“Βόμβα” από S&P: “Δεν θα θεωρήσουμε πιστωτικό γεγονός τη μη πληρωμή των ΕΚΤ, ΔΝΤ από την Ελλάδα”! | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

“Βόμβα” από S&P: “Δεν θα θεωρήσουμε πιστωτικό γεγονός τη μη πληρωμή των ΕΚΤ, ΔΝΤ από την Ελλάδα”!

16 Ιουνίου 2015 22:58:00

Δεν θα θεωρήσουμε ως χρεοκοπία μια στάση πληρωμών της Ελλάδας προς την ΕΚΤ” αναφέρει σήμερα ο ένας εκ των τριών “αγίων” οίκων αξιολόγησης (αμερικανικών συμφερόντων), η Standard & Poor’s, βάζοντας “φωτιά” στο ρευστό παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό.

 
Δεν θα αλλάξει σε SD (selective default) η αξιολόγηση της Ελλάδας, εάν η κυβέρνηση δεν καταβάλει τις πληρωμές στα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αξίας 6,7 δισ. ευρώ, σημειώνει η Standard & Poor’s.
 
Σημειώνεται ότι προ τεσσάρων ημερών ο ίδιος οίκος είχε αναφερθεί σε τυχόν μη καταβολή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι δηλαδή “δεν θα είναι χρεοκοπία” με δήλωση του επικεφαλής των αξιολογητών του οίκου, Moritz Kraemer.
 
Τότε είχε πει «Υπό την αυστηρή έννοια του όρου έχουμε ήδη μια μη πληρωμή δόσης την περασμένη Παρασκευή»
 
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο η πραγματική προθεσμία “είναι τον Ιούλιο όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας”. «Αν χάσουν αυτή την προθεσμία, η εκτίμησή μου είναι ότι θα καταστεί αδύνατο για την ΕΚΤ να συνεχίσει με την παροχή ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του μηχανισμού ELA», δήλωσε ο Kraemer.
 
Κατά το στέλεχος της S&P, το βάρος του χρέους ίσως αποδειχθεί πολύ μεγάλο για τη χώρα χωρίς βιώσιμη ανάπτυξη. «Δεν υπάρχει τίποτε για να πληρωθούν οι επερχόμενες δόσεις και πιθανότατα δεν θα υπάρξει τίποτα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Το βαρέλι έχει πιάσει πάτο» κατέληξε ο Kraemer.
 
Τώρα, όμως, ο ίδιος ο οίκος αναγκάστηκε να αλλάξει “ρότα” και να δεχθεί ως μη πιστωτικό γεγονός μια μη πληρωμή της χώρας προς την ΕΚΤ!
 
Όπως σημειώνει ο γνωστός οίκος αξιολόγησης, αυτό θα συμβεί, διότι οι κρατικές αξιολογήσεις του οίκου αφορούν στην ικανότητα και την προθυμία μιας κεντρικής κυβέρνησης να εξυπηρετεί τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της προς τους μη επίσημους πιστωτές. 
 
Η ΕΚΤ θεωρείται πιστωτής του επίσημου τομέα. 
 
Τα εν λόγω ομόλογα είναι το αποτέλεσμα μιας ανταλλαγής ομολόγων στις αρχές του 2012, όπου η ΕΚΤ αντάλλαξε περίπου 50 δισ. ευρώ με ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχε αγοράσει μέσω του SMP. Ορισμένα από αυτά λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Αυτό το swap ουσιαστικά επέτρεψε στην ΕΚΤ να αποφύγει την επίδραση της ελληνικής κρατικής χρεοκοπίας αμέσως μετά.
 
«Σύμφωνα με όσα ξέρουμε, η ΕΚΤ έχει διατηρήσει το σύνολο των νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων που απέκτησε κατά την ανταλλαγή του 2012. Ως εκ τούτου, η μη πληρωμή αυτών των ομολόγων δεν θα επηρεάσει άμεσα κάποιον εμπορικό πιστωτή. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Standard & Poor’s δεν θα άλλαζε την αξιολόγηση σε SD. Ωστόσο, μια τέτοια εξέλιξη πιθανότατα θα αποτελούσε αρνητικό παράγοντα στην ανάλυσή μας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χαμηλότερη αξιολόγηση (αν και όχι default) από την τρέχουσα».
 
Είναι σαφές ότι τελικά οι δανειστές δεν νιώθουν καθόλου ασφαλείς με μια ελληνική στάση πληρωμών, αφού το ευρώ φέρεται να είναι συνδεδεμένο με 26 τρισ.δολάρια σε παράγωγα, σύμφωνα με την Βank for International Settlements (που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πυροδοτήσει μια τεράστια οικονομική κρίση), και αυτό θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση επιδιώκοντας μια πραγματικά καλή συμφωνία, που θα περιλαμβάνει διαγραφή χρέους και παροχή δωρεάν οικονομικής βοήθειας για επανεκίνηση της ελληνικής οικονομίας.
 
Οτιδήποτε άλλο είναι απλά απορριπτέο.
 
ΠΗΓΗ : defencenet.gr


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: