Η Ανοπαία ατραπός ήταν δύσβατο μυστικό πέρασμα που κατέληγε σε πολύ μικρή απόσταση από το τρίτο στενό των Θερμοπυλών. Το 480 π.Χ. στην μάχη των Θερμοπυλών ο προδότης Εφιάλτης, έκανε γνωστή την ύπαρξή της στον Πέρση αυτοκράτορα Ξέρξη, με αποτέλεσμα τα περσικά στρατεύματα μέσω αυτού του μονοπατιού να καταλάβουν τα νώτα των Ελληνικών δυνάμεων. Για μένα είναι το μονοπάτι της προδοσίας και σκοπός μου με τις αναρτήσεις μου να ξυπνήσω και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.
ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟΣ AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Τι δουλειά έχει ο πύργος του Άιφελ στην έρημο της Κίνας ; Της Αναστασίας Παπαδάκης
6 Σεπτεμβρίου 2019
Η Κίνα αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια οικονομική, αλλά και στρατιωτική υπερδύναμη. Ας ρίξουμε μια ματιά στην κινεζικη στρατιωτική βάση Zhurihe, κοντά στα σύνορα της Μογγολίας, οπου
O Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός διεξάγει διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις.
Η Zhurihe είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική εκπαιδευτική βάση της Ασίας. Ας δούμε ένα παράδειγμα από το προσφατο παρελθόν, πριν εξετάσουμε το κυρίως θέμα :
Το 2015 παρουσίασε η Κίνα ένα δείγμα της στρατιωτικής της δύναμης. Κατά την άσκηση αυτή, επιτέθηκαν οι στρατιώτες σε ένα κτίριο, το οποίο χτίστηκε μέσα στην βάση για αυτόν τον λόγο, δηλαδή για να χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικός στόχος επίθεσης.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην Ταϊβάν, γιατί αποδείχτηκε πως το κτίριο, στο οποίο επιτέθηκαν οι στρατιώτες, είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το προεδρικό παλάτι, έδρα της κυβέρνησης της Ταϊβάν.
Ακόμη και ο πύργος βρίσκεται στο ίδιο σημείο, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εθνικής άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε πως η στρατιωτική αυτή άσκηση είναι απαράδεκτη.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εθνικής άμυνας της Κίνας, απάντησε πως πρόκειται για μια απλή άσκηση ρουτίνας, δίχως συγκεκριμένο στόχο…
Είναι ευρύτερα γνωστό πως κατασκευάζονται σχεδόν πανομοιότυπα κτίρια – στόχοι, ώστε να μπορούν να εξασκούνται οι στρατιώτες, έχοντας ένα πιστό αντίγραφο του στόχου, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια επίθεση μεγάλης ακρίβειας.
Και πάμε τώρα στο κυρίως θέμα.
Στη στρατιωτική αυτή βάση, στη μέση της ερήμου, κατασκευάστηκε ένα ακριβές ομοίωμα του πύργου του Άιφελ.
Ο πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, έχει ύψος 300 μέτρα.
Αυτό το ομοίωμα έχει ύψος 100 μέτρα και έιναι πιστό αντίγραφό του γνήσιου πύργου.
Οι συντεταγμένες είναι οι εξής :
Στρατιωτική βάση Zhurihe: 42°14’23″N 112°40’59″E
Ομοίωμα του πύργου του Άιφελ: 42°14’17.97″N 112°43’47.00″E