Η Ιφιγένεια του Πυθαγορείου
Η Ιφιγένεια του Πυθαγορείου  Η Ιφιγένεια του Πυθαγορείου
Ένα ξεχωριστό αριστούργημα που ενώνει το λευκό με το σκούρο μάρμαρο
Για μένα ένα από τα πιο ξεχωριστά εκθέματα που θα δεις ποτέ σε μουσείο. Όταν την είδα στο μουσείο του Πυθαγορείου, ένοιωθα ότι έβλεπα κάτι τόσο κομψό που θα μπορούσε να είναι επίκαιρο. Ταυτόχρονα είδα τις Νηρηίδες – Ακρωτήρια του Τιμόθεου στο ναό του Ασκληπιού, την μορφή της Ίριδας από το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα, του Αγοράκριτου αλλά και “Σκοπάδεια” αέρινα αριστούργηματα.
Η Ιφιγένεια απαγάγεται από την Αρτέμιδα πριν την μεγάλη θυσία και από την ιστορία – σύμπλεγμα θα απομείνει μια αέρινη υπέροχη Ιφιγένεια που αυτό που την ξεχωρίζει είναι η διαφοροποίηση του μαρμάρου: Σκούρο για το πλούσιο ασυναγώνιστο ένδυμα, λευκό για το θείο δέρμα και το ένα στήθος που θυμίζει γλυπτική του 18ου αιώνα, δείχνοντας πόσο τα αρχέτυπα της ελληνιστικής γλυπτικής επηρέασαν την τέχνη ανά τους αιώνες, εκτεθειμένο για να προκαλεί δυνατά συναισθήματα για τα πάθη της Ιφιγένειας.
Ιφιγένεια, κομμάτι συμπλέγματος βασισμένο σε ελληνιστικά πρότυπα, 2ος αιών μ.Χ. Ρωμαϊκές Θέρμες, Πυθαγόρειο. Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγόρειο
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: