Λευκωσία: Παράταση ενός έτους στις έρευνες της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ

Λευκωσία: Παράταση ενός έτους στις έρευνες της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ  Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ενέκρινε το αίτημα της κοινοπραξίας ENI Cyprus Limited – KOGAS Cyprus Limited, δίνοντας παράταση μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020 στα δικαιώματα για έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων τα οποία έχουν αποκτήσει από τον Ιανουάριο του 2013 για τα τεμάχια «2», «3» και «9».

Το αίτημα της κοινοπραξίας για παράταση των δικαιωμάτων τους στα εν λόγω τεμάχια, εκφράζει και την απόφασή τους να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στα τεμάχια αυτά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης και της ακραίας τουρκικής προκλητικότητας που οδήγησε σε αναβολή της γεώτρησης στον στόχο «Σουπιά».

Πρόκειται για την τρίτη και τελευταία παράταση που προβλέπεται στα τρία συμβόλαια που υπογράφτηκαν τον Ιανουάριο του 2013, μετά από δύο αρχικές παρατάσεις, με βάση και τις προβλέψεις των συμβολαίων.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινοπραξία συμμετέχουν η ιταλική ΕΝΙ με ποσοστό 80%, που είναι και ο διαχειριστής του ερευνητικού προγράμματος και η κορεατική KOGAS με ποσοστό 20%.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», εξακολουθεί να είναι έντονο το ενδιαφέρον της γαλλικής ΤΟΤΑL για ισχυρή συμμετοχή της στην κοινοπραξία που έχει τα δικαιώματα για τα τρία τεμάχια, μετά και τη συνεργασία της με την ΕΝΙ στο τεμάχιο «6», όπου έχουν πλέον ισχυρά κοινά συμφέροντα στο κοίτασμα «Καλυψώ», όπως και με την κοινή διεκδίκηση του τεμαχίου «7». Ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να δώσει και η επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στην Κύπρο.

Πηγές του «Φ» αναφέρουν ότι η ΤΟΤΑL βρίσκεται σε επαφή με την ΕΝΙ για να καταλήξουν σε συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε σχέση με τη διεκδίκηση από τις ΤΟΤΑL-ΕΝΙ (Total E&P Cyprus B.V. / Eni Cyprus Limited), των δικαιωμάτων για το τεμάχιο «7», αναμένεται ότι εντός των πρώτων εβδομάδων του 2019 θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση της πρότασης των δύο εταιρειών από την κυβερνητική Συμβουλευτική Επιτροπή και θα κατατεθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο μέσω του υπουργού Ενέργειας, για έγκρισή της και για υπογραφή συμφωνίας.

Παρά την τουρκική προκλητικότητα, που οδήγησε στις αρχές Φεβρουαρίου του περασμένου χρόνου σε διακοπή της πορείας του γεωτρύπανου «Saipem 12000» προς τον στόχο «Σουπιά» και έναρξη της πρώτης γεώτρησης στο τεμάχιο «3», σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ» υπάρχει πρόγραμμα για πραγματοποίηση γεώτρησης στον ίδιο στόχο αλλά και γεώτρησης στο τεμάχιο «2».

Πηγή: philenews

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: