Οι Γάλλοι ετοιμάζουν το πρώτο Ελληνικό Rafale

Οι Γάλλοι ετοιμάζουν το πρώτο Ελληνικό Rafale  Το πρώτο από τα Rafale της Armee de l’Air et de l’Espace που πρόκειται να παραδοθούν στην Πολεμική μας Αεροπορία είναι τεχνικά έτοιμο σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού site air-cosmos.com/home .

Πρόκειται για διθέσιο αεροσκάφος με αριθμό «B305» το οποίο μετατράπηκε στις Ελληνικές προδιαγραφές στην Βase Αerienne 113 στo Saint-Dizier.

Από το «B305» αφαιρέθηκε εξειδικευμένος εξοπλισμός που αφορά την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία καθώς τα Rafale B χρησιμοποιούνται για την μεταφορά και ρίψη πυραύλων ASMP-A. Επιπλέον αποκαταστάθηκε η πλήρης επιχειρησιακή του διαμόρφωση με εγκατάσταση συστημάτων αποστολής, καθώς οι Γάλλοι πιλότοι δεν πετούν όλα τα αεροσκάφη με πλήρη εξοπλισμό αποστολής.


Συνολικά αφαιρέθηκαν 60 τμήματα και συστήματα σε μια διαδικασία 1050 εργατοωρών. Για την προετοιμασία του αεροπλάνου στο συγκεκριμένο στάδιο πριν την παράδοσή του στην Πολεμική Αεροπορία απασχολήθηκαν 14 τεχνικοί
της Escadron de Soutien Technique Aéronautique (ΕSΤΑ – η Μοίρα Τεχνικής Υποστήριξης). Το Rafale B «B305» διαμορφώθηκε σε 45 μέρες στις διεθνής προδιαγραφές και ήδη βρίσκεται στις εγκαταστάσεις δοκιμών της Dassault στο Istre. Τα αεροσκάφη, σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν πρέπει, εκτός των συνολικών ωρών, να έχουν και υπόλοιπο χρόνου πτήσης τουλάχιστον δυο ετών πριν την προγραμματισμένη συντήρηση τους, κατά προσέγγιση υπόλοιπο περίπου 360 ωρών πτήσης.

Οι Γάλλοι ετοιμάζουν το πρώτο Ελληνικό Rafale

To δεύτερο ελληνικό μαχητικό, ένα Rafale C, προετοιμάζεται από την Μοίρα Τεχνικής Υποστήριξης του Mont-de-Marsan, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι περισσότερες εργασίες προσαρμογής. Εκεί θα ετοιμαστούν συνολικά και τα 10 προς παράδοση μονόθεσια Rafale. Δεν είναι ακόμη γνωστά τα στοιχεία για το δεύτερο διθέσιο αεροσκάφος άλλα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας θα ετοιμαστεί και αυτό μέσα στο 2021. Η γαλλική δέσμευση αφορά σε έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη για παράδοση μέσα στον χρόνο, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν και για την εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών. Ως τώρα παραμένει άγνωστη η παραλλαγή που θα «φορούν» τα σκάφη, με μεγάλη πιθανότητα πάντως να έχουν την ίδια εμφάνιση με τα Γαλλικά.

Στο μεταξύ εκπαιδεύονται στη Γαλλία οι πρώτοι χειριστές και μηχανικοί. Οι Έλληνες Αξιωματικοί έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευση. Μέσα στον Ιούλιο, τα πρώτα Rafale, με ελληνικά χρώματα θα βρίσκονται στην Τανάγρα, και θα ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση νέων χειριστών εκεί, αλλά και των μηχανικών. Στο τέλος του έτους, η Πολεμική Αεροπορία  θα έχει στη διάθεσή της 6 μαχητικά Rafale στην Τανάγρα. Οι ειδικοί αναφέρουν πως ακόμη και δύο από αυτά  μαχητικά, έστω και με τα απλά οπλικά συστήματα, είναι ουσιαστικά μια ασύμμετρη ενίσχυση της ΠΑ και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Γάλλοι ετοιμάζουν το πρώτο Ελληνικό Rafale

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: