Το υπερόπλο «φονικό σαλάχι» και η Τουρκική προπαγάνδα. ΑΜΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΙΤΕ. ΤΟ 2023 ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΜΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ . ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Το υπερόπλο «φονικό σαλάχι» και η Τουρκική προπαγάνδα. ΑΜΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΠΕΙΤΕ. ΤΟ 2023 ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΜΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΣΤΑΡ ΤΡΕΚ . ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΧΑΖΟΜΑΡΕΣ

25 Απριλίου 2018 15:41:00

«Η τουρκική εταιρεία Albayraklar Savunma έχει αναπτύξει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Karadeniz το πρώτο σύστημα UUV που λειτουργεί ως αυτόνομο υποβρύχιο όπλο, αναφέρει η «Daily Sabah«. Το πρόβλημα ωστόσο με τον ισχυρισμό, είναι πως κανείς δεν το έχει δει…

Το σύστημα φέρει την ονομασία «Wattozz» και παρουσιάζεται σε γραφιστικές απεικονίσεις ως σαλάχι. Το φερόμενο τουρκικό UUV μπορεί να εκραγεί πλησίον πλοίων με σκοπό την καταστροφή τους. Το «Wattozz», που διαθέτει λειτουργία αναμονής, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε ρόλο επιτήρησης. Ο χειρισμός του γίνεται με κρυπτογραφημένα ακουστικά κύματα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 5.5 κόμβους και διαθέτει αυτονομία 12 ωρών.
Νέο τουρκικό υπερόπλο;

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα warfiles.ru, οι Τούρκοι είναι πολύ καλοί στη δημιουργία photoshop και animations για να δικαιολογούν τη σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων (Οι αναφορές στο διεθνή τύπο, απασχόλησαν αρκετά τα τουρκικά ΜΜΕ). Με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του project το 2023, το μέλλον του είναι μάλλον αβέβαιο. Οι κατασκευαστές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις προδιαγραφές του εν λόγω UUV, όπως ακριβές μέγεθος, βάρος, ωφέλιμο φορτίο κτλ. Δεν έχουν παρουσιάσει επίσης καμία φωτογραφία (πλην του animation που προαναφέραμε), ούτε έχουν πει εάν θα καταστεί ποτέ επιχειρησιακό.

Τι συμπέρασμα βγάζουμε από τα ανωτέρω;

Είναι αλήθεια πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι έτη φωτός μπροστά από την αντίστοιχη ελληνική. Όταν όμως η τουρκική μηχανή προπαγάνδας παρουσιάζει ένα animation ως επίδειξη ενός νέου «υπερόπλου», ομολογούμε πως διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας

Επιπλέον
Η χρήση και οι εφαρμογές των UUVs με βάση τη παρούσα τεχνολογία, είναι κάπως περιορισμένες. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η επικοινωνία με το χειριστή, εξαιτίας της παραμόρφωσης των ραδιοεντολών στο νερό. Η ικανοποιητική λειτουργία ενός τέτοιου οχήματος, απαιτεί μεγάλη ενέργεια που παρέχεται από μπαταρίες που από τη φύση τους προσθέτουν αρκετό βάρος, ενώ η εγγύτητά τους με το νερό στο περιβάλλοντα χώρο, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πρωτοποριακές εφαρμογές ασύρματης φόρτισης υποβρύχιων drones, η τεχνολογία ωστόσο βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και είναι αμφίβολο εάν και κατά πόσο τη κατέχει η Τουρκία.

Με τη σχετική δυτική τεχνολογία να απέχει αρκετά χρόνια από τη δημιουργία ενός ρομποτικού σαλαχιού που θα μιμείται τις κινήσεις ενός αληθινού και θα μπορεί να βυθίσει εχθρικά πλοία, είναι αδύνατο η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας να ξεπέρασε όλες τις τεχνολογικές προκλήσεις.
Αναφορικά με το Wattozz, η μέγιστη ταχύτητα των 5,5 κόμβων που μπορεί να πετύχει, σημαίνει πως σε περιπτώσεις θερμού επεισοδίου/σύρραξης, δεν είναι σε θέση να «κυνηγήσει» και να βυθίζει πολεμικά πλοία που λόγω της κατάστασης θα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση (με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες). Ακόμη και η επικοινωνία των χειριστών με το σύστημα είναι προβληματική, δεδομένου πως το Αιγαίο δεν είναι μια μικρή θάλασσα και η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταστήσει σταθμούς ελέγχου του Wattozz σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες σημεία, κάτι που πρακτικά είναι αδύνατο.
Η εταιρία που θα το κατασκευάσει.
Αν επισκεφθούμε την ιστοσελίδα της Τουρκικής εταιρίας «Albayraklar Savunma» που ΘΑ κατασκευάσει το «φοβερό και τρομερό υπερόπλο», θα δούμε ότι οι δραστηριότητες της δεν έχουν καμιά σχέση με οπλικά συστήματα και δεν έχει καμιά εμπειρία με αυτά. Η εταιρία είναι μια κατασκευαστική που εκτός από τον τομέα των κατασκευών, δραστηριοποιείτε και στους τομείς καθαριότητας της πόλης και διαχείρισης σκουπιδιών, στον τομέα του τουρισμού με ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και μεταφορές προσωπικού με λεωφορεία, και στην διανομή καυσίμων. Μόλις πριν μερικούς μήνες (2017) ανακοίνωσε ότι θα επεκταθεί και στον τομέα των αμυντικών συστημάτων.
Ακόμη στην ιστοσελίδα της εταιρίας θα δούμε ότι θα παρουσιάσει το «φονικό σαλάχι» στις 20 Ιουνίου 2018, μόλις 4 μέρες πριν τις εκλογές της Τουρκίας.
Συνοψίζοντας
Το φιλόδοξο σχέδιο της τουρκικής εταιρίας για τη κατασκευή υποβρύχιου drone που θα μοιάζει με σαλάχι, δεν επιβεβαιώνεται από φωτογραφίες, βίντεο ή παράθεση λεπτομερών τεχνικών χαρακτηριστικών. Η μόνο παρουσίασή του, έγινε μέσω ενός animation. Οι ισχυρισμοί των ελληνικών άρθρων πως «ο Ερντογάν έχει στα χέρια του ένα νέο υπερόπλο«, είναι αναληθή και κινδυνολογούν διότι το όλο project δεν έχει υλοποιηθεί (αποτελεί μόνο ένα concept), ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο πως θα λάβει σάρκα και οστά, δεδομένου πως η σχετική τεχνολογία δεν έχει ωριμάσει ακόμη.
ΠΗΓΗ Πτήση & Διάστημα , ΑΠΕ 


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: