Ο αστεροειδής «2300 Phaethon» θα περάσει «μία ανάσα» από τη Γη πριν τα Χριστούγεννα
Ο αστεροειδής «2300 Phaethon» θα περάσει «μία ανάσα» από τη Γη πριν τα Χριστούγεννα

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί ο Αρμαγεδδών το αμέσως επόμενο διάστημα; Πόσες είναι οι πιθανότητες να καταπέσει στη Γη ένα μεγάλο ουράνιο σώμα, προκαλώντας την καταστροφή μεγάλου μέρους ή και ολόκληρου του πλανήτη, πριν τα φετινά Χριστούγεννα;

Για φέτος τα Χριστούγεννα, οι επιστήμονες εγγυώνται ότι δεν προβλέπεται ένα τόσο… καταστροφικό σενάριο. Στις 16 Δεκεμβρίου, ωστόσο, αναμένεται να περάσει κοντά στη Γη ένας τεράστιος αστεροειδής, ο οποίος θα «ρίξει τη σκιά του στη Γη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ο «3200 Phaethon» θα περάσει στην κοντινότερη απόσταση που έχει περάσει από τη Γη τα τελευταία 40 χρόνια.

Είναι ένας τεράστιος αστεροειδής, περίπου στο μισό μέγεθος του αστεροειδούς που είχε εξαφανίσει τους δεινόσαυρους, με επιφάνεια που ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα, θα περάσει στις 16 Δεκεμβρίου σε απόσταση 10 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, πλησιάζοντας στην κοντινότερη απόσταση από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους.
Ο αστεροειδής «2300 Phaethon» θα περάσει «μία ανάσα» από τη Γη πριν τα Χριστούγεννα
Η ονομασία «Φαέθων» που του έχουν προσδώσει, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Σύμφωνα με το μύθο, ο Φαέθων ήταν γιος του Ήλιου και της Κλυμένης. Κάποια μέρα, ο Ήλιος επέτρεψε στον Φαέθωνα να οδηγήσει το άρμα του, με το οποίο όριζε τις εποχές στη Γη. Όταν ο Φαέθων είδε τον φοβερό Σκορπιό στον Ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, που έχασε τον έλεγχο του άρματος. Ο Ήλιος ταράχτηκε τόσο πολύ, που οι δονήσεις του απείλησαν με καταστροφή τη Γη. Το άρμα έσυρε τον Ήλιο τόσο κοντά στη Γη, που πήραν φωτιά έως και τα ποτάμια. Τη λύση έδωσε ο Δίας, ο οποίος χτύπησε με κεραυνό τον Φαέθωνα και τον σκότωσε στον Ηριδανό ποταμό.
Τόσο η NASA, όσο και η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, χαρακτήρισαν τον μεγάλο αστεροειδή ως «δυνητικά επικίνδυνο» για τον πλανήτη. Όπως αποδεικνύεται από το επικείμενο πέρασμά του, ο «3200 Phaethon» πλησιάζει όλο και περισσότερο στον πλανήτη, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετική απειλή για το μέλλον.

«Είναι ένα αντικείμενο από αυτά που μπορούν να προκαλέσουν την ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης Michael Mendillo.
Αν και το κοντινότερο σημείο που θα πλησιάσει στη Γη, είναι ίσο με 27 φορές την απόσταση που χωρίζει τον πλανήτη μας από το φυσικό του δορυφόρο, τη Σελήνη, οι επιστήμονες ανυσηχούν ακριβώς γιατί πλησιάζει σταθερά και αν δεν αλλάξει πορεία, ίσως προκαλέσει έναν περαγματικό Αρμαγεδδών στη Γη του μέλλοντος.
Ο μεγάλος αυτός αστεροειδής, εκτός από τη Γη, απειλεί εξίσου τόσο τον Άρη, όσο και τον Ερμή, αλλά και την Αφροδίτη. Ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους το 1983. Κάποιοι επιστήμονες έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται για αστεροειδή, αλλά για υπόλειμμα κομήτη, ο οποίος έχει επιβραδύνει σημαντικά την ταχύτητά του.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: