Τροία: Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι στα αχνάρια του Ερρίκου Σλήμαν | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Τροία: Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι στα αχνάρια του Ερρίκου Σλήμαν

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ
29 Σεπτεμβρίου 2017 19:10:00

Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας δήλωσε πως το 2018 θα ανακηρυχθεί «έτος της Τροίας».
Αν ζούσαν εδώ ο Πρίαμος, ο Αχιλλέας, ο Έκτορας, αν πέθαναν εδώ, δε μπορούμε να το αποδείξουμε 100%, λέει ο Ρουστέμ Ασλάν ο αρχαιολόγος που ανασκάπτει εδώ και τριάντα χρόνια, -από τα φοιτητικά του χρόνια το 1988-, την περιοχή του λόφου Χισαρλίκ, και αναζητά τα ίχνη της Τροίας και των ηρώων της.
«Αλλά εάν εργάζεσαι μέσα για 30 χρόνια, νύχτα και μέρα, χειμώνα ή καλοκαίρι, και περιβάλλεσαι από αυτό το τοπίο, μπορείς  να το αισθανθείς. Αρχίζεις να το πιστεύεις.”


Η περιφραγμένη περιοχή ακριβώς έξω από τη νότια πύλη των ερειπίων της αρχαίας πόλης του έχει προσφέρει εντυπωσιακές ενδείξεις που μπορεί να προσθέσουν στην απόδειξη ότι αυτή ήταν η σκηνή του πολέμου που περιγράφεται λεπτομερώς στα έπη του Ομήρου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.
Τα ερείπια της Τροίας απέχουν μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το Τσανάκκαλε, μια πόλη στη βορειοδυτική Τουρκία και ο λόφος Hisarlık, περιέχει τα σωζόμενα υπολείμματα 10 πόλεων των Τρώων που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ.

Πολλές από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια επικεντρώθηκαν σε μια περιοχή ακριβώς απέναντι από τη νότια πύλη του Troy VI, όπως αποκαλείται που χρονολογείται από το 1300 π.Χ., και την κύρια είσοδο στην αρχαία ακρόπολη.
Λίγες δεκάδες μέτρα από την πύλη, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει ένα οδικό δίκτυο της ύστερης εποχής του χαλκού και τα ερείπια ενός σπιτιού από την εποχή, υποδεικνύοντας την ύπαρξη ενός εκτεταμένου οργανωμένου δικτύου κτιρίων πέρα ​​από τα τείχη της πόλης. Οι ανασκαφές θα επαναληφθούν το καλοκαίρι του 2018 καθώς ο Aslan και η ομάδα του αναζητούν ενδείξεις βίαιης αντιπαράθεσης στην περιοχή που περιβάλλει την πύλη της ακρόπολης.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το έπος του Ομήρου έχει ιστορικό πυρήνα που μπορεί να αποκαλυφθεί μέσω ανασκαφών, προσεκτικής ανάγνωσης της γραμματείας και γραπτών εγγράφων από την αυτοκρατορία των Χετταίων που συνυπήρχαν με την Τροία και κατέρρευσε με το τέλος της χάλκινης εποχής.
«Το 2018 θα συνεχίσουμε την ανασκαφή σε μια εκτεταμένη περιοχή και θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το τελευταίο στρώμα καταστροφής έξω από την ακρόπολη. Τι συνέβη, πώς συνέβη και πότε συνέβη. “, λέει ο Ασλάν.
Η περιοχή χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά ως η πιθανή σκηνή του πολέμου που απεικονίστηκε στην Ιλιάδα ήδη από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν ξεκίνησαν ανασκαφές αρχικά από τον Βρετανό πρόξενο Φρανκ Κάλβερτ και έπειτα από τον Γερμανό έμπορο Ερρίκο Σλίμαν.


Η Τουρκία ελπίζει ότι η επιταχυνόμενη αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες στην περιοχή,  σε ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά ερείπια της αρχαιότητας. Το υπουργείο πολιτισμού της Τουρκίας δήλωσε πως το 2018 θα ανακηρυχθεί «έτος της Τροίας» και σχεδιάζει μια σειρά από εκδηλώσεις για την προώθηση του τόπου.
Παράλληλα, ένα μουσείο θα ανοίξει το επόμενο έτος για να στεγάσει στέγαση πολλές από τις βασικές συλλογές και τα αρχαιολογικά ευρήματα από το χώρο. Η τουρκική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με μουσεία σε όλο τον κόσμο που έχουν αντικείμενα από την Τροία προκειμένου να τα επιστρέψουν στην Τουρκία.
Ο πιο γνωστός είναι ο λεγόμενος Θησαυρός του Πριάμου, μια συλλογή χρυσού, όπλων, αντικειμένων, που μεταφέρθηκαν από τον Σλίμαν στο Βερολίνο και εν συνεχεία στη Μόσχα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όπου παραμένουν στο Μουσείο Πούσκιν.
ΠΗΓΗ thetoc.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: