Ραγδαία αύξηση της νόσου Aλτσχάιμερ τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ραγδαία αύξηση της νόσου Aλτσχάιμερ τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ
6 Απριλίου 2019 10:57:22

Ραγδαία αύξηση του αριθμού των πασχόντων από Αλτσχάιμερ αναμένεται τα επόμενα 30 χρόνια στη χώρα μας λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Σήμερα εκτιμάται ότι 160.000 άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από τη νόσο, αριθμός που εκτιμάται ότι θα υπερτριπλασιαστεί το 2050 αγγίζοντας τους 560.000 πάσχοντες.

Σύμφωνα δε με τους ειδικούς γιατρούς, το ένα τρίτο των περιπτώσεων μπορεί να προληφθεί με σωστή διατροφή, καθώς και με σωματική και πνευματική άσκηση. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου κατά 40%.

Οπως ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, κατά την ομιλία του σε διάλεξη που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ανοϊκού συνδρόμου, και αφορά σχεδόν του μισούς ασθενείς που πάσχουν από αυτά.

Σημειώνεται ότι άνοια εμφανίζει το 1% του πληθυσμού ηλικίας 65 έως 69 ετών, το 23% των ατόμων ηλικίας 85 έως 89 ετών και το 59% των ατόμων άνω των 95 ετών.

Υπολογίζεται ότι σήμερα παγκοσμίως πάσχουν από ανοϊκά νοσήματα 46,8 εκατ. άτομα, ενώ η πρόβλεψη για το 2030 και το 2050 είναι ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 76 και 130 εκατ. άτομα αντιστοίχως.

Στην Ελλάδα σήμερα καταγράφονται 160.000 πάσχοντες με Αλτσχάιμερ και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί στις 340.000 το 2030 και στις 560.000 το 2050.

H νόσος προκαλείται από την εναπόθεση στα εγκεφαλικά κύτταρα του β-αμυλοειδούς, μιας παθολογικής πρωτεΐνης, η οποία τα αλλοιώνει σταδιακά και καταστρέφει τους νευρομεταβιβαστές που εξυπηρετούν τη μεταξύ τους επικοινωνία.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, ο παραπάνω μηχανισμός αρχίζει έως και 15 με 20 χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα και τα οποία είναι διαταραχή της πρόσφατης μνήμης, συναισθήματος, συμπεριφοράς, προσανατολισμού στον χώρο, και διαταραχές στον λόγο.

Παράγοντες

Η εμφάνιση της νόσου οφείλεται στη διεργασία του γήρατος και σε γενετικούς παράγοντες, καθώς και σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου είναι αναστρέψιμοι και μπορούν να προληφθούν.

Ο καθηγητής έκανε αναφορά σε επιστημονικές έρευνες οι οποίες συνδέουν τη νόσο με τη διατροφή, την παχυσαρκία, τη σωματική άσκηση και την κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα, τονίζοντας ότι με τη σωστή στρατηγική πρόληψης από την ηλικία των 50 ετών μπορεί να προληφθεί η εμφάνιση του ενός τρίτου των περιστατικών της νόσου.

Ειδικότερα, η μεσογειακή δίαιτα και κυρίως τα συστατικά της όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί δρουν προστατευτικά, μειώνοντας την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου κατά 40%.

Αντίθετα, η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες νοσηρότητας κατά 60%. Επιπλέον, η σωματική άσκηση φαίνεται ότι αποτελεί σημαντική ασπίδα κατά της νόσου, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισής της έως και 50%.

Τέλος, η κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα των ηλικιωμένων όπως το διάβασμα, ο εθελοντισμός, η κοινωνική δικτύωση και η συμμετοχή σε πολιτισμικά δρώμενα, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην αύξηση των εγκεφαλικών εφεδρειών που αντικαθιστούν τα κύτταρα τα οποία έχουν υποστεί βλάβες.

 


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: