Απροστάτευτη η Γη από τις ηλιακές καταιγίδες | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Απροστάτευτη η Γη από τις ηλιακές καταιγίδες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ
19 Νοεμβρίου 2018 21:40:00

Τεράστια μπλακ άουτ, κατάρρευση των τηλεπικοινωνιών και του Διαδικτύου και καταστροφές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ηλιακές καταιγίδες, αναφέρει μια μελέτη στη Βρετανία.
Μάλιστα η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας (Met Office) προειδοποίησε υπουργούς της κυβέρνησης ότι τεράστιες ηλιακές εκλάμψεις, που συνοδεύονται από τις λεγόμενες εκτινάξεις στεμματικού υλικού (δισεκατομμύρια τόνοι σωματιδίων εκτινάσσονται στο Διάστημα) που έπληξαν δύο-τρεις φορές τους τελευταίους δύο αιώνες τον πλανήτη μας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εκλάμψεις αυτού του είδους προκαλούν έντονα μαγνητικά πεδία γύρω από το Γη, που θα μπορούσαν μέσα σε μια στιγμή να κάψουν ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές, αναφέρουν οι Sunday Times και να σακατέψουν την οικονομία μιας χώρας εκτός κι αν αναπτυχθεί στο διάστημα ένα δίκτυο δορυφόρων που θα τις ανιχνεύει εγκαίρως και θα σημαίνει συναγερμό.
Όπως επισημαίνει η μελέτη του Met Office «η απώλεια του ΑΕΠ για το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να φθάσει τα 15,8 δισ στερλίνες μ’ ένα τέτοιο συμβάν που συμβαίνει μια φορά στα εκατό χρόνια, χωρίς δυνατότητα πρόβλεψης των διαστημικών καιρικών συνθηκών. Με τους υφιστάμενους δορυφόρους να πλησιάζουν το τέλος της ζωής τους οι δυνατότητες πρόβλεψης θα μειωθούν τα ερχόμενα χρόνια και αν δεν γίνουν επενδύσεις, κρίσιμες υποδομές θα είναι ολοένα και πιο ευάλωτες στις καιρικές συνθήκες του διαστήματος».
Οι συντάκτες της έρευνας-, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, του Εργαστηρίου Rutherford Appleton και του British Antarcktic Survey- προτείνουν ως εκ τούτου την κατασκευή ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης μ’ ένα δίκτυο δορυφόρων που θα παρακολουθεί την ηλιακή δραστηριότητα και θα σημαίνει συναγερμό για επικείμενη μεγάλη ηλιακή καταιγίδα μία εβδομάδα νωρίτερα, δίνοντας έτσι ένα αναγκαίο περιθώριο αντίδρασης στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού.
Αρκετές χώρες διαθέτουν ήδη δορυφόρους γι’ αυτή τη δουλειά, αλλά σύντομα θα είναι αναποτελεσματικοί λόγω της μακράς έκθεσής τους στην ακτινοβολία.
Το 1859 η λάμψη του ήλιο διπλασιάστηκε για μερικά λεπτά μετά το «επεισόδιο του Κάρινγκτον», την ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ και η οποία προκάλεσε καταστροφή σε τηλεγραφικά δίκτυα σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Μια άλλη μεγάλη ηλιακή καταιγίδα έπληξε το 1989 το Κεμπέκ του Καναδά καταστρέφοντας καλώδια ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστιο μπλακ-άουτ.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: