Βίλα Καζούλη: Ένα κτίριο με ιστορίες τέχνης, βασανιστηρίων, πολιτικής και φαντασμάτων | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Βίλα Καζούλη: Ένα κτίριο με ιστορίες τέχνης, βασανιστηρίων, πολιτικής και φαντασμάτων

29 Σεπτεμβρίου 2018 19:17:00

Βίλα Καζούλη, στην Κηφισιά. Ένα πανέμορφο κτίριο που ανακαινίστηκε την περίοδο 1996 – 2001. Ένα κτίριο με ιστορίες τέχνης, βασανιστηρίων, πολιτικής και τελικά και φαντασμάτων. Η θέση του κτίσματος βρίσκεται, σύμφωνα με τους θρύλους της περιοχής, επάνω στα κτήματα παλιού Τουρκικού νεκροταφείου («Τουρκικά μνήματα»). Το 1902 ο Ν. Καζούλης, έμπορος από την Αλεξάνδρεια αγοράζει ένα κτήμα έκτασης 47.000 τ.μ. στην Κηφισιά και κτίζει την επιβλητική έπαυλη που θα μείνει στην τοπική  ιστορία ως η ”Βίλα Καζούλη”.

Το 1940 χρησιμοποιείται από τους Γερμανούς και στεγάζει το φρουραρχείο των  Ες Ες.

Η μεγάλη και περίεργη ιστορία του κτίσματος
-Το 1940 χρησιμοποιείται από τους Γερμανούς και στεγάζει το φρουραρχείο των  Ες Ες. Οι Γερμανοί λέγεται ότι έκαναν απογραφή των θησαυρών που εντόπισαν (διότι προγενέστερα η βίλα κατοικήθηκε από γνωστό αρχαιολάτρη του οποίου το όραμα ήταν να κάνει την βίλα κέντρο μελέτης, κατά τα πρότυπα της ”Ακαδημίας Πλάτωνος”) και τον φύλαξαν στα μεγάλα υπόγεια του κτιρίου, μέσα σε κιβώτια.
-Αρκετοί έλληνες αντιστασιακοί βασανίστηκαν από τους κατακτητές σε αυτά τα υπόγεια και αρκετοί πέθαναν μέσα τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, την εποχή εκείνη θάφτηκαν 12 άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται μάλλον ακόμα μέσα στη βίλα.
-Από το ’44 μέχρι το ’49 χρησιμοποιείται από τον ΕΛΑΣ.
-Η βίλα πέρασε το 1949 στο Δημόσιο. Εκεί στεγάζεται το πρώτο νοσοκομείο ΚΑΤ μέχρι το 1952. Το 1953 στέγασε και περιέθαλψε τους σεισμοπαθείς των Ιονίων Νήσων, μέχρι και το 1955.
-Το 1964 η βίλα αγοράζεται από το ΙΚΑ.
-Στη βίλα Καζούλη έγιναν και τα γυρίσματα της ελληνικής ταινίας “Υπολοχαγός Νατάσα” με πρωταγωνίστρια της Α. Βουγιουκλάκη (1970).

Στη βίλα Καζούλη έγιναν και τα γυρίσματα της ελληνικής ταινίας “Υπολοχαγός Νατάσα” με πρωταγωνίστρια της Α. Βουγιουκλάκη (1970).

-Το 1990, το ΙΚΑ αποφασίζει να την γκρεμίσει και να χτίσει εμπορικό κέντρο. Το 1995, το ΥΠΕΧΩΔΕ αγοράζει την βίλα σώζοντάς την από την καταστροφή, το ’96 αρχίζουν έργα αποκατάστασης και ανακαίνισης (τα λιοντάρια-αγάλματα  της εισόδου μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ερευνών εντοπίζονται σε αποθήκη του ΙΚΑ και τοποθετούνται στη θέση τους) και την μετατρέπει το 2001 σε “Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης”.
-Για πολλές δεκαετίες, η πανέμορφη βίλα ήταν έρμαιο του καιρού και του χρόνου, των βανδάλων και των τοξικομανών. Καθώς  επίσης και διαφόρων περίεργων “σατανιστών” και άλλων σκοτεινών τύπων.

Το 1990, το ΙΚΑ αποφασίζει να την γκρεμίσει και να χτίσει εμπορικό κέντρο.

-Στη βίλα λέγεται ότι υπάρχει σήραγγα που βγάζει στο παρεκκλήσι του Αγ. Παύλου, εντός του ΚΑΤ και σύμφωνα με μαρτυρίες μέσα εκεί φυλάσσονταν διάφορα πολύτιμα αντικείμενα. Κατά την ανακατασκευή της βίλας η σήραγγα μπαζώθηκε και κατέστην απροσπέλαστη.
-Οι Γερμανοί Ναζί, τα βασανιστήρια, οι θάνατοι και η εγκατάλειψη δεν μπορούσαν παρά να γεννήσουν ιστορίες για στοιχειωμένα δωμάτια και περιπλανώμενα φαντάσματα στα σκοτάδια της βίλας. Η αλήθεια είναι, ότι ακόμη και σήμερα, όταν περνάς από δίπλα της σου δημιουργεί μια αίσθηση απόκοσμη και απολύτου παγωνιάς.

Η αλήθεια είναι, ότι ακόμη και σήμερα, όταν περνάς από δίπλα της σου δημιουργεί μια αίσθηση απόκοσμη και απολύτου παγωνιάς. 


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: