Σαρλ Λενορμάν . Άγνωστη Ιστορία των Αθηνών

Σαρλ Λενορμάν . Άγνωστη Ιστορία των Αθηνών  O Σαρλ Λενορμάν (Charles Lenormant, Παρίσι 1 Ιουνίου 1802 – Αθήνα 24 Νοεμβρίου 1859) ήταν Γάλλος αρχαιολόγος νομισματολόγος, ειδικευμένος στις αιγυπτιακές αρχαιότητες, και αιγυπτιολόγος.

Ζωή και έργο

Γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1802 στο Παρίσι. Ακολούθησε στην Αίγυπτο τον αιγυπτιολόγο Σαμπολιόν. Υπήρξε θερμός και ακάματος ερευνητής και μελετητής της αρχαίας ελληνικής τέχνης. Ειδικότερα πήρε μέρος στην επιστημονική αποστολή στην Πελοπόννησο καθώς και σε άλλες αρχαιολογικές αποστολές στην Ελλάδα.

Δημοσίευσε μελέτες σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, όπως στα “Χρονικά του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Ρώμης”, αλλά και στο επιστημονικό περιοδικό “Mémoires de l’Académie des Inscriptions” που διεύθυνε ο ίδιος από την ίδρυσή του (1843-1855).

Έγραψε πολλά έργα σχετικά με την επιστήμη του, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι:

  • «Νομισματικός και γλυπτικός θησαυρός» δωδεκάτομο έργο (1836)
  • «Μουσείο των Αιγυπτιακών αρχαιοτήτων» (1842),
  • «Εκλογή κεραμογραφικών μνημείων» (1844)
  • «Ιστορικά ερωτήματα» (1845), κ. ά.

Ο Λενορμάν χρημάτισε επίσης καθηγητής της αιγυπτιακής αρχαιολογίας στο Κολλέγιο της Γαλλίας, καθηγητής αρχαιολογίας στη Σορβόνη, έφορος στη βιβλιοθήκη Άρσεναλ, καθώς και διευθυντής των αρχαιοτήτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Παρισιού, αφού έγινε μέλος της Ακαδημίας των Επιγραφών.

Πέθανε στις 24 Νοεμβρίου του 1859 σε μια εκδρομή του στην Αθήνα

Σαρλ Λενορμάν . Άγνωστη Ιστορία των Αθηνών

Τα μνημεία του Λενορμάν (έμπροσθεν) και του Μύλλερ (βάθος)

Η επιθυμία του ήταν να ταφεί δίπλα στον Πλάτωνα στην περιοχή του Κολωνού. Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε από τον γιο Λενορμάν να ταφεί η καρδία του αρχαιολόγου στο λόφο του Κολωνού. Η καρδιά του τοποθετήθηκε σε μια μαρμάρινη λουτροφόρο υδρία που στην τυπολογία της θυμίζει αρχαίο ταφικό μνημείο, ενώ στην εμπρόσθια όψη της χαράκτηκε η κεφαλή του. Η υδρία τοποθετήθηκε πάνω σε βάθρο από πωρόλιθο και αποκαλύφτηκε από τον δήμαρχο Γεώργιο Σκούφο το 1860.

Το μνημείο που βρίσκονταν στη κορυφή χρησιμοποιούνταν από πολλούς ως στόχος για σκοποβολή και ως αποτέλεσμα καταστράφηκε ανεπανόρθωτα. Είναι έργο του Μιχάλη Τόμπρου.

Η σύζυγός του από ευγνωμοσύνη προς την ελληνική πολιτεία για τις τιμές που απέδωσε στο σύζυγό της χάρισε στη Βουλή των Ελλήνων ζωγραφικό πίνακα του συγγενή της Σατωβριάν, αντίγραφο του πίνακα Ζιροντέ με αφιερωτική επιγραφή.

Μια οδός η οποία ξεκινά απ’ το Μεταξουργείο, διασχίζει την περιοχή του Κολωνού και καταλήγει στην Κολοκυνθού φέρει το όνομά του, ωστόσο η ονομασία καθιερώθηκε με άλλο τονισμό: Οδός Λένορμαν.

Γιος του Σαρλ Λενορμάν ήταν ο Φρανσουά Λενορμάν επίσης αρχαιολόγος, νομισματολόγος και ελληνιστής.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: