Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αντέχει και σε περίπτωση δεύτερου lockdown | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία αντέχει και σε περίπτωση δεύτερου lockdown

25 Ιουλίου 2020 21:15:23

«Η ελληνική οικονομία και τα διαθέσιμα του προϋπολογισμού αντέχουν και σε περίπτωση δεύτερου lockdown» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Status, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς, όπως είπε, «λειτουργούμε με υπευθυνότητα, προνοητικότητα και σοβαρότητα, όταν υπάρχει ακόμη υψηλός βαθμός αβεβαιότητας».

«Ο σχεδιασμός για τη βοήθεια της χώρας, ήδη υλοποιείται», τόνισε ο υπουργός, καθώς η ρευστότητα έχει ήδη ξεκινήσει να εισρέει, μέχρι να έρθουν κοινοτικά κονδύλια. Για παράδειγμα, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, που προέρχεται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 120.000 επιχειρήσεις.

Από το ΤΕΠΙΧ 2, από τις 12.920 αιτήσεις που έχουν εγκριθεί, έχουν πιστωθεί χρήματα σε πάνω από 9.000 επιχειρήσεις 1,2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι εγγυοδοτικοί έχουν εγκρίνει κι έχουν εκταμιεύει 1.200 δάνεια για μικρομεσαίες και πιο μεγάλες επιχειρήσεις ύψους περίπου 800 εκ. ευρώ. Μέσα στον Ιούλιο το τραπεζικό σύστημα έδωσε πάνω από 2 δισ. ευρώ.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι ως Πολιτεία, αλλά φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να «τρέχει» το τραπεζικό σύστημα με πιο γρήγορους ρυθμούς, αντιλαμβανόμενο τη σοβαρότητα της κατάστασης», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Τις επόμενες εβδομάδες, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, περιμένουμε να αρχίσουν να εισρέουν κοινοτικοί πόροι από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, τα κοινοτικά προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, έχουν ήδη εγκριθεί και περιμένουμε μετά το καλοκαίρι προγράμματα, όπως το Sure, για την ενίσχυση της απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες πολύ θετικές αποφάσεις της Συνόδου κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης, η εκταμίευση πόρων αναμένεται από το 2021.

«Δεν μπορούμε ακόμη να προσδιορίσουμε το βάθος της ύφεσης για το 2020, γιατί υπάρχουν ακόμη υψηλές αβεβαιότητες, όπως πχ η πορεία του τουρισμού. Γνωρίζαμε ότι ενδεχομένως ο τουρισμός δεν θα πάει καλά και το έχουμε ενσωματώσει στις εκτιμήσεις μας. Αυτό που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε, είναι το βάθος της ύφεσης, καθώς δεν έχουμε καινούρια δεδομένα, σε σχέση με αυτά που είχαμε τέλη Απριλίου δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Έχουμε όμως δύο στοιχεία: την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την τελευταία έκθεση, την προχθεσινή του ΟΟΣΑ. Και οι δύο εκθέσεις υποστηρίζουν, ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι λίγο ηπιότερη, σε σχέση με αυτά που πίστευαν πριν από δύο μήνες. Αυτό δείχνει, ότι το μείγμα των μέτρων πάντως που έχει λάβει η κυβέρνηση και συνεχίζει να λαμβάνει, δείχνει ότι λειτουργεί στην πραγματική οικονομία», σημείωσε τέλος ο υπουργός οικονομικών.

 


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: