ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΤΡΥΜΩΝΑ | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΣΤΡΥΜΩΝΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
17 Ιουνίου 2015 22:54:00

Την περασμένη σεζόν των ανασκαφών, στη νέα διαδρομή του αυτοκινητόδρομου «Στρυμών» ( «Στρούμα» στα βουλγαρικά) οι αρχαιολόγοι δεν είχαν περατώσει την έρευνά τους κοντά στο χωριό Μουρσάλεβο. Στις αρχές αυτού του μήνα (προχθές), ειδικευμένο προσωπικό μετέβη στον αρχαιολογικό τόπο- που είχε εντοπιστεί πέρυσι- για περαιτέρω έρευνα. 

 Η ανασκαφική αναζήτηση σταμάτησε από τον περασμένο Νοέμβριο λόγω των κλιματικών συνθηκών που κράτησε μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Οι ερευνητές έχουν, τώρα, στη διάθεσή τους, τρεις μήνες, να περατώσουν τις ανασκαφικές έρευνές τους στον ανακαλυφθέντα νεολιθικό οικισμό, πριν αρχίσουν οι εργασίες για την εθνική οδό.

 «Περισσότερος χρόνος δεν μας δόθηκε. Ως εκ τούτου, ενεργούμε γρήγορα, χωρίς να υποτιμούμε την κάθε λεπτομέρεια που εντοπίζουμε. Θα ήθελα να πιστεύω ότι για τα ευρήματα , τα οποία είναι σημαντικά, θα κατασκευασθεί ένα κτήριο για να τα στεγάσει. Είναι πολύ ενδιαφέροντα και θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Υπάρχουν πολύ σπουδαία αντικείμενα από έναν πανάρχαιο πολιτισμό», είπε ο Βασίλ Νικόλοφ, επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, εξέτασαν έναν μοναδικό νεολιθικό οικισμό ηλικίας 8.000 ετών στην περιοχή Ντεβέ Μποάζ.

 Τα αντικείμενα της 6ης χιλιετίας προ Χριστού είναι εντυπωσιακά που δείχνουν τον πολιτισμό της Κοιλάδας του Στρυμόνα και τη διείσδυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας από τη Μικρά Ασία προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Βρέθηκαν μοναδικά ευρήματα από τον πρώτο ευρωπαϊκό πολιτισμό- κεραμικά στοιχεία της Θεάς Μητέρας, κεραμικά ζώων, εργαλεία, κουμπιά μαργαριταρένια και ένα χρυσό αντικείμενο που πιθανόν φορούσαν στο κεφάλι.

 «Ο χρυσός σήμαινε μια μορφή γοήτρου για εκείνους που τον κατείχαν. Είναι της αρχής του 4ης χιλιετίας. Παρόμοια αντικείμενα έχουν βρεθεί μόνο 5-6 στην Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα», είπε ο καθηγητής Νικόλοφ, αναφερόμενος στον νεολιθικό οικισμό που έχει έκταση 16 στρεμμάτων, ο μεγαλύτερος στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο νεολιθικός οικισμός του Στρυμόνα διαμορφώνονταν σε γειτονιές με 3-4 οικίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι οικίες ήταν κατασκευασμένες με καλαμωτή και είχαν επένδυση πηλού και οι τοίχοι έφθαναν σε πάχος 20 εκατοστών. Το ένα οίκημα ήταν δίπλα στο άλλο και η πρόσοψη του κάθε σπιτιού είχε στην κατεύθυνση της κίνησης του ήλιου, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.
ΠΗΓΗ : VISALTIS


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: