Στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσοβο: Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση παγκοσμίως! | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Στρατόπεδο Μπόντστιλ στο Κόσοβο: Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση παγκοσμίως!

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΝΕΑ ΤΑΞΗ
25 Ιουνίου 2019 19:05:22

Το Στρατόπεδο Μπόντστιλ (Camp Bondsteel) είναι η κύρια βάση του Στρατού των ΗΠΑ υπό τη διοίκηση της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

Η βάση βρίσκεται κοντά στο Ουρόσεβατς (τοπικά: Φεριζάι), στο ανατολικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και χρησιμεύει ως έδρα του ΝΑΤΟ, για τον Πολυεθνικό Σχηματισμό Μάχης Ανατολή (MNBG-Ε) της KFOR. Η βάση πήρε την ονομασία της από τον παραλήπτη του Μεταλλίου της Τιμής στον Πόλεμο του Βιετνάμ, Επικελευστή Τζέιμς Λ. Μπόντστιλ.

Το στρατόπεδο Bondsteel χτίστηκε στο Κοσσυφοπέδιο μετά τον βομβαρδισμό της Σερβίας όταν η περιοχή έπεσε υπό τον έλεγχο της διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής.

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΠΟΝΤΣΤΙΛ

Το Στρατόπεδο Μπόντστιλ κατασκευάστηκε από το 94th Engineer Battalion (Construction)  (94 Τάγμα Μηχανικού Κατασκευών), τον 568 Combat Support Engineer Company (568 Λόχος Υποστήριξης Μηχανικού Μάχης), μαζί με την ιδιωτική εταιρεία Kellogg – Brown & Root Corporation (KBR) υπό τη διεύθυνση του Μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ. Η KBR είναι επίσης ο κύριος ανάδοχος για τη λειτουργία του στρατοπέδου.

Το στρατόπεδο είναι χτισμένο κυρίως από ξύλο, με ασιατικού τύπου καλύβες και περιβάλλεται από ένα ψηλό χωμάτινο τοίχο 2,5 m. Το στρατόπεδο καταλαμβάνει 955 στρέμματα (3,86 km2) γης. Για την κατασκευή της βάσης ισοπεδώθηκαν δύο λόφοι. Τον Αύγουστο του 1999, κατασκευάστηκαν 52 ελικοδρόμια στην περίμετρο της εγκατάστασης.

Περίπου 25 χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένων δρόμων συνδέουν  τα 300 κτίρια του καταυλισμού και τα 11 παρατηρητήρια.

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΠΟΝΤΣΤΙΛ

Πολλοί Κοσοβάροι, οι οποίοι αποτελούν τον πληθυσμό κοντινών κοινοτήτων, απασχολούνται στο στρατόπεδο καλύπτοντας διάφορες θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης. Στο παρελθόν εργάστηκαν στο στρατόπεδο περίπου 2.500 κάτοικοι, αλλά τώρα υπάρχουν περίπου εκατό.

Ο αριθμός στρατιωτικού προσωπικού στο στρατόπεδο είναι απόρρητος. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι  παραδίδονται καθημερινά στο στρατόπεδο 600.000 γαλόνια νερού, πλένονται καθημερινά πάνω από 1.400 καλάθια με λευκά είδη, ενώ προετοιμάζονται 18.000 σύνολα μερίδων φαγητού.

στρατοπεδο μποντστιλ

Εκτός από τους Αμερικανούς στρατιώτες που εμπλέκονται στην αποστολή της  KFOR, υπάρχουν επίσης στρατιωτικοί από άλλες δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ανατολικών χωρών όπως της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Ουκρανίας.

Επισήμως, ο αριθμός των αρμάτων και των στρατιωτικών ελικοπτέρων δεν αποκαλύπτεται, αλλά σύμφωνα με ορισμένες αναφορές υπάρχουν περίπου 20 Ε/Π Black Hawks, ένα Apache και δώδεκα άρματα M1A2 Abrams.

ΜΠΟΝΤΣΤΙΛ ΚΟΣΟΒΟ

Στο στρατόπεδο υπάρχουν πολλών ειδών καταστήματα που καλύπτουν όλες τις καθημερινές ανάγκες, ενώ υπάρχει επίσης και ένα κατάστημα με σουβενίρ.

Το προσωπικό που υπηρετεί στο Bondsteel έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα ιστορίας σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, καθώς οι περισσότεροι στρατιώτες έχουν μια αόριστη άποψη για το πού εξυπηρετούν πραγματικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι όλοι οι διδάσκοντες στο στρατόπεδο είναι Αλβανοί, είναι αμφίβολο το κατά πόσο η διδασκαλία είναι αντικειμενική.

ΜΠΟΝΤΣΤΙΛ ΚΟΣΟΒΟ

Λέγεται ότι το στρατόπεδο Μπόντστιλ και το Σινικό Τείχος είναι τα μόνα ανθρώπινα κατασκευάσματα επάνω στη Γη που διακρίνονται με γυμνό μάτι από τη Σελήνη.

Η θέση του στρατοπέδου καθιστά τον Bondsteel τη σημαντικότερη στρατιωτική βάση του αμερικανικού στρατού παγκοσμίως.

 

Πηγές: wikipedia, sputniknews.com


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: