ΟΠΛΙΣΑΝ ΤΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΤΑ «ΒΑΤΡΑΧΙΑ! ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΣΟΥΝ ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΤΩΝ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

ΟΠΛΙΣΑΝ ΤΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΤΑ «ΒΑΤΡΑΧΙΑ! ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΣΟΥΝ ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΤΩΝ ΑΜΦΙΒΙΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

13 Οκτωβρίου 2019 11:02:44

Το περιστατικό έλαβε χώρα στη Σάμο εκεί όπου βρίσκεται το 4ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής ή αλλιώς Θ’ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών). Ειδικότερα, ταχύπλοο τύπου Magna 960 RIB που εκτελούσε περιπολία στη θαλάσσια περιοχή της Σάμου κινδύνεψε να εμβολιστεί από τουρκική ακταιωρό. Οι αμφίβιοι καταδρομείς ενεργώντας με δυναμικό και αποφασιστικό τρόπο όπλισαν το πολυβόλο διαμετρήματος 12,7 χλστ αναγκάζοντας τον Τούρκο κυβερνήτη της ακταιωρού να πραγματοποιήσει ελιγμό αποφεύγονταν το ταχύπλοο του 3ου ΕΤΕΘ. Η παραπάνω αντίδραση τους έσωσε από βέβαιο εμβολισμό.

Εδώ και μερικές μέρες δυστυχώς έχουν διατεθεί πλωτά από τα ΕΤΕΘ της Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Η απόφαση είναι εντελώς λανθασμένη καθότι πρόκειται για εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας της χώρας δίχως να υπάρχει το ανάλογο νομικό πλαίσιο.

Στα ταχύπλοα επεμβαίνει προσωπικό του Λιμενικού Σώματος μαζί με 3-4 στελέχη των Αμφίβιων Καταδρομέων.

Τη στιγμή που τα ταχύπλοα Magna είναι σε εξαιρετικά οριακή κατάσταση από τεχνικής άποψης δίνεται η εντολή να εμπλακούν στο μεταναστευτικό απόρροια της έλλειψης δυνάμεων από το Λιμενικό Σώμα. Τα ταχύπλοα καταπονούνται σε τεράστιο βαθμό αφού καθημερινά γράφουν εκατοντάδες μίλια με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα επιχειρησιακής επάρκειας του υλικού εάν και όταν χρειαστεί να επιχειρήσουν με αυτά τα πλωτά. Σημειωτέον, πως τα σκάφη Magna 960 είναι ήδη 20 ετών και θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί από νεότερα και ικανότερα ταχύπλοα. Τα σκάφη καταπονούνται σε μεγάλο βαθμό ενώ η κατανάλωση τους (110 λίτρα βενζίνης την ώρα) τα καθιστά ασύμφορα για τέτοιου είδους αποστολές.

Τα σκάφη είναι απίστευτα ταλαιπωρημένα και καταπονημένα.

Η εμπλοκή των Αμφίβιων Καταδρομέων στο μεταναστευτικό είναι μια απολύτως λανθασμένη ενέργεια και πρέπει άμεσα να απεμπλακούν αφού ούτε την εκπαίδευση διαθέτουν για αποστολές λιμενικού σώματος, ούτε τη νομική κάλυψη, ούτε το προσωπικό αλλά ούτε και την υλικοτεχνική υποδομή.

Άραγε τι θα γίνει εάν υπάρχει καταδίωξη με διακινητή και αυτός βάλει κατά του σκάφους των αμφίβιων καταδρομών; Ποιοι είναι οι κανόνες εμπλοκής; Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα του Λιμενικού Σώματος και μόνον. Ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις θα έπρεπε να είχαν απεμπλακεί πλήρως. Όμως η εμπλοκή των Ειδικών Δυνάμεων είναι απαράδεκτη. Το ΛΣ που διαχειρίζεται κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση να φροντίσει να συγκροτήσει κατάλληλη δομή με μέσα και προσωπικό και τον ενδεδειγμένο σχεδιασμό ανάλογο του προβλήματος και όχι να εμπλέκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις καλύπτοντας τις ανεπάρκειες του ΛΣ.

Το περιστατικό της Σάμου καταδεικνύει πως είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ατύχημα με αμφίβιους καταδρομείς και μια Τουρκία που διαρκώς εντείνει τις προκλήσεις σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Ευτυχώς, τα στελέχη του 4ου ΕΤΕΘ αντέδρασαν όπως έπρεπε και έστειλαν το κατάλληλο μήνυμα.

Η έλλειψη δυναμικής αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων έχει καλλιεργήσει πεποίθηση νίκης στους Τούρκους κυβερνήτες των πλωτών οι οποίοι κάνουν απίστευτα προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες. Εάν συνεχιστεί αυτό είναι θέμα χρόνου το ατύχημα.

Γιάννης Νικήτας

defencereview.gr/category/amina/tourkia-amina/

 


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: