Δορυφορική Αρχαιολογία. ΛΕΤΕ να Μην Ξέρουν τι Κρύβει ο Καστάς στην Αμφίπολη; | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Δορυφορική Αρχαιολογία. ΛΕΤΕ να Μην Ξέρουν τι Κρύβει ο Καστάς στην Αμφίπολη;

19 Σεπτεμβρίου 2018 22:03:00

Ένα στιγμιότυπο από το διάστημα μπορεί να βρει θαμμένους θησαυρούς.

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΊΑ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ακατάστατη επιχείρηση.

Η εξόρυξη τρυπών – στη βρωμιά, στην άμμο και στο τροπικό δάσος – είναι απαραίτητη.
Τώρα υπάρχει ένας νέος τρόπος αναζήτησης, χωρίς απαραίτητα φτυάρια. Περίπου 400 μίλια πάνω στο διάστημα, οι δορυφόροι συλλέγουν εικόνες που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση θαμμένων τοπίων με εκπληκτική ακρίβεια.

Όπως οι ιατρικές εξετάσεις που επιτρέπουν στους γιατρούς να εξετάσουν τμήματα του σώματος που δεν θα μπορούσαν να δουν διαφορετικά, οι δορυφορικές εικόνες βοηθούν τους επιστήμονες να εντοπίζουν και να χαρτογραφούν από καιρό χαμένους ποταμούς, δρόμους και πόλεις και να διακρίνουν τα αρχαιολογικά χαρακτηριστικά στις περιοχές σύγκρουσης που είναι πολύ επικίνδυνες για την επίσκεψη.«Υπάρχουν πολλά που χάνουμε στο έδαφος», τονίζει το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στη Μπέρμιγχαμ η αρχαιολόγος Sarah Parcak, πρωτοπόρος στη χρήση δορυφορικών εικόνων στην Αίγυπτο. «Ανακαλύψαμε μόνο ένα κλάσμα του ενός τοις εκατό των αρχαιολογικών χώρων σε όλο τον κόσμο.»

Η Parcak προωθεί αυτό το κλάσμα. Μέσα από «χιλιάδες ώρες» δοκιμασίας και λάθους έχει αντιληφθεί τι δεν μπορεί να κάνει το ανθρώπινο μάτι.
Οι σκληρά κερδισμένες επιτυχίες την έχουν διδάξει σε αυτό που δουλεύει: συνδυάζοντας και επεξεργάζοντας τις εικόνες έτσι ώστε να μπορεί να κοιτάξει στο υπέρυθρο τμήμα του φωτεινού φάσματος, το οποίο είναι αόρατο με γυμνό μάτι.
Οι εικόνες της επιτρέπουν να ανιχνεύει τις λεπτές επιφανειακές αλλαγές που προκαλούνται από αντικείμενα όπως τούβλα με λάσπη σε πόδι ή λιγότερο υπόγεια.
Το 2011, βασιζόμενοι σε υπέρυθρες δορυφορικές εικόνες, η Parcak και η ομάδα του αναγνώρισαν 17 πιθανές θαμμένες πυραμίδες, περίπου 3.000 οικισμούς και 1.000 τάφους σε όλη την Αίγυπτο. Στην παλιά πόλη των Τάνις των 3 000 ετών, κάποτε πρωτεύουσα στο Δέλτα του Νείλου, βρήκε στοιχεία για εκατοντάδες κατοικίες. «Πάνω από το έδαφος, δεν μπορείτε να δείτε τίποτα», λέει. «Είναι ένα πετρώδες έδαφος με καφέ, λασπώδη γη που καλύπτει τα πάντα.
Χρησιμοποιώντας εργατικές, χαμηλής τεχνολογίας ανασκαφές, ίσως χρειάστηκε ένας αιώνας για να συναρμολογήσει ένα παρόμοιο σχέδιο πόλης. Αλλά το ντεμοντέ σκάψιμο είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα υψηλής τεχνολογίας. Μια γαλλική ομάδα έχει ξεκινήσει, ανασκάπτοντας ένα σπίτι στην Tanis.
Όταν πρόκειται για την αρχαιολογία, η απόσταση προσφέρει μια κρίσιμη προοπτική, αλλά δεν υπάρχει υποκατάστατο της στενότητας.

Φυσικά και γνωρίζουν πολύ καλά τι κρύβει ο Καστάς!!!
πάρτε παράδειγμα από την Τανίδα:

Δορυφορική Αρχαιολογία. ΛΕΤΕ να Μην Ξέρουν τι Κρύβει ο Καστάς στην Αμφίπολη;
ΓΡΑΦΙΚΑ: 5W INFOGRAPHICS. ΠΗΓΕΣ: SARAH PARCAK ΚΑΙ GREGORY MUMFORD, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΛΑΜΠΑΜΑ ΣΤΟ BIRMINGHAM; DIGITALGLOBE

nationalgeographic.com
f.b: Τα ἀπόρρητα του Τύμβου Καστά
amfipolinews


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: