ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΔΑΝ | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΟΥ ΣΟΥΔΑΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΙΣΤΟΡΙΑ
17 Ιουνίου 2015 22:49:00

Ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά το Σουδάν είναι η χώρα με τις περισσότερες πυραμίδες στον κόσμο. Συνολικά στο Σουδάν υπάρχουν πάνω από 1.000 πυραμίδες και περίπου 223 στις πόλεις Ναπάτα, Μερόε, Κούρου και Νούρι.
 Οι πυραμίδες στη Μερόε, 200 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Χαρτούμ, σπάνια δέχονται επισκέπτες αν και έχουν ανακηρυχτεί από την UNESCO μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Οι πυραμίδες της Μερόε είναι οι τάφοι των ηγεμόνων του βασιλείου των Κους, γνωστοί και ως «μαύροι Φαραώ». Το ύψος των σουδανικών πυραμίδων είναι από 6 μέτρα έως και 30 και χτίστηκαν μεταξύ του 720 και του 300 π.Χ.

Οι είσοδοι των πυραμίδων είναι στραμμένες προς την ανατολή, ώστε να ευθυγραμμίζονται με τον ανατέλλοντα ήλιο. Τις γνώσεις μας για τις πυραμίδες του Σουδάν τις οφείλουμε στον Αμερικανό αρχαιολόγο George A. Reisner, ο οποίος εκ μέρους του μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης και του πανεπιστημίου Χάρβαρντ πέρασε αρκετούς χειμώνες μεταξύ του 1916 και 1923 κάνοντας ανασκαφές στις πυραμίδες της Ναπάτα και του Μερόε.

meroe_3
Ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων των σουδανικών πυραμίδων –εκτός του ότι είναι νεότερες από αυτές της Αιγύπτου- αποτελεί το γεγονός ότι έχουν χτιστεί σε ψηλό έδαφος, σαν να προσπαθούσαν οι κατασκευαστές με τον τρόπο αυτό να διορθώσουν τη «μειονεξία» τους έναντι των αιγυπτιακών πυραμίδων.
meroe_4
Οι πυραμίδες του Σουδάν αν και αποτελούν μοναδικά αρχαιολογικά μνημεία δέχονται ελάχιστους επισκέπτες εξαιτίας των πολέμων και της ευρύτερης ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα, που τη καθιστά απαγορευτική για τον τουρισμό.
meroe_5
Η τουριστική βιομηχανία του Σουδάν έχει καταστραφεί από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Νταρφούρ και σε άλλες περιοχές

meroe_8
Νότια της αρχαίας πόλης της Μερόε, πέτρινα κριάρια φρουρούν στην είσοδο του Ναού Αμμωνα

meroe_9
Οι πυραμίδες φέρουν διακοσμητικά στοιχεία εμπνευσμένα από την φαραωνική Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Ρώμη που κοσμούν την αρχαία έδρα του λαού Κους

meroe_10
Οι τουρίστες είναι λίγοι στην ξεχασμένη πυραμίδα των Meroe στο Σουδάν, περίπου 15.000 επισκέπτονται ετησίως

meroe_11
Τα ερείπια ενός θρησκευτικού χώρου κοντά στην αρχαία πόλη Κους της Μερόε


Ένα κριάρι αρχαίο γλυπτό ήταν ένα από τα πολλά που ανακαλύφθηκαν, και χρονολογείται από τον πρώτο αιώνα π.Χ., αποτελεί μέρος του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCOΠΗΓΗ : www.visaltis.net


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: