Σημείο συνάντησης για βουνίσιους και καμπίσιους, για αγρότες και κτηνοτρόφους, για το άγριο και το ήρεμο πρόσωπο του τόπου είναι η πόλη της Καρδίτσας στο κέντρο του νομού, ανάμεσα στους δύο κόσμους. Απλωμένη επίπεδα σχεδόν στην άκρη του κάμπου πριν αυτός δώσει τη θέση του στους λόφους και τις οροσειρές, η Καρδίτσα, εδώ και χρόνια, έχει το προνόμιο να είναι μία από τις πιο φιλικές για τους κατοίκους της, αλλά και τους επισκέπτες της, πόλη της Ελλάδας. Το όνομά της έχει διάφορες θεωρίες προέλευσης, από τις «καρυδίτσες» του βαμβακιού που από την τουρκοκρατία καλλιεργούνταν εδώ μέχρι την παραφθορά του σλαβικού gradista που σημαίνει πόλη. Αλλά σίγουρα η πιο γοητευτική θεωρία είναι αυτή που λέει ότι η πόλη ονομάστηκε έτσι επειδή βρίσκεται στο κέντρο, δηλαδή στην καρδιά, ανάμεσα στον κάμπο και στα βουνά.



πολύ παράξενο!δεν απάντησε κανένας ως τώρα; κάποια σχέδια μου θυμίζουν αγρογλυφικά (crop circles).Σας έχει απασχοήσει ως θέμα; Υπάρχουν και στην Ελλάδα (Αγγλία έχει πολλά). Τωρα ανακάλυψα τη σελίδα σας.Αναμένω περισσότερα. Με εκτίμηση. Βίδρα
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Ίσως ο αρχιτέκτων που το σχεδίασε θα μπορούσε να μας λύσει την απορία για το τι σημαίνουν όλα αυτά τα σύμβολα. Προσωπικά το αντιλαμβάνομαι ως κάποιο είδος επίκλησης και δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο που τοποθετήθηκε σε συντριβάνι (υδωρ).
Σχετικά με τη δράση του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία, κύριε Κασταμονιτη Ίσως θα έπρεπε να ερευνησετε την ιστορία του Αποστόλου Βουρδα, ενός άλλου εθνικού αγωνιστή της Αντιστασης.
Τα εγχάρακτα και διάτρητα σύμβολα ανήκουν στη νεολιθική εποχή (6000-3000π.Χ.). Πλήθος νεολιθικών ευρημάτων και οικισμών έχουν αποκαλυφθεί στο θεσσαλικό κάμπο. Τα σύμβολα αυτά σε παραλλαγές τους τα διακρίνουμε στα τοπικά κεντήματα… μέχρι και την εποχή μας». Τα σχήματα αυτά τα οποία απεικονίζονται, είναι σύμβολα νεολιθικών ευρημάτων από ανασκαφές στην περιοχή, που παραχωρήθηκαν από τη ΛΔ’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, τα οποία μέσα στο χρόνο διατηρήθηκαν και σε παραλλαγές τους τα συναντάμε στις ποδιές και στις φορεσιές των γυναικών της περιοχής.