Νεάντερταλ και η εξαφάνιση τους | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Νεάντερταλ και η εξαφάνιση τους

14 Απριλίου 2017 22:11:00

Μια νέα θεωρία για τη μυστηριώδη εξαφάνιση των Νεάντερταλ ρίχνουν οι επιστήμονες του Cambridge University. Ο σύγχρονος άνθρωπος εξολόθρευσε τους Νεάντερταλ με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι κατακτητές σκότωναν μαζικά τους ιθαγενείς  στην Αμερική. Εμείς μεταδόσαμε στους Νεάντερταλ νόσους που το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει

Η γενετική ομοιότητα ήταν η αχίλλειος πτέρνα

Νεάντερταλ που ζούσαν στην Ευρώπη πριν από περίπου 50.000 χρόνια, μπορεί να μολύνθηκαν με ασθένειες, οι οποίες ήρθαν από τους προγόνων του ανθρώπου (Homo sapiens), όταν μαζικά μετανάστευσαν από Αφρική. Οι ασθένειες αυτές μπορεί να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ όπως περιγράφει μια νέα βρετανική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Charlotte Choulntkroft Βιολόγος Ανθρωπολογίας, του Πανεπιστήμιου Cambridge εκτιμά ότι, λόγω της γενετικής ομοιότητας θα είναι πιο εύκολο για τους παθογόνους παράγοντες για να μεταφερθούν από τους ανθρώπους στου Νεάντερταλ.
Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει τα πιο πρόσφατα δεδομένα από δείγματα DNA από αρχαία οστά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες μολυσματικές ασθένειες είναι πιθανώς πολλές χιλιάδες χρόνια περισσότερο γνωστές από ό, τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί. Οι ασθένειες αυτές μπορεί να είναι η φυματίωση, έλκος στομάχου, έρπη, κλπ, οι οποίες αποδυνάμωσαν σταδιακά το σώμα του Νεάντερταλ και συνέβαλαν στην απόλυτη εξαφάνιση τους.
Υποτίθεται ότι υπήρχαν αρκετές μίξεις μεταξύ ανθρώπων και Νεάντερταλ, οι οποίες επέτρεψαν να μεταδοθούν τα μικρόβια στα γονίδια που προδιαθέτουν διάφορες ασθένειες. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι ιοί και άλλοι μικροοργανισμοί μεταδόθηκαν στους προγόνους μας από τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, όσο ακόμα ζούσαν στην Αφρική. Οι άνθρωποι, με τη σειρά τους, πέρασαν τα μικρόβια στουε Νεάντερταλ όταν ήρθαν σε επαφή μαζί τους στην Ευρώπη.
Όπως είπε ο Choulntkroft, πιο πιθανό, ωστόσο, ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί ίδιο  με την μαζική και ταχεία εξαφάνιση του αμερικανικού λαού μετά την άφιξη του Κολόμβου και τη μεταφορά ασθενειών που έφερε μαζί του. Μάλλον μικρές ομάδες των Νεάντερταλ είχαν γίνει θύματα των διαφόρων ασθενειών, και μακροπρόθεσμα, οι συνέπειες έγιαν καταστροφικές για το είδος. Η μελέτη  δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσικής Ανθρωπολογίας».
Η κυρίαρχη άποψη σήμερα είναι ότι οι μολυσματικές ασθένειες έχουν βιώσει εκρηκτική ανάπτυξη με την εμφάνιση της γεωργίας πριν από περίπου 8000 χρόνια, και οι περισσότερες δημιουργήθηκαν σε πυκνοκατοικημένους οικισμούς, όπου οι άνθρωποι και τα ζώα ζούσαν μαζί, ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των ασθενειών. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, οι ασθένειες που θεωρείται ζωονόσοι, όπως η φυματίωση, η οποία αρχικά δεν μεταδίδονταν από τα ζώα στον άνθρωπο, αλλά το αντίθετο. Αυτούς τους παθογόνους οργανισμούς έφεραν οι πρόγονοί από την Αφρική.
Για παράδειγμα, το Helicobacter pylori, το οποίο προκαλεί έλκη, πιστεύεται ότι αρχικά μόλυνε τους Homo sapiens στην Αφρική από 88.000 έως 116.000 χρόνια πριν. Αργότερα, πριν από 52.000 χρόνια, μέσα από τους προγόνους μας, που έφτασαν στην Ευρώπη, όπου πέρασε στους Νεάντερταλ (όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 40.000 χρόνια πριν).

Ο ιός που προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων, πιστεύεται ότι μεταδόθηκε στους προγόνους των ανθρώπων στην Αφρική, 1,6 εκατομμύρια χρόνια πριν, αφού είχε μολύνει τους χιμπατζήδες. Και πιθανό ότι, κατά τις σεξουαλικές τους επαφές, οι πρόγονοί μας κόλλησαν έρπη στους Νεάντερταλ.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: