Γιατί αρρωσταίνουν οι αστροναύτες όταν επιστρέφουν στην Γη;

Γιατί αρρωσταίνουν οι αστροναύτες όταν επιστρέφουν στην Γη;  Οι αστροναύτες όταν επιστρέφουν στην Γη συνήθως εμφανίζουν κάποια προβλήματα υγείας αφού η παραμονή στις διαστημικές συνθήκες επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Scientific Reports» επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τι συμβαίνει.

Όπως αναφέρουν τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα (Tregs) βιώνουν στις διαστημικές συνθήκες μια «ανώμαλη ενεργοποίηση» όπως την χαρακτηρίζουν. Τα συγκεκριμένα κύτταρα ενεργοποιούνται για να καταστείλουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος όταν μια λοίμωξη δεν αποτελεί πλέον απειλή για τον οργανισμό.

Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές στις συνθήκες μικροβαρύτητας συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Τα Τregs ενεργοποιούνται ακόμη και όταν δεν υπάρχει κανένα ίχνος λοίμωξης. Αυτό επιβαρύνει την οργανική κατάσταση των αστροναυτών και όσο μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημιά στον οργανισμό τους.

«Την πρώτη περίοδο των διαστημικών προγραμμάτων οι περισσότεροι αστροναύτες ήταν νεαρής ηλικίας και απόλυτα υγιείς. Όσο περνούν τα χρόνια η εκπαίδευση γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική και χρονοβόρος με αποτέλεσμα να γίνονται μέλη των διαστημικών αποστολών ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας αστροναύτες. Επιπλέον κάποια στιγμή οι πόρτες των διαστημοπλοίων και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού άνοιξαν και σε απλούς πολίτες και δεδομένης της δημιουργίας της νέας βιομηχανίας διαστημικού τουρισμού μακριά από την Γη έχουν ταξιδέψει και θα ταξιδέψουν ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας αλλά και με διάφορα προβλήματα υγείας άνθρωποι. Έχουμε διαπιστώσει ότι η μικροβαρύτητα κάνει διάφορα κακά πράγματα στο ανθρώπινο σώμα και ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε μειώσουμε ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της μικροβαρύτητας» λέει ο Τζόρνταν Σπατζ, διαστημικός επιστήμονας που σπουδάζει παράλληλα και ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.H μελέτη της συμπεριφοράς των Tregs στις διαστημικές συνθήκες μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους έτσι ώστε όσοι πρόκειται να βρεθούν έξω από την Γη να αντιμετωπίσουν λιγότερα ή και καθόλου προβλήματα υγείας.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: