Οι γεωλογικοί θησαυροί παραμένουν στα αζήτητα | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Οι γεωλογικοί θησαυροί παραμένουν στα αζήτητα

16 Δεκεμβρίου 2019 22:25:37

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Σημαντικά κοιτάσματα στο Λιβυκό Πέλαγος

Πλούσια σε υδρογονάνθρακες και κυρίως σε φυσικό αέριο είναι η θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου υπάρχουν 9 λασποηφαίστεια, αλλά και νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου, στο ελληνικό τμήμα της Λεκάνης του Ηροδότου. Τα αποθέματα αυτά αρκούν για να δώσουν λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ανεργίας, δεδομένου ότι η αξία τους υπολογίζεται σε 302 δισ. ευρώ.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, κ. Αντώνης Φώσκολος, κατά την παρουσίαση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκτιμήσεις

“Τα πιθανά, και τεχνικώς απολήψιμα με τις σημερινές τεχνολογίες, αποθέματα φυσικού αερίου που ευρίσκονται στο τμήμα της Λεκάνης του Ηροδότου, το οποίο εντοπίζεται εντός της ατακτοποίητης ακόμη Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (EΑΟΖ), εκτιμώνται, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (IFP), λόγω της γεωλογικής ομοιότητας με τα τμήματα της Λεκάνης του Ηροδότου που βρίσκονται στην Κυπριακή και την Αιγυπτιακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε 1 έως και 3 τρισ. κυβικά μέτρα (κ.μ.).

Τα πιθανά και τεχνικώς απολήψιμα με τις σημερινές τεχνολογίες αποθέματα φυσικού αερίου ευρίσκονται νοτίως και νοτιοδυτικά της Κρήτης και εντός της EΑΟΖ. Εκεί υπάρχει πλήθος λασποηφαιστείων που εκλύουν φυσικό αέριο με ταυτόχρονη παρουσία στον βυθό υδριτών στα σημεία συμβολής της Αφρικανικής Πλάκας με την Ελληνική, τα οποία δεν έχουν ακόμη εκτιμηθεί.

Σημειωτέον ότι στον Κώνο του Νείλου η ύπαρξη 7 λασποηφαιστείων συνοδεύεται από 126 ήδη ανακαλυφθέντα κοιτάσματα φυσικού αερίου, με αποδεδειγμένα αποθέματα προς εκμετάλλευση 1,8 τρισ. κ.μ.

Με βάση αυτή την αναλογία λασποηφαιστείων φυσικού αερίου, ένα απόθεμα της τάξης των 1,5 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου γύρω από τα λασποηφαίστεια της Κρήτης είναι πολύ πιθανόν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

* “Με δεδομένα τα στοιχεία που υπάρχουν, θα έπρεπε ήδη η Ελλάδα να είχε προχωρήσει σε ενέργειες που θα επέτρεπαν την πραγματοποίηση εκτεταμένων γεωφυσικών και γεωλογικών μελετών του Λιβυκού Πελάγους (νότια, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης) τα στοιχεία των οποίων θα μπορούσαν να αξιολογηθούν άμεσα από ξένα ή και ελληνικά Ιδρύματα.

* Αυτά τα πολύ μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν μεσομακροπρόθεσμα να λύσουν το τεράστιο ενεργειακό έλλειμ­­­μα σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο που προβλέπεται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση λέει ο κ. Φώσκολος.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: