Ένα Χειρόγραφο που καταγράφει Μάγισσες του Μεσαίωνα | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ένα Χειρόγραφο που καταγράφει Μάγισσες του Μεσαίωνα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ
17 Ιανουαρίου 2017 22:25:00

Η Γενεαλογία έχει εξελιχθεί σε μία εκλεπτυσμένη επιστήμη τα τελευταία χρόνια, αφού υπάρχουν πλέον τεράστιες online βάσεις που διευκολύνουν όποιον αναζητά τους μακρινούς προγόνους του. Όμως ένα Χειρόγραφο 350 χρόνων που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο για πρώτη φορά αποκαλύπτει συναρπαστικές λεπτομέρειες για προγόνους που μπορεί να εξασκούσαν την Μαγεία, για τους Μάγους και τις Μάγισσες του Μεσαίωνα.
Η Βιβλιοθήκη Wellcome του Λονδίνου που ειδικεύεται στην Ιατρική ιστορία και Ιατρικά κείμενα, ψηφιοποίησε το Χειρόγραφο 3658 που περιέχει τα ονόματα των Μαγισσών της Σκωτίας του 1658. Το Χειρόγραφο καταγράφει όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που κατηγορήθηκαν για Μαγεία στην Σκωτία μεταξύ του 1658 και του 1662, κατά την διάρκεια της μαζικής καταδίωξης. Σύμφωνα με την δημοσίευση στον τύπο, το βιβλίο περιέχει τα ονόματα των κατηγορουμένων, τις πόλεις όπου έζησαν καθώς και σημειώσεις σχετικά με τις “εξομολογήσεις” τους, που πιθανόν πραγματοποιήθηκαν κάτω από μία μορφή βασανιστηρίου.

Σύμφωνα με το The Scotsman  περίπου 3.000 με 5.000 άνθρωποι στην Σκωτία κατηγορήθηκαν δημόσια για την εξάσκηση της Μαγείας κατά τον 16ο και 17ο αιώνα και καταδιώχθηκαν με ποινή τον θάνατο. Από αυτούς τουλάχιστον 2.000 θανατώθηκαν κάτω από το βάρος της κατηγορίας αυτής.
” Το Χειρόγραφο αυτό μας παρέχει μία οπτική ενός κόσμου και της καθημερινότητάς του που συχνά παρέμενε στο σκοτάδι λόγο της έλλειψης καταγραφών” αναφέρει στο δελτίο τύπου στο Ancestry.com ο Christofer Hilton, Αρχειοφύλακας της Βιβλιοθήκης που κατέχει την λίστα, ενώ το χειρόγραφο είναι διαθέσιμο δωρεάν από το επίσημο website. “Το χειρόγραφο μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι συνηθισμένοι άνθρωποι που δεν γνώριζαν τίποτε από επιστήμη και ιατρική, προσπάθησαν να ελέγξουν τον κόσμο τριγύρω με άλλα μέσα. Κάτι τέτοιο ίσως σημαίνει ξόρκια και φυλαχτά, ή την χρήση μαγικών βοτάνων και άλλου είδους λαογραφικής ιατρικής. Ίσως να μην μάθουμε ποτέ τους συνδυασμούς των γεγονότων που οδήγησαν τους ανθρώπους αυτούς στην κατηγορία της Μαγείας.”
Σύμφωνα με την έρευνα για την Μαγεία στην Σκωτία υπάρχουν καταγραφές για 3.837 ανθρώπους που κατηγορήθηκαν για Μαγεία, με το 84% του αριθμού να αφορά Γυναίκες  υποτιθέμενες Μάγισσες του Μεσαίωνα, ενώ το 65% ήταν ηλικίας πάνω από 40 ετών. Σε αντίθεση με τον δημοφιλή μύθο, η έρευνα ανακάλυψε πως οι Λαογράφοι θεραπευτές και οι χήρες ήταν μονάχα ένα μικρό κομμάτι εκείνων που κατηγορήθηκαν. Η Λίστα δεν περιείχε μονάχα φτωχούς, αφού το 6% αφορούσε αυτή την τάξη, ενώ το 64% αφορούσε ανθρώπους που θεωρούμε στις ημέρες μας ως Μεσαία τάξη.
Ο Βασανισμός ήταν μία συχνή τακτική που χρησιμοποιήθηκε έτσι ώστε να ομολογήσουν οι κατηγορούμενοι. Στην Σκωτία η τακτική που ήταν γνωστή ως  Indicium Aquae ήταν σπάνια. Το τεστ αυτό διευκρίνιζε αν εκείνοι που πίστευαν στη μαγεία ήταν ένοχοι, όταν τους έδεναν και τους πετούσαν στο νερό. Αν το νερό τους απέρριπτε ως “υπηρέτες του Διαβόλου” οι κατηγορούμενοι επέπλεαν και ενοχοποιούταν. Αν βυθίζονταν ( σε ορισμένες περιπτώσεις ο πνιγμός ήταν αναπόφευκτος) κρίνονταν αθώοι. Οι περισσότερες Μάγισσες του Μεσαίωνα βασανίστηκαν για να ομολογήσουν και αν κρίνονταν ένοχες/οι καίγονταν στην πυρά.
ΠΗΓΗ http://mindhack.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: