TΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΜΑΣΟΝΙΣΜΟΥ

TΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΟΥ ΜΑΣΟΝΙΣΜΟΥ  “Τα κυριότερα Σύμβολα της Μασονίας είναι εκείνα που πηγάζουν απ’ την πρωταρχική κατάσταση της οργάνωσης: Ο γνώμονας, το μυστρί, το τρίγωνο, η ποδιά, το άστρο με τις πέντε κορυφές. Αυτά αναφέρει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Ιατρόπουλος, στο βιβλίο τον «Απόκρυφη γνώση”— “Μασονία” (τόμος 7, σελ. 172-174), επεξηγώντας ότι:

* “Το μυστρί είναι απαραίτητο εργαλείο για τον ενεργό Μασόνο και γι’ αυτό αποτελεί και το συμβολικό εργαλείο του Θεωρητικού Μασόνου, που δουλεύει για το χτίσιμο του ναού της ανθρωπότητας. Συμβολίζει επίσης την αγάπη ανάμεσα στους αδελφούς, όπως ακριβώς ενωμένες είναι και οι πέτρες σ’ ένα οικοδόμημα. Πολύ συχνά το μυστρί παίρνει ένα τριγωνικό σχήμα, συμβολίζοντας έτσι το τελετουργικό τρίγωνο.

* “Ο γνώμονας, που συχνά είναι δεμένος μ’ ένα σχοινί, στην άκρη του οποίου κρέμεται ένα βαρίδι, χρησιμοποιείται σαν έμβλημα του συνεταιρισμού. Το σύμβολο αυτό υπάρχει στους τάφους των Ρωμαίων αρχιτεκτόνων, των αρχιτεχνιτών του Μεσαίωνα και ανακαλύφθηκε στον τάφο ενός ναίτη. Πολύ γρήγορα πήρε τη σημασία της Δικαιοσύνης, όπως δείχνουν μερικές τοιχογραφίες και παλιά μωσαικά.
Παριστάνει το “ιερό τρίγωνο” του Πυθαγόρα, που οι πλευρές του βρίσκονται σε μια σχέση 3,4.5. Μία σχέση που επιτρέπει να χαράξουμε την ορθή γωνία ή “γωνία της Δικαιοσύνης” με την αλυσίδα του χωρομέτρη. Ο γνώμονας του Πυθαγόρα, που διαδόθηκε απ’ τους συνεταιρισμούς, βρίσκεται σήμερα στη βάση της Μασονίας. Παριστάνει το απαραίτητο εργαλείο, για να μεταβληθεί μία ακατέργαστη πέτρα — ο αμαθής, σε πέτρα κατεργασμένη — ο μυημένος. Συμβολίζει την επίδραση της δύναμης πάνω στον ίδιο τον εαυτό μας, μέσα από την οποία ο Μασόνος μπαίνει στο ναό της ιδέας, όπως η πέτρα που έχει κατεργαστεί στο οικοδόμημα. Ο γνώμονας συμβολίζει επίσης την ευθύτητα, τη δικαιοσύνη, χωρίς τις οποίες η κοινωνία δεν θα ήταν τίποτε άλλο από μια αναρχία “.

* “Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε και για το τρίγωνο. Ιδιαίτερα οι μυημένοι της Στοάς όταν συνεδριάζουν σχηματίζουν ένα τρίγωνο, το ιερό τρίγωνο, ισοσκελές με μεγάλη βάση. Συχνά το βλέπουμε να κοσμεί τις εκκλησιαστικές εικονογραφίες και στη Μασονία με δευτερεύοντα σύμβολα, όπως είναι το τετράγωνο, το περιστέρι, το μυστικό μάτι, οι δάφνες. Το τρίγωνο ανάγεται στο εβραϊκό “ρες”, το “ρ” που είχε τριγωνικό σχήμα και σήμαινε «κεφαλι» παρίστανε τον θεό. Οι διαθήκες και οι νόμοι απαγόρευαν να παριστανεται με μορφή ανθρώπου.
Ο συμβολισμός αυτός πλούτισε με την επαφή με τους Πυθαγόριους και τη γνώση. Έτσι, δεν σχεδίαζαν πια μόνο τον Θεό, αλλά την Τριάδα του Χριστιανισμού ή τον Μεγάλο Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος, των ενεργών Στοών που έγιναν μετά θεωρητικές”.

* “Όσο για την ποδιά θυμίζει λίγο εκείνη που φορούν πολλοί τεχνίτες. Μια πέτσινη ποδιά που λίγο για το σχήμα της, λίγο για τα στολίδια της, έγινε το κυριότερο σύμβολο της θεωρητικής Μασονίας. Η ποδιά του Δασκάλου για παράδειγμα, είναι ένα κανονικό τραπέζιο μ’ ένα τριγωνικό κόσμημα και δύο κόρδόνια. Έχει επίσης τρεις σειρές από 3,5,8 τελείες, που είναι όλοι αριθμοί με συμβολική σημασία”.

* “Το άστρο με τις πέντε κορυφές ή “φλογερό άστρο” είναι το κυριότερο μασονικό σύμβολο. Το σύμβολο που τη μέρα της ένωσης θ’ αντικαταστήσει το σταυρό. Όπως κάποτε το άστρο της Βηθλεέμ οδήγησε τους μάγους και βοσκούς, έτσι και το φλογερό άστρο οδηγεί τους Μασόνους και μαζί τους ολόκληρη την ανθρωπότητα στο μεγάλο σκοπό, το βασίλειο το χιλιετές”.

* “Πολύ συχνά το μασονικό πεντάγραμμα έχει στο κέντρο του το γράμμα “G”. Σύμφωνα με πολλές γνώμες το “G” είναι το αρχικό του Μεγάλου Αρχιτέκτονα, του Gott και God (Θεού) ή επίσης της ‘Γεωμετρίας’ επιστήμης του Θεού. Αναφέροντας αυτή την πιθανή εξήγηση ίσως θα ήταν χρήσιμο να θυμηθούμε ότι στην εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων, σε κάποιο σημείο μέσα στο οικοδόμημα, μπορεί ακόμα κανείς να διαβασει : «Στη Δοξα του Μεγάλου αρχιτέκτονα του Σύμπαντος». Κάτω δε από αυτό μπορεί να δει το «φλογερό άστρο» με το “G” μέσα σε αυτό. Όσο για το γράμμα “G”, η καταγωγή του είναι χωρίς άλλο καβαλιστική. Το γράμμα «Ι» το εβραικό “G”, γράμμα του τετραγράμματος «Γιοντ – Χε – Βάου – Χε», χρησίμευε να περιγράψουν το «Ανώτατο Αυλο Ον».

ΠΗΓΗ: «Αιρέσεις και Δόγματα», Δημήτρης Χαλιβελάκης.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: