Μετά από διαδοχικές διασπάσεις και αποχωρήσεις χιλιάδων μελών την προηγούμενη εικοσαετία, η Μεγάλη Στοά των Τεκτόνων στην Αθήνα συνταράσσεται πάλι από βαθύτατη εσωτερική κρίση. Αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση και υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών, εσωτερικές έριδες, μάχες για αξιώματα και για τον έλεγχο της Αδελφότητας καταλήγουν σε δικαστικές αντιπαραθέσεις.
Η μυστικότητα που περιέβαλε μέχρι τώρα όλες τις εσωτερικές υποθέσεις του τεκτονισμού χάνεται, ονόματα βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, τα «άπλυτα» της Στοάς βγαίνουν σε κοινή θέα. Μέχρι στιγμής πάντως η ηγεσία της Στοάς έχει κατορθώσει να μη δοθεί μεγάλη δημοσιότητα ακόμη και στις υποθέσεις που έχουν φθάσει ενώπιον των δικαστηρίων. Ολες οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν φροντίσει να κρατηθούν οι εσωτερικές υποθέσεις της Στοάς μακριά από τα «αδιάκριτα βλέμματα» των μέσων ενημέρωσης.
Λάδι στη φωτιά των εσωτερικών συγκρούσεων έριξε η αποκάλυψη σκανδάλου υπεξαίρεσης μεγάλου χρηματικού ποσού από τα ταμείο της Στοάς και κακοδιαχείρισης κονδυλίων που προορίζονταν για δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεγγύης.
Μετά από καταγγελίες μελών της Στοάς, διενεργήθηκε έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στα βιβλία της, ο οποίος έφερε στο φως «μαύρη τρύπα» 1,5 εκατ. ευρώ. Εν συνεχεία ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του λογιστή της Στοάς και των συνεργατών του για κακουργηματική υπεξαίρεση.
Ο λογιστής, έχει ήδη ομολογήσει την υπεξαίρεση ποσού 350.000 ευρώ, το οποίο υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε για να βοηθήσει κάποιους άλλους. Στις 12 Οκτωβρίου εκδόθηκε απόφαση για κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, έπειτα από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος και το Τεκτονικό Ιδρυμα.
Σε δεύτερο έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε επιπλέον έλλειμμα της τάξεως των 350.000 ευρώ. Βρέθηκαν επίσης διπλοεγγραφές σε υποτροφίες που είχε δώσει το Τεκτονικό Ιδρυμα, σε βοηθήματα 135.000 ευρώ, καθώς και σε άλλες δαπάνες.
Διαμάχη για την εξουσία
Πέραν το οικονομικού σκανδάλου, μεγαλύτερα εσωτερικά προβλήματα στην Αδελφότητα των Τεκτόνων προκαλεί η εσωτερική διαμάχη για τον έλεγχο της Στοάς και την κατανομή αξιωμάτων. Μια απόφαση του Αρείου Πάγου έδωσε τέλος στην 10ετή δικαστική διένεξη σχετικά με τη σύνθεση του «Υπατου Συμβουλίου» της Στοάς και του προκαθήμενου του («ύπατου» στην ιεραρχία των μασόνων).
Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε τον Ραφαήλ Ντε Σιγούρα, ο οποίος είχε εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα, αλλά απομακρύνθηκε με εσωτερικό «πραξικόπημα». Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι πρέπει να επιστρέψει στη θέση του «Υπατου Μεγάλου Ταξιάρχη».
Όμως, πριν ακόμη αποκατασταθεί ο ανατραπείς Υπατος της Στοάς, νέα εσωτερική έριδα ξέσπασε για την εκλογή νέου συμβουλίου και τη νομιμότητα της «Γενικής Συνέλευσης» που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουαρίου του 2016.
Μέλη της Στοάς κατέθεσαν αίτηση ακυρώσεως, καταγγέλλοντας διαγραφές μελών, παράνομες συνελεύσεις, μεταμεσονύχτιες αρχαιρεσίες, νόθευση αποτελεσμάτων κλπ.
Επισημαίνεται ότι η μακρόχρονη εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει η Μεγάλη Στοά, έχει προκαλέσει συνεχή διαρροή μελών και δημιουργία νέων τεκτονικών Στοών στην Αθήνα. Ηδη λειτουργούν πέντε. Ως πολυπληθέστερη φέρεται η Στοά της Ανατολής, η οποία έχει παραρτήματα σε 11 επαρχιακές πόλεις.
ΠΗΓΗ http://www.sofokleousin.gr/
Οικονομικά σκάνδαλα και μάχες εξουσίας στη Μεγάλη Στοά των Μασόνων