Επανασυναρμολόγηση του Κούρου της Λεντίνης | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Επανασυναρμολόγηση του Κούρου της Λεντίνης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
2 Δεκεμβρίου 2018 16:28:00

Το έργο της συναρμολόγησης του κορμού του κούρου της Λεντίνης, το οποίο ανήκε σε ένα μοναδικό Ελληνικό αρχαϊκό άγαλμα επανασυνδέθηκε χάρη στην υποστήριξη της Fondazione Sicilia, ολοκληρώθηκε επιτυχώς.


Τα δύο μέρη του αγάλματος ανακαλύφθηκαν σε διαφορετικές εποχές (μεταξύ του δέκατου όγδοου και του εικοστού αιώνα) στην Λεντίνη (Lentini) μία από τις παλαιότερες Ελληνικές αποικίες στη Σικελία, και εκτίθονταν ξεχωριστά σε μουσείο των Συρακουσών, και σε μουσείο της Κατάνιας.
Ο κούρος είναι ένας τύπος Ελληνικού αγάλματος που απεικονίζει έναν νεαρό άνδρα σε στατική θέση, με τελετουργική ή αναθηματική λειτουργία πολύ διαδεδομένη στις αρχαϊκές και κλασικές περιόδους, μεταξύ του έβδομου και του πέμπτου αιώνα π.Χ.
Χρονολογείται από την ύστερη αρχαϊκή περίοδο ( περ. 530-490 π.Χ.) και είναι κατασκευασμένος από ένα ενιαίο μπλοκ λευκού μαρμάρου και πιθανών προέρχεται από τα Κυκλαδίτικα νησιά.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από διάφορους κλάδους, οι οποίοι μελέτησαν από κοινού τον κορμό και το κεφάλι, διαπίστωσαν ότι τα δύο μέρη πράγματι ανήκαν σε ένα άγαλμα, ολοκληρώνοντας το σχολαστικό έργο διατήρησης και την ένωση των δύο μερών, η οποία τώρα στηρίζεται σε μια βάση από γκρι Μάρμαρο που κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Giacomo Rizzo.
«Με την υποστήριξη αυτής της πρωτοβουλίας», σημειώνει ο πρόεδρος του Ιδρύματος της Σικελίας, Raffaele Bonsignore, «έχουμε βοηθήσει να επαναφέρουμε στη ζωή ένα έργο εξαιρετικής ομορφιάς. Προωθώντας μια πολύτιμη μαρτυρία του παρελθόντος όπως ο κούρος που έχει αποκατασταθεί, αποτελεί μέρος της αποστολής μας για την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού, με την υποστήριξη επιστημονικών πρωτοβουλιών».


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: