HELIOS: Το Laser του αμερικανικού ΠΝ που θα λιώνει drone και σκάφη

HELIOS: Το Laser του αμερικανικού ΠΝ που θα λιώνει drone και σκάφη  Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ σχεδιάζει να ενσωματώσει ένα ειδικό λέιζερ στα πλοία του πολεμικού ναυτικού έως το 2021. Το σύστημα υψηλής ενέργειας με ενσωματωμένο σύστημα οπτικής-παρακολούθησης και επιτήρησης (HELIOS)  είναι ένα αμυντικό σύστημα σχεδιασμένο που θα καίει πλεούμενα σκάφη και θα καταρρίπτει μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το όπλο βρίσκεται πάνω σε ένα καταδρομικό πλοίο  στον στόλο Ειρηνικού των ΗΠΑ σε δύο χρόνια, λέει το Πολεμικό Ναυτικό.

 

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία παρήγγειλε το HELIOS τον Ιανουάριο του 2019. Η σύμβαση ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία απονέμεται στην Lockheed Martin, ζητά από την εταιρεία να παραδώσει δύο συστήματα. Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της εταιρείας , το ένα θα πάει στο White Sands Missile Range στο Νέο Μεξικό για δοκιμές. Το USNI News αναφέρει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα εγκαταστήσει το άλλο στο καταδρομικό Arleigh Burke.

Το HELIOS είναι ένα σύστημα λέιζερ των 60 κιλοβάτ, που σημαίνει ότι έχει διπλάσια ισχύ από το Σύστημα Laser Weapon AN / SEQ-3 ή το LaWS που βρίσκεται στο USS Ponce το 2014. Το HELIOSτιμολογείται ως όπλο που μπορεί να κάψει μικρά ταχύπλοα σκάφη όπως αυτά που αναπτύσσει το Ιράν η  και να καίει μη επανδρωμένα εναέρια σκάφη από τον ουρανό. Εναλλακτικά – και ίσως για να αποφευχθεί ένα διεθνές περιστατικό – ο “ΗΛΙΟΣ “μπορεί απλά να “θαμπώσει” τους ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες του UAV, να τους καταστρέψει και να τους αποτρέψει από την εκτέλεση της αποστολής τους.

Εδώ είναι ένα απλό παράδειγμα αυτής της θεωρίας, στην οποία ένα λέιζερ που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης τατουάζ καταστρέφει έναν αισθητήρα ψηφιακής κάμερας:

Το HELIOS διαθέτει δυνατότητες πληροφόρησης, επιτήρησης και αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας. Παρόλο που το LockMart δεν διευκρινίζει τις λεπτομέρειες, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το σύστημα στόχευσης για το  λέιζερ είναι θα έχει τη δυνατότητα για υψηλής ευκρίνειας και υψηλής ισχύος ψηφιακή μεγέθυνση, επιτρέποντας σε ένα πλοίο που είναι εξοπλισμένο με αυτό να παρακολουθεί στενά τις κοντινές απειλές.

Και σήμερα βέβαια πολλά όπλα που έχουν ήδη αναπτυχθεί σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος  Phalanx και του Rolling Airframe Missile (RAM) , που έχουν παρόμοια ικανότητα έναντι μικρών σκαφών και αεροσκαφών, όμως ο HELIOS θα μπορεί αναλαμβάνει μεγάλα και ταχύτερα αεροσκάφη και πυραύλους.
Εκεί που όμως το HELIOS ξεχωρίζει  είναι η ικανότητά του να έναν απεριόριστο αριθμό βολών χρησιμοποιώντας τα ηλεκτρογενή συστήματα γεννήτριας του καταστροφέα. Το Phalanx, από την άλλη πλευρά, περιορίζεται σε 20 έως 30 δευτερόλεπτα συνεχούς πυροδότησης, ενώ η RAM περιορίζεται σε 21 πυραύλους επί του Mk. 49 Σύστημα εκτόξευσης πυραύλων.

Γενικότερα, όσο τα λέιζερ γίνονται αποτελεσματικότερα, θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν πολύ πιο χρήσιμα από τα συμβατικά πυροβόλα και πυραυλικά όπλα.

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: