Λυσικλής – Ο Αθηναίος στρατηγός που έζησε με την Ασπασία μετά το θάνατο του Περικλή
Λυσικλής – Ο Αθηναίος στρατηγός που έζησε με την Ασπασία μετά το θάνατο του Περικλή

O Λυσικλής (? – 428 π.Χ.) ήταν Αθηναίος στρατηγός, και αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης της πόλης. Έζησε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. και πιθανώς ήταν φίλος του Περικλή.

Σύμφωνα με τον Αισχίνη τον Σωκρατικό, ο Λυσικλής έζησε με την Ασπασία μετά το θάνατο του Περικλή και απέκτησε ένα γιο μαζί της. Αναφέρεται επίσης πως ο Αισχίνης ο Σωκρατικός απέδιδε στην Ασπασία την πολιτική επιτυχία του Λυσικλή.

Κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο ο Λυσικλής ήταν ένας απ’ τους φιλοπόλεμους: ήταν πεπεισμένος πως ο πόλεμος ενάντια στη Σπάρτη, η οποία δεν έκρυβε τη ζήλια της για την επικυριαρχία της Αθήνας επί των υπόλοιπων Ελληνικών πόλεων, ήταν αναπόφευκτος αν όχι καλοδεχούμενος. Ο Αριστοφάνης αναφέρεται στο Λυσικλή αποκαλώντας τον «προβατοπώλη»(μετά τούτον αύθις προβατοπώλης δεύτερος).
Το 428 π.Χ. οι Αθηναίοι έστειλαν 12 πλοία για να συλλέξουν τους φόρους και τις χορηγίες από τους συμμάχους τους, με τον Λυσικλή και άλλους 4 επί κεφαλής. Περνώντας από τον Μαίανδρο στην Καρία δέχτηκε επίθεση από τους Καρίους και σκοτώθηκε μαζί με πολλούς στρατιώτες του.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: