NASA: 8 κράτη υπέγραψαν τις «Συμφωνίες Άρτεμις» για τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

NASA: 8 κράτη υπέγραψαν τις «Συμφωνίες Άρτεμις» για τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΣΤΗΜΑ
16 Οκτωβρίου 2020 08:27:10

«Συμφωνίες Άρτεμις» ονομάζεται το πλαίσιο που αφορά τις μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στη Σελήνη, το οποίο υπέγραψαν 8 κράτη (ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) μετά από πρωτοβουλία της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Τα κράτη που συνυπογράφουν τις «Συμφωνίες Άρτεμις», καθώς και οι ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες τους, δεσμεύονται για την πραγματοποίηση ειρηνικών δραστηριοτήτων και αποστολών στον φυσικό δορυφόρο της Γης. Ως εκ τούτου υποχρεούνται να αποκαλύπτουν ανοικτά τα σχέδια τους για μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και να συμμορφώνονται με τη διεθνή Συνθήκη του 1967 για το Εξωατμοσφαιρικό Διάστημα (Outer Space Treaty), όταν πραγματοποιούν εξορύξεις.

Επιπλέον, οι «Συμφωνίες Άρτεμις» δεσμεύουν τα κράτη που τις υπέγραψαν να παρέχουν βοήθεια το ένα στο άλλο, στο πλαίσιο των σεληνιακών αποστολών, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ακόμη, το νέο πλαίσιο υποχρεώνει την ανάληψη ενεργειών με στόχο τη μείωση των διαστημικών απορριμμάτων. Από τις Συμφωνίες ορίζεται ακόμα ότι όλοι οι αστροναύτες των κρατών που στηρίζουν το εν λόγω πλαίσιο θα μπορούν να χρησιμοποιούν, χωρίς αποκλεισμούς, κάθε είδος εξοπλισμού (συσκευές-μηχανήματα) που θα μεταφερθεί στη Σελήνη. Δεσμεύσεις υπάρχουν επίσης και ως προς τη δημοσιοποίηση των νέων επιστημονικών δεδομένων, σχετικών με τις έρευνες στο φεγγάρι. Επιπρόσθετα, οι «Συμφωνίες Άρτεμις» υποχρεώνουν τους συμβαλλόμενους να σέβονται τη «διαστημική κληρονομιά» (τοποθεσίες προσελήνωσης των αποστολών «Απόλλων» κ.α.).

«Αυτή είναι μόνο η αρχή. Οι Συμφωνίες θα διευρυνθούν από εδώ και στο εξής και είμαστε ενθουσιασμένοι με το να φέρνουμε (εντός του πλαισίου) νέους εταίρους καθώς προχωράμε», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο Jim Bridenstine, επικεφαλής της NASA.

Οι «Συμφωνίες Άρτεμις» -οι οποίες ορίζουν ένα πρότυπο συμπεριφοράς και θέτουν κανόνες για τις διαστημικές αποστολές- χρησιμεύουν ως «προοίμιο» για τις διμερείς συμφωνίες που θα ακολουθήσουν μεταξύ κυβερνήσεων, τις οποίες θα υπογράψουν τα συμμετέχοντα κράτη με τις ΗΠΑ. Οι εν λόγω μελλοντικές συμφωνίες θα ορίζουν –μεταξύ άλλων- τη συμβολή κάθε χώρας στο πρόγραμμα «Άρτεμις», διευκρίνισε ο Bridenstine, σύμφωνα και με σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα space.com.

Η NASA –που ετοιμάζεται να στείλει ξανά αστροναύτες στο φεγγάρι το 2024- δεν κάλεσε την Κίνα να υπογράψει τις «Συμφωνίες Άρτεμις», επειδή η αμερικανική νομοθεσία δεν επιτρέπει τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις με τη συγκεκριμένη χώρα.

Σημειώνεται επίσης ότι η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σκοπεύει να λειτουργήσει μέσα στα επόμενα χρόνια έναν διαστημικό σταθμό (Lunar Gateway) σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Όσον αφορά τη Ρωσία, αυτή –σύμφωνα με πληροφορίες- είναι μάλλον απίθανο να συμμετέχει στον υπό δημιουργία σεληνιακό τροχιακό σταθμό, ενώ δεν είναι ακόμα γνωστό αν πρόκειται να υπογράψει τις «Συμφωνίες Άρτεμις».

Πηγές: space.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: