Κάρολος Γουλιέλμος φον Χάιντεκ

Κάρολος Γουλιέλμος φον Χάιντεκ  Ο Κάρολος Γουλιέλμος φον Χάιντεκ ή Χέυντεκ ή Χέιντεκ (Karl Wilhelm Freiherr von HeideckΚαρλ Βίλχελμ φον Χάιντεκ) ήταν Βαυαρός στρατιωτικός που ακολούθησε τον Όθωνα στην Ελλάδα (1788-1861) και ήταν μέλος της Αντιβασιλείας του Όθωνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Ως αξιωματικός του πυροβολικού πήρε μέρος στους πολέμους τις περιόδους 1805-1809. Το 1813 προάχθηκε στον βαθμό του συνταγματάρχη και το 1826 ύστερα και από σύμφωνη γνώμη του Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας, πήγε στην Ελλάδα, όπου διορίστηκε πρόεδρος της επιτροπής εράνων στο Ναύπλιο. Πήρε μέρος στην εκστρατεία του Γεώργιου Καραΐσκάκη στην Αθήνα, αλλά δεν πρόσφερε τίποτα. Στα χρόνια του Ιωάννη Καποδίστρια διορίστηκε φρούραρχος του Ναυπλίου και μετά την παραίτηση του Φαβιέρου τοποθετήθηκε διοικητής του τακτικού στρατού.

Ο Χέυντεκ θεωρείται ο ιδρυτής του στρατιωτικού σώματος των «Ευελπίδων». Το 1829 γύρισε στο Μόναχο, όπου λίγο αργότερα προήχθη σε υποστράτηγο. Το 1832 διορίστηκε από τον Λουδοβίκο μέλος της τριμελούς Αντιβασιλείας του γιου του Όθωνα.

Ως αντιβασιλιάς είχε την ευθύνη των στρατιωτικών και ναυτικών ζητημάτων. Στη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του, έδειξε περιορισμένες διοικητικές ικανότητες και πήρε αντιδημοκρατικά μέτρα, με αποτέλεσμα να γίνει μισητός στους Έλληνες. Κατά τη διάσημη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτρη Πλαπούτα υποστήριξε την άμεση εξόντωση των κατηγορουμένων, πράγμα που ευνοούσαν ο Ιωάννης Κωλέττης και ο Μάουερ.

Μετά την ενηλικίωση του Όθωνα παρέμεινε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με τη ζωγραφική. Τελικά ανακλήθηκε στο Μόναχο, προάχθηκε σε αντιστράτηγο και τιμήθηκε με τον τίτλο του βαρόνου. Ο Χέυντεκ έγραψε τα απομνημονεύματα του που εκδόθηκαν το 1897 στο Μόναχο και δημοσιεύτηκαν σε ελληνική μετάφραση στο περιοδικό «Αρμονία» (1900-1901).

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: