Φενέκος: Η Τουρκία φοβάται την πολεμική δύναμη της Ελλάδας – Δύσκολο ζήτημα οι κυρώσεις | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Φενέκος: Η Τουρκία φοβάται την πολεμική δύναμη της Ελλάδας – Δύσκολο ζήτημα οι κυρώσεις

15 Οκτωβρίου 2020 14:27:18

Σύμφωνα με τον υποναύαρχο ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, «αν συνεχιστεί η πολεμική ρητορική, για το αν δηλαδή θα βουλιάξει ο ελληνικός στρατός το Oruc Reis, θα πρέπει είτε να το κάνει είτε να σταματήσει αυτή η ρητορική»

Για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Στέλιος Φενέκος τονίζοντας πως η Αθήνα πρέπει να κηρύξει τα 12 μίλια πριν γίνει παράβαση.

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει τις έρευνες το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου, που είναι η κόκκινη γραμμή για την Αθήνα», δήλωσε ο Στέλιος Φενέκος, ενώ ταυτόχρονα εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι σε όσους κάνουν λόγο για δυναμική απάντηση της Ελλάδας στη νέα τουρκική πρόκληση λέγοντας τα εξής:

«Αν συνεχιστεί η πολεμική ρητορική, για το αν δηλαδή θα βουλιάξει ο ελληνικός στρατός το Oruc Reis, θα πρέπει είτε να το κάνει είτε να σταματήσει αυτή η ρητορική» είπε, μιλώντας στο «ρ/σ Θέμα», διευκρινίζοντας ωστόσο πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι casus belli για την Άγκυρα.

Το ζήτημα των κυρώσεων είναι πολύ δύσκολο

Ο Στέλιος Φενέκος σε άλλες του δηλώσεις και ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία φοβάται την πολεμική δύναμη της Ελλάδας, ενώ μίλησε και για τα Ίμια.
«Ο Ερντογάν προχωρά σε μια στρατηγική τετελεσμένων. Δεν είναι απλώς ένα ρητορικό σχήμα, έχει υπόσταση. Επιδιώξει μικρούς στόχους για να μην ενεργοποιεί τα δυναμικά αντανακλαστικά του αντιπάλου και σιγά σιγά πακτώνει καταστάσεις. Απόδειξη είναι ότι πριν μιλάγαμε για έρευνες στην υφαλοκρηπίδα, ενώ πλέον μιλάμε για το αν θα μπει στα 6-12 μίλια. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα κάνει έρευνες μέσα σε αυτά, πιθανόν να κάνει διέλευση για να δείξει ότι τα αμφισβητεί», δήλωσε αρχικά ο ναύαρχος, στον Alpha 98,9 και αναφέρθηκε στον τρόπο που πρέπει να αντιδράσει στην Ελλάδα:

«Το ζήτημα των κυρώσεων είναι πολύ δύσκολο, ειδικά οι οικονομικές κυρώσεις, γιατί δεν εμπλέκονται μόνο οι χώρες, αλλά εμπλέκονται και οι συμφωνίες. Αποδεχτήκαμε ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις και ότι δεν θα υπάρχει βέτο, πλέον είναι δύσκολο να επιβάλουμε κυρώσεις που θα πονέσουν την Τουρκία. Μόνο τύπου σε πρόσωπα, διπλωματικές και προειδοποιήσεις. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι για παράδειγμα να βάλουμε βέτο στα προενταξιακά χρηματοδοτικά προγράμματα, που δεν είναι έχουν μεγάλη βαρύτητα αλλά κάτι είναι και αυτά. Το δεύτερο είναι μια άμεση επανάκμψη στη στρατηγική συμφωνία με Μακρόν. Είναι η μόνη φωνή που έχει αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και με δεδομένο ότι την εντάσει στα πλαίσια της ΕΕ, για τη προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία για μας μια τέτοιου είδους αμυντική συμφωνία με ρήτρα υποστήριξης».

Για το πώς πρέπει να αντιδράσει επιχειρησιακά η Ελλάδα: «Είμαστε υποχρεωμένοι να αναπτύξουμε τις δυνάμεις μας για να δείξουμe την αποφασιστική μας βούληση. Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε πολεμική αντιπαράθεση. Είναι σαν να έχουμε ένα οικόπεδο, με ένα κτίσμα μέσα αλλά δεν το έχουμε περιφράξει. Αν έρθει κάποιος να το καταπατήσει δεν θα βγάλουμε το πιστόλι να τον πυροβολήσουμε, θα κοιτάξουμε πρώτα να το περιφράξουμε. Αυτή είναι η έννοια της επέκτασης στα 12 μίλια, αν μπει το Oruc Reis στο Καστελόριζο, ή όπου υπάρξει παραβίαση. Πρέπει να γίνει άμεσα, εφόσον μπει και παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και πάει να κάνει έρευνα. Κάνοντας κάτι τέτοιο, τότε μπαίνει ο αναγκαστικός κανόνας του διεθνούς δικαίου, καμία χώρα, ούτε η ΕΕ δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό τους, γιατί τότε θα έχουμε παραβίαση κυριαρχίας και ταυτόχρονα, μπορείς να ενεργοποιήσεις το δικαίωμα της αυτοάμυνας και να τους αντιμετωπίσεις αν θέλεις».

Για το αν ο Ερντογάν φοβάται την Ελλάδα σαν πολεμική δύναμη: «Οπωσδήποτε. Εμείς καταπιεζομαστε από το σύνδρομο των Ιμίων. Εκεί δεν υπήρχε πολεμική αντιπαράθεση, ήταν μια καταδρομική ενέργεια που τους συμβούλευσαν οι Αμερικάνοι να το κάνουν. Όμως ξέρει ότι σε αεροναυτικό επίπεδο είμαστε ισχυροί και εκπαιδευμένοι κι ακόμα κι αν έχουμε προβλήματα, αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μια κατάσταση όπως η Συρία και η Λιβύη και το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Σε μία τέτοια μικρής κλίμακας αντιπαράθεση, δεν είναι δεδομένο ότι ο Ερντογάν θα κυριαρχήσει και αυτό πιθανόν να τον πονέσει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Εγώ είμαι κατά των πολεμικών ενεργειών και μιλάω για να εξαντλήσουμε όλο το διπλωματικό πεδίο. Θα πρότεινα προσφυγή στη Χάγη για την Ανατολική Μεσόγειο με Κύπρο και Αίγυπτο για την οριοθέτηση που μένει κενή, πράγμα που θα πάγωνε την επιθετικότητά του, ή θα τον ανάγκαζε κι εκείνον σε υπομνήματα ή κάποιον άλλον τρόπο».


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: