο μηχάνημα, το AutoPulse. Τα τελευταία λίγα χρόνια, αυτού του είδος ο εξοπλισμός έχει χρησιμοποιηθεί για να επαναφέρει στη ζωή ανθρώπους που είχαν πεθάνει κάπου μεταξύ 40 λεπτών έως και 1 ώρας.

Η έρευνα είχε ως επικεφαλής τον Δρ. Berthold Ackermann και την ομάδα του, οι οποίοι παρακολουθούσαν στενά το πείραμα και κατέγραφαν τις διάφορες μαρτυρίες των εθελοντών. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όλα τα άτομα είχαν κάποιες αναμνήσεις από την εμπειρία του θανάτου τους, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν ιδιαίτερα μεγάλες ομοιότητες. Υπήρχαν, ωστόσο, ορισμένες διακυμάνσεις από ασθενή σε ασθενή.

Οι περισσότερες από τις μαρτυρίες περιελάμβαναν ένα αίσθημα απόσπασης από το σώμα, αίσθηση αιώρησης, ηρεμίας, ασφάλειας, ζεστασιάς, την αίσθηση της απόλυτης διάλυσης και την παρουσία έντονου φωτός.

Η ομάδα των γιατρών πρόσθεσε επίσης ότι είναι ενήμεροι για τις πιθανές επιπτώσεις του πειράματός τους στους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά όταν κατέστησαν σαφές ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν είχαν καμία επιρροή στις αισθήσεις και τις εμπειρίες που βίωσαν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια του πειράματος. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η μελέτη περιλάμβανε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών – Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Ινδουιστές και άθεους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ackermann, «Ξέρω ότι τα αποτελέσματά μας θα μπορούσαν να διαταράξουν τις πεποιθήσεις πολλών ανθρώπων. Αλλά κατά κάποιο τρόπο, μόλις απαντήσαμε σε ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Έτσι, ελπίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να μας συγχωρήσουν. Ναι, υπάρχει ζωή μετά το θάνατο και αυτό ισχύει για όλους.»

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: