Η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος και της Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον έχει πάει σε άλλο επίπεδο, δεδομένου ότι οι δύο εταιρείες πλέον αντιμάχονται όσον αφορά το συμβατικό όριο λήξης της γήινης ατμόσφαιρας, πάνω από το οποίο αρχίζει το διάστημα.
Την αρχή έκανε η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος, η οποία δημοσίευσε ένα γράφημα που συγκρίνει την δική της διαστημική πτήση με αυτή του Μπράνσον που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα, 9 ημέρες πριν το προγραμματισμένο ταξίδι στο διάστημα του ιδρυτή της Amazon. Η Blue Origin ισχυρίστηκε ότι το διαστημικό όχημα του Μπράνσον είναι απλώς αεροπλάνο και όχι πύραυλος, και επισήμανε ότι η πτήση της Virgin Galactic δεν θα πάει ψηλότερα από τη γραμμή Kármán, η οποία ονομάζεται το σύνολο των σημείων με υψόμετρο 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ως συμβατικό όριο λήξης της γήινης ατμόσφαιρας.
“Το New Shepard (πύραυλος της Blue Origin του Μπέζος) σχεδιάστηκε για να πετάει πάνω από τη γραμμή Kármán, οπότε κανένας από τους αστροναύτες μας δεν έχει αστερίσκο δίπλα στο όνομά του”, ανέφερε η εταιρεία του Μπέζος, υπονοώντας ότι οι πιλότοι της Virgin δεν μπορούν να αυτοαποκαλούνται αστροναύτες.
Ενώ η Virgin Galactic δεν έδωσε καμία επίσημη απάντηση στο σχόλιο, ο πιλότος της, Nicola Pecile, απάντησε μέσω ενός tweet (που είναι διεγραμμένο τώρα), λέγοντας: “Εσείς εκεί στην BO, πρέπει να ξέτερε ότι στην VG είμαστε μεγάλοι υποστηρικτές του προγράμματος σας. Όμως αυτός ο εκνευριστικός ανταγωνισμός για τη γραμμή Karman είναι τόσο παιδαριώδης που είναι πραγματικά ενοχλητικός. Το να πετάς πάνω από 100 χιλιάδες πόδια είναι ήδη τόσο περίπλοκο που όποιος το κάνει αξίζει ειδική αναγνώριση…”
Μιλώντας για την νέα αντιπαράθεση μεταξύ των δύο εταιρειών, ο αστρονόμος του Χάρβαρντ, Jonathan McDowell, είπε στο The Verge ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ένα συμφωνημένο όριο μεταξύ της Γης και του διαστήματος και ότι οι ισχυρισμοί της Blue Origin είναι συζητήσιμοι. “Πολλές χώρες δεν έχουν γνώμη, πολλές χώρες δεν έχουν αποφανθεί”, είπε, και πρόσθεσε πως “Τα διεθνή νομικά όργανα, εκ των οποίων δεν είναι το FAI (Διεθνή Αεροναυτική Ομοσπονδία), δεν το έχουν αποφασίσει. Έτσι, το να πούμε ότι η γραμμή Karman είναι διεθνώς συμφωνημένη είναι παρατραβηγμένο.”