Ο Σι Τζινπίνγκ προετοιμάζει την Κίνα για πόλεμο – Ανησυχούν οι ειδικοί

Ο Σι Τζινπίνγκ προετοιμάζει την Κίνα για πόλεμο – Ανησυχούν οι ειδικοί  Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η απόφαση του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να θέσει τη χώρα σε πλήρη ετοιμότητα για πόλεμο, δηλώνοντας σήμερα (8.11.2022) ότι το Πεκίνο θα ενισχύσει πλήρως τη στρατιωτική του εκπαίδευση και προετοιμασία.

Αυτό μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας, CCTV, ενώ παράλληλα το Reuters αναφέρει ότι ο Σι Τζινπίνγκ φέρεται να πρόσθεσε στις δηλώσεις του ότι η ασφάλεια της χώρας είναι όλο και πιο ασταθής και αβέβαιη, για αυτό και θα προετοιμαστεί για οποιονδήποτε πόλεμο.

Άλλωστε, ο Σι Τζινπίνγκ έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα προσαρτήσει την Ταϊβάν ακόμα και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει βία, με τις ΗΠΑ να απαντούν ότι θα υπερασπιστούν το νησί, όπως υποσχέθηκε ο Τζο Μπάιντεν.

Η Ταϊβάν είναι ουσιαστικά μια ανεξάρτητη χώρα, αν και δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, αλλά οποιεσδήποτε κινήσεις προς την πλήρη ανεξαρτησία θα οδηγήσουν σχεδόν σίγουρα σε πόλεμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και στρατό στον κόσμο.

Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας προσέθεσε στο Σύνταγμά του την «αποφασιστική αντίθεση και αποτροπή της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και την «αποφασιστική εφαρμογή της πολιτικής της μίας χώρας, δύο συστημάτων».

Από τη μεριά της, η Ουάσιγκτον απάντησε στις απειλές της Κίνας για επίθεση στην Ταϊβάν με ανάπτυξη βομβαρδιστικών με πυρηνική ικανότητα στην Αυστραλία ώστε να «προειδοποιήσουν» την Κίνα για τον «χειρότερο πόλεμο στη σύγχρονη ιστορία».

Σχολιάζοντας τα λόγια του Σι Τζινπίνγκ, οι ειδικοί λένε ότι είναι «εξαιρετικά ανησυχητικά» και η Δύση πρέπει να «τον λάβει σοβαρά υπόψη της» για να αποτρέψει την οποιαδήποτε απόπειρα του Κινέζου ηγέτη να εισβάλλει στην Ταϊβάν.

Ωστόσο – μέχρι στιγμής – δεν έχουν υπάρξει επίσημες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ, με τον Δρ. Άλαν Μεντόζα, εκτελεστικό διευθυντή της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Henry Jackson Society στο Λονδίνο, να τονίζει στη DailyMail αυτό που λένε και οι υπόλοιποι ειδικοί: «Τα σχόλια όπως αυτό από τον Σι Τζινπίνγκ είναι εξαιρετικά ανησυχητικά».

«Επί χρόνια, ο Σι εντείνει τη ρητορική του σχετικά με τη χρήση στρατιωτικής βίας για την επανένωση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική Κίνα, και ως απάντηση η Δύση έχει κάνει πολύ λίγα. Οι Φιλελεύθερες Δημοκρατίες πρέπει τώρα να δεχτούν τον λόγο του και να εργαστούν συλλογικά, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα για να αποτρέψουν τον Σι από την εισβολή στην Ταϊβάν».

«Ως προτεραιότητα, τα δυτικά έθνη πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξάλειψης κάθε κινεζικής επιρροής από κρίσιμες βιομηχανίες όπως η ενέργεια, το νερό και η πυρηνική ενέργεια» σημειώνει ο Δρ. Μεντόζα.

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: