«Παρελθόν» τα σχέδια της NASA τον πρώτο «γυναικείο» διαστημικό περίπατο επειδή… δεν έβρισκαν τι να φορέσουν (φωτο)

«Παρελθόν» τα σχέδια της NASA τον πρώτο «γυναικείο» διαστημικό περίπατο επειδή… δεν έβρισκαν τι να φορέσουν (φωτο)  Τα σχέδια της NASA για έναν «αποκλειστικά γυναικείο» διαστημικό περίπατο ναυάγησαν κακήν κακώς, και ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ήταν η έλλειψη διαστημικών στολών στο σωστό νούμερο για τις συμμετέχουσες της αποστολής!

Στις αρχές Μαρτίου, η NASA είχε ανακοινώσει ότι η Christina Koch και η Anne McClain θα συμμετείχαν σε μια αποστολή στις 29 Μαρτίου, κατά την οποία θα περπατούσαν έξω από τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) για να εγκαταστήσουν καινούργιες μπαταρίες. Αυτό που θα έκανε ξεχωριστή την συγκεκριμένη αποστολή ήταν το φύλο των μελών της, αφού στο παρελθόν οι διαστημικοί περίπατοι εκτελούνταν από αποκλειστικά ανδρικές ομάδες ή ομάδες μικτής σύνθεσης.

Σε χθεσινή ανακοίνωση όμως που εξέδωσε η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, αναφερόταν ότι το αρχικό σχέδο άλλαξε «εν μέρει λόγω της έλλειψης εξοπλισμού». Όπως επίσημαίνεται, «η αστροναύτης McClain διαπίστωσε κατά τον πρώτο της διαστημικό περίπατο ότι η διάταξη «σκληρού άνω κορμού» (γνωστή ως HUT) μεσαίου μεγέθους – ουσιαστικά η μπλούζα της στολής – είναι εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στο σώμα της».

Δυστυχώς, μέχρι την επόμενη Παρασκευή μπορεί να κατασκευαστεί μόνο ένα τέτοιο «γιλέκο», αναφέρει η NASA στην ανακοίνωσή της, και αυτό τελικά θα το φορέσει η Koch.

Την περασμένη εβδομάδα η McClain έγινε η 13η γυναίκα που έλαβε μέρος σε αποστολή διαστημικού περιπάτου. Στο τέλος της εβδομάδας, η συνάδελφός της, Christina Koch, θα γίνει η 14η, ενώ η McClain θα χρειαστεί να περιμένει ακόμα δέκα μέρες για να περπατήσει ξανά έξω από τον διαστημικό σταθμό με θέα… το σύμπαν.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη γυναίκα που εκτέλεσε διαστημικό περίπατο ήταν η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια, πριν από 35 χρόνια. Έκτοτε, πάνω από 500 άτομα έχουν ταξιδέψει στο διάστημα, αλλά μόλις το 11% από αυτά υπήρξαν γυναίκες. Ωστόσο η αναλογία αυτή αναμένεται να βελτιωθεί στο μέλλον. Εξάλλου, η Koch και η MacClain είναι απόφοιτες της «τάξης» του 2013 της NASA, που αποτελούνταν κατά το ήμισυ από γυναίκες.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: