Η θεά Ευρυνόμη που σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο δημιούργησε τον κόσμο | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Η θεά Ευρυνόμη που σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο δημιούργησε τον κόσμο

26 Νοεμβρίου 2018 22:22:00

Σε ένα απόμακρο σπήλαιο της αρχαίας Αρκαδίας βρισκόταν το ιερό της Ευρυνόμης, της θεάς που σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο δημιούργησε τον κόσμο. Στην αρκαδική μυθολογία η Ευρυνόμη είχε περίοπτη θέση. Υπήρξε πριν τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου και σύμφωνα με το μύθο αναδύθηκε από το Χάος.


Διαχώρισε τη θάλασσα από τον ουρανό και με τη βοήθεια του βόρειου ανέμου δημιούργησε τον άντρα της, Οφίων, με μορφή φιδιού. Από τη συνεύρεση τους γεννήθηκε ένα αβγό που περιείχε μέσα του τον ήλιο, τη σελήνη, τους πλανήτες και τη Γη.

Η Ευρυνόμη εγκαταστάθηκε με τον Οφίων στον Όλυμπο. Τότε ήρθε σε αντιπαράθεση με τον άντρα της και για να τον εκδικηθεί, τον εξόρισε στον κάτω κόσμο.
Έπειτα δημιούργησε τους πλανήτες, τους Τιτάνες και τον γενάρχη των ανθρώπων, τον Πελασγό.

Ο Πελασγός θεωρείται ο πρώτος κάτοικος της Αρκαδίας, για τον λόγο αυτό οι κάτοικοι γιόρταζαν κάθε χρόνο την κοσμογονία. Η γιορτή λάμβανε χώρα σε μια απόμερη σπηλιά, δυτικά της Αρχαίας Φιγαλείας, στη συμβολή των ποταμών Νέδα και Λύμακα στην Ηλεία.

Το μεγάλο μυστικό της Νέδας 

Μέσα σε μια κρυφή σπηλιά κάτω από τους καταρράκτες βρισκόταν το ιερό της Ευρυνόμης, όπου υπήρχε δεμένη με χρυσές αλυσίδες μια ξύλινη εικόνα της θεάς, που την απεικόνιζε να έχει κορμό γυναίκας και ουρά ψαριού. Οι κάτοικοι άνοιγαν το ιερό μια συγκεκριμένη ημέρα του Χειμώνα για να την τιμήσουν. Οι πιστοί συγκεντρωνόταν στο σπήλαιο, που ήταν κρυμμένο από την πυκνή βλάστηση της περιοχής και έκαναν θυσίες ζωών.

Ο πανάρχαιος «φάρος» στο φαράγγι της Νέδας

Ψηλά στο φαράγγι της Νέδας στην Ηλεία υπάρχει μια βάση ενός πανάρχαιου «φάρου». Η χρονολόγηση της δεν είναι γνωστή, αλλά η ύπαρξη της μαρτυρά ότι ο ποταμός ενδεχομένως ήταν πλωτός.

Τα αρχαία χρόνια μικρά καράβια έπλεαν στα νερά της Νέδας και έφταναν έως τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Το γεγονός επιβεβαίωνε στα γραπτά του και ο αρχαίος περιηγητής, Παυσανίας.

Οι Φιγαλείς έδεναν τα πλοία τους στις όχθες του ποταμού, γι’αυτό κατά καιρούς ανακαλύφτηκαν αρχαίες δέστρες καραβιών. Η παρουσία μικρών καραβιών στα νερά της Νέδας διήρκεσε πιθανόν μέχρι την περίοδο της Φραγκοκρατίας.

Σήμερα η περιοχή αποτελεί ένα τοπίο με πλούσια βλάστηση και πολλά ιστορικά μνημεία που μαρτυρούν το σπουδαίο παρελθόν της. Τα μονοπάτια της περιοχής είναι πολλά και η φύση τα «κρύβει» επιμελώς.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: