Ο Αλήτης και ο χρησμός του Μάντιου της Δωδώνης | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ο Αλήτης και ο χρησμός του Μάντιου της Δωδώνης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
14 Απριλίου 2017 22:09:00

O Αλήτης, καταγόταν από την μεριά του πατέρα του από τον Ηρακλή, που ήταν και δισέγγονος του. Από τη μητέρα του καταγόταν από τον Ιόλαο, τον ανιψιό του Ηρακλή.

Το όνομα, του σημαίνει «περιπλανώμενος» του δόθηκε από τον πατέρα του, γεννήθηκε την εποχή της μετανάστευσης των απογόνων του Ηρακλή, όταν τον πατέρας του τον κυνήγησαν για δολοφονία κι έτσι πήγανε από πόλη σε πόλη (βλέπε εγκυκλοπαιδικά λεξικά: Ηρακλείδες).
Όταν ενηλικιώθηκε, ο Αλήτης αποφάσισε να κατακτήσει την Κόρινθο και την εκκαθάριση από τους Ίωνες τους απογόνους του Σίσυφου, ο οποίος βασίλεψε εκεί. Πριν ξεκινήσει τη δράση, πήγε να συμβουλευτεί το μαντείο της Δωδώνης, το οποίο του υποσχέθηκε τη νίκη με δύο προϋποθέσεις: αν κάποιος του έδωσε ένα κορινθιακό βώλο Γής  χώρα κι αν καταλάμβανε την  πόλη “την ημέρα που φορούσαν στεφάνια.”
Ο πρώτος όρος θα πραγματοποιούνταν καθώς ο Αλήτης θα ρωτούσε για ψωμί ένα κάτοικο της Κορίνθου και ο ίδιος αφού τον κοροϊδεύει, του έδωσε ένα κομμάτι γης. Για να επιτευχθεί ο δεύτερος όρος βάδισε εναντίον της πόλης την ημέρα που γιορταζόταν μια γιορτή προς τιμήν των νεκρών, και σύμφωνα με το έθιμο φορούσαν όλοι τους στεφάνια.
Ο Αλήτης ήταν σε θέση να πείσει την κόρη του βασιλιά Κρέοντα να ανοίξει τις πόρτες της πόλης εκείνη την ημέρα αφού πρώτα της είχε υποσχεθεί να την παντρευτεί. Στη συνέχεια, η κόρη αποδέχτηκε την ανταλλαγή και παρέδωσε την πόλη.

Στη συνέχεια Αλήτης ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον της Αθήνας. Ο χρησμός είχε πράγματι υποσχεθεί ότι θα κερδίσει τη νίκη, αν επίτρεπε να ζήσει ο βασιλιάς της Αθήνας. Οι Αθηναίοι, οι οποίοι γνώριζαν αυτό το χρησμό, έπεισαν το βασιλιά τους Κόδρο, ο οποίος ήταν εβδομήντα ετών, να θυσιαστεί για το λαό του. Έτσι Αλήτης απέτυχε στην επιχείρησή του.
ΠΗΓΗ http://elhalflashbacks.blogspot.gr/


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: