Μαξίμου: Πρώτη απόφαση της Ε.Ε για μέτρα κατά της Τουρκίας

Στα μέτρα που είναι έτοιμη να λάβει για πρώτη φορά η Ε.Ε απέναντι στην Τουρκία στέκεται το Μέγαρο Μαξίμου, με non paper που εξέδωσε για την ανακοίνωση του Συμβουλίου Γενικών υποθέσεων.

Όπως τονίζει, Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας.

Τι αναφέρεται για Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία

Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται και σε όσα ειπώθηκαν για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως τονίζει, η Ε.Ε στην περίπτωση της Αλβανίας θέτει ως προϋπόθεση την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.

Σχετικά με την Βόρεια Μακεδονία, το Συμβούλιο υπογράμμισε την μεγάλη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου τα Σκόπια να μπουν στο ΝΑΤΟ.

Αναλυτικά το non paper

«1. Για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. 

Πιο συγκεκριμένα:
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες. Η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση.

2. Σε σχέση με την Αλβανία, για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία. 

3. Για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά υπογραμμίζει και τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών».

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: