Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου δεν κτίστηκαν με μεγάλους ογκόλιθους, υποστηρίζει νέα μελέτη βρετανού επιστήμονα | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Οι Πυραμίδες της Αιγύπτου δεν κτίστηκαν με μεγάλους ογκόλιθους, υποστηρίζει νέα μελέτη βρετανού επιστήμονα

28 Αυγούστου 2018 20:47:00

Οι επιβλητικές πυραμίδες της Αιγύπτου ενδέχεται… να μην είναι και τόσο επιβλητικές, τουλάχιστον όσον αφορά την κατασκευή τους, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην κατασκευάστηκαν με ογκόλιθους τους οποίους έσερναν εκατοντάδες σκλάβοι αλλά με μικρές πέτρες. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Πίτερ Τζέιμς, βρετανός μηχανικός δομικών έργων, ο οποίος μελέτησε την κατασκευή των πυραμίδων αρχίζοντας όχι από το εξωτερικό αλλά από το εσωτερικό τους.
Ο βρετανός μηχανικός έφτασε πρώτη φορά στην Αίγυπτο πριν από 18 χρόνια. Τον κάλεσαν οι αιγυπτιακές Αρχές για να συμβάλει με τις γνώσεις του στην αποκατάσταση σοβαρών ζημιών που υπέστησαν κάποιες από τις πυραμίδες έπειτα από ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το 1992. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα των φαραώ, η εταιρεία του Τζέιμς Cintec International βοήθησε στην ενίσχυση των θαλάμων ταφής της κλιμακωτής πυραμίδας του φαραώ Ζοζέρ και της Κόκκινης Πυραμίδας.  
Ωστόσο, τη μεγάλη ανακάλυψή του την έκανε καθώς εργαζόταν στη Ρομβοειδή Πυραμίδα. Συμβουλεύοντας τους τοπικούς μηχανικούς για το πώς να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση την εξωτερική επιφάνεια της πυραμίδας, ο Πίτερ Τζέιμς διαπίστωσε πως η επικρατούσα άποψη για τον τρόπο με τον οποίο χτίστηκαν οι πυραμίδες ήταν λανθασμένη. «Αντιμετώπισα το πρόβλημα ως μηχανικός, ο οποίος όμως έχει στη διάθεσή του μόνο τα υλικά που είχαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι», δήλωσε.
«Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν πως οι πυραμίδες χτίστηκαν με τις ίδιες μεγάλες πέτρες που σχηματίζουν την εξωτερική επιφάνειά τους. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να είναι σωστό γιατί η παραγωγή δύο εκατομμυρίων τεράστιων κομματιών πέτρας τα οποία χρειάστηκαν για την κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπος μέσα σε 25 χρόνια, σημαίνει ότι θα έπρεπε να εξορύσσονται από το λατομείο με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, ένα κάθε τρία λεπτά», κάτι που είναι αδύνατο. Ο βρετανός μηχανικός διαπίστωσε επίσης πως οι ράμπες που θα χρειάζονταν οι Αιγύπτιοι για να ανυψώσουν αυτούς τους ογκόλιθους με κλίση την οποία θα μπορούσαν να ελέγξουν θα έπρεπε να είναι τόσο μεγάλες όσο και η ίδια η πυραμίδα, ενώ το πλάτος τους θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο του μισού χιλιομέτρου.
 
Ο Τζέιμς πιστεύει πως οι πυραμίδες δεν χτίστηκαν από έξω προς τα μέσα αλλά από μέσα προς τα έξω, καθώς το εσωτερικό τους είναι κατασκευασμένο με πολύ μικρότερα κομμάτια πέτρας τα οποία οι εργάτες μπορούσαν να δουλέψουν με μεγαλύτερη ευκολία. Οι ογκόλιθοι οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την εξωτερική κάλυψη των πυραμίδων θα πρέπει να ανελκύθηκαν στη θέση τους μέσω της χρήσης των παραδοσιακών σκαλωσιών.  
Ο βρετανός μηχανικός θεωρεί επίσης πως βρήκε την απάντηση και στο ερώτημα σχετικά με το τι συνέβη στην επένδυση που κάποτε κάλυπτε το εξωτερικό των πυραμίδων. Αρκετοί αρχαιολόγοι θεωρούν πως τα πολύτιμα πετρώματα που κάλυπταν τις πυραμίδες στο παρελθόν αποσπάστηκαν ή εκλάπησαν για να χρησιμοποιηθούν σε άλλες κατασκευές. Ο Τζέιμς όμως πιστεύει πως απλώς αποκολλήθηκαν από τις πυραμίδες εξαιτίας της μεγάλης διαφοράς μεταξύ της θερμοκρασίας που επικρατεί στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκείνης που επικρατεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι θεωρίες του βρετανού μηχανικού σχετικά με τον τρόπο κατασκευής των πυραμίδων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Structure».


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: