Τρόμος στην Ευρώπη! Συλλήψεις για διακίνηση ραδιενεργού ουρανίου αξίας 3 εκατ. δολαρίων!

 

Τρόμος στην Ευρώπη! Συλλήψεις για διακίνηση ραδιενεργού ουρανίου αξίας 3 εκατ. δολαρίων!

Η υπηρεσία ασφαλείας της Γεωργίας ανακοίνωσε σήμερα πως συνέλαβε και κρατεί πέντε Γεωργιανούς υπηκόους που προσπάθησαν να πουλήσουν ραδιενεργό ουράνιο αξίας τριών εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αξιωματικοί της υπηρεσίας δεν ανέφεραν αν η ομάδα των Γεωργιανών είχε βρει αγοραστή για το ουράνιο που διακινούσε, είτε από πού οι ύποπτοι το απέκτησαν. «Οι κρατούμενοι σχεδίαζαν να πουλήσουν πυρηνικό υλικό συνολικού βάρους ενός χιλιόγραμμου και 665 γραμμαρίων, που περιείχε δύο ραδιενεργά ισότοπα – Ουράνιο 238 και μια μικρή ποσότητα– 0,23%– Ουρανίου 235», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επιθεωρητής της υπηρεσίας ασφαλείας Σάβλε Μοτιασβίλι.

Παράλληλα τόνισε πως δεδομένου της εκπομπής ακτινοβολίας γάµµα, η απευθείας και μακράς διάρκειας έκθεση στις ουσίες ήταν επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία.
Ένα δικαστήριο στην πρωτεύουσα Τμπιλίσι (Τιφλίδα) επέβαλε την προφυλάκιση των συλληφθέντων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης και κάθειρξης πέντε έως δέκα ετών αν κριθούν ένοχοι.
Η γεωργιανή υπηρεσία ασφάλειας έχει αποτρέψει αρκετές απόπειρες πώλησης ουρανίου και άλλων ραδιενεργών υλικών.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, συνέλαβε έξι Γεωργιανούς και Αρμένιους υπηκόους που επιχείρησαν να πουλήσουν ποσότητα του ισοτόπου Ουράνιο 238 αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: