Τελειώνουν τα τουρκικά F-35, έρχονται κυρώσεις – «Ακυρώστε τους S-400, δεν δεχόμαστε την αγορά» – «Βράζει» η Ουάσινγκτον με την Άγκυρα
Τελειώνουν τα τουρκικά F-35, έρχονται κυρώσεις – «Ακυρώστε τους S-400, δεν δεχόμαστε την αγορά» – «Βράζει» η Ουάσινγκτον με την Άγκυρα

Την πάγια θέση της κατά της τουρκικής απόφασης για αγορά των ρωσικών S-400, εξέφρασε εκ νέου η αμερικανική κυβέρνηση, προμηνύοντας τη διατήρηση των κυρώσεων στην Τουρκία,
Η αμερικανική κυβέρνηση, μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, διαφωνεί κάθετα και οριζόντια με την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στο έδαφος της.

Θεωρεί την απόφαση για την αγορά των S-400 αντισυμμαχική ενέργεια και είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα υποστεί κυρώσεις στο πλαίσιο του σχετικού και πολύ αυστηρού νόμου που ψηφίστηκε για τη Ρωσία και ειδικά για ρωσικές εταιρείες. Μία εξ αυτών, είναι η εταιρεία που κατασκευάζει τους S-400, η Αλμάζ Άντεϊ. Ο νόμος προβλέπει συνέπειες για τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.
Παρά το γεγονός ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια αυτή τη στιγμή για να βελτιωθούν οι σχέσεις, μετά και την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον, η υπόθεση των S-400 αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.
Οι Τούρκοι εξέφρασαν φοβερά παράπονα για το γεγονός ότι ενώ απελευθέρωσαν τον Μπράνσον, οι αμερικανικές κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ και προκαλούν ζημιά στην τουρκική οικονομία, σύμφωνα με το Hellas Journal.

Η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για τους S-400 είναι ασυμβίβαστη, και έχει εκφραστεί επανειλημμένα: «Είναι σημαντικό -είχε τονιστεί σε σχετική ανακοίνωση που παραμένει σε ισχύ- οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι συμβατός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο», είναι η αμερικανική θέση.
Οι προμήθειες αυτές -σημειώνεται- θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας μέσω εθνικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία.
Όπως είναι φανερό, η αμερικανική κυβέρνηση όχι μόνο αντιτίθεται σε αυτή την αγορά των S-400 από την Τουρκία, αλλά ζητά από τους συμμάχους της να αντικαταστήσουν και τον ρωσικό οπλισμό που διαθέτουν.
Όπως μεταδώσαμε το πρωί, ακριβώς σε ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2019, πρόκειται να αρχίσει η εγκατάσταση του υπερσύγχρονου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Χαλουσί Ακάρ.
«Είμαστε σε φάση επιλογής του καταλληλότερου προσωπικού», δήλωσε ο Χουλούσι Ακάρ στην εφημερίδα Hurriyet.
Η διαφαινόμενη αμετάκλητη απόφαση της Άγκυρας για εγκατάσταση των S-400 αναμένεται να προκαλέσει νέες διπλωματικές τριβές με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν έχουν ακόμα εξομαλυνθεί παρά την τουρκική απόφαση απελευθέρωσης του πάστορα Μπράνσον.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επέμεινε δε ότι το τουρκοαμερικανικό πρόγραμμα προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ τα επόμενα αεροσκάφη του προγράμματος θα παραδοθούν τον Μάρτιο του επόμενου έτους.
Είναι πλέον προφανές, πως τα F-35 πλέον απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την Άγκυρα, ή καλύτερα, πρόκειται για μία τελειωμένη υπόθεση. Δεν πρόκειται να κάνουν οι ΗΠΑ πίσω.
Πολλοί βιάστηκαν να μιλήσουν για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον λόγω της απελευθέρωσης Μπράνσον. Αυτοί όμως δεν κατάλαβαν πως εάν δεν προχωρούσε στην αποφυλάκιση του Αμερικανού πάστορα ο Ερντογάν, ο Ν. Τραμπ θα ετοίμαζε έναν πόλεμο δίχως τέλος κατά της Τουρκίας, καθώς είχε προειδοποιήσει λίγα 24ωρα πριν, πως είτε μου τον δίνεις τώρα, είτε σου διαλύω την οικονομία.
ΟΙ ΗΠΑ ομιλούν για κυρώσεις κατά της Άγκυρας και φωτογραφίζουν ξεκάθαρα το πάγωμα των F-35.
Όσο και να ονειρεύονται διάφορα ΜΜΕ στην Ελλάδα και να γράφουν συνεχώς για αγορά των μαχητικών από την Τουρκία, καλά θα κάνουν να περιμένουν και να ζυγίζουν τις γεωπολιτικές προεκτάσεις, καθώς θα εκτεθούν και θα βρεθούν προ εκπλήξεως.
Πάντως αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα πρέπει να χαίρεται. Χρειάζεται άμεσα να ενισχύσουμε τις Ελληνικές ΕΔ και πρέπει να κερδίσουμε κάτι από το άνοιγμα που έχουμε κάνει προς τις ΗΠΑ. Δίνουμε και παίρνουμε. Η Ουάσινγκτον διαθέτει την σημαντικότερη βάση στη Μεσόγειο, την Σούδα. Η Αθήνα οφείλει να εκμεταλλευθεί την γεωπολιτική της θέση, με σκοπό να κερδίσει κάτι περισσότερο στο πόκερ που λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου.

Άρθρα κατηγορίας

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: