Χαμός στο Πεντάγωνο: O ΥΕΘΑ Καμμένος φέρεται να διέταξε τη… σύλληψη Ανωτάτου Αξιωματικού!
Χαμός στο Πεντάγωνο: O ΥΕΘΑ Καμμένος φέρεται να διέταξε τη… σύλληψη Ανωτάτου Αξιωματικού!

Σκηνικό ανήκουστο φέρεται να εκτυλίχθηκε πριν δύο μήνες και σήμερα έρχεται στην δημοσιότητα  μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας και ενός ανώτατου αξιωματικού  στο γραφείο του κ.Καμμένου στο υπουργείο .
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος φέρεται , σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα «Πρώτο θέμα» να έφτασε στο σημείο να διατάξει  την σύλληψη  Ταξιάρχου, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών , εκτιμώντας ότι ο εν λόγω αξιωματικός πιθανόν υπονόμευσε συμφωνία αξίας 64 εκατ. ευρώ με την Σ.Αραβία.
«Να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με οποιονδήποτε», φέρεται να διέταξε ο Πάνος Καμμένος , ζητώντας  από τον προϊστάμενο της ασφάλειας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να θέσει σε αυστηρό περιορισμό τον ταξίαρχο διευθυντή Αμυντικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων .

Το σκηνικό εκτυλίχθηκε το πρωί της 30ής Αυγούστου. Ο υπουργός είχε καλέσει τον ανώτατο αξιωματικό της Διεύθυνσης Εξοπλισμών στο γραφείο του και εκεί, ενώπιον του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη, του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, και άλλων συμβούλων του, εξερράγη.
«Κύριε ταξίαρχε, από τη στιγμή αυτή τίθεστε σε διαθεσιμότητα, καθόσον ανήκετε σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία», φέρεται πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα να ήταν η κατηγορία που ξεστόμισε  ο κ.  Καμμένος στον αξιωματικό.
Την ώρα του σκηνικού , έξω από το γραφείο παρέμεναν με εντολή του υπουργού τέσσερις στρατονόμοι με εξάρτυση και χειροπέδες, αναμένοντας οδηγίες για να συλλάβουν τον ταξίαρχο…
Εδώ και λίγους μήνες το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το Ριάντ σχετικά με τη μεταφορά βλημάτων που χρησιμοποιούνται από άρματα μάχης στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
Χαμός στο Πεντάγωνο: O ΥΕΘΑ Καμμένος φέρεται να διέταξε τη… σύλληψη Ανωτάτου Αξιωματικού!
Οι συζητήσεις αφορούν την πώληση 300.000 βλημάτων 105 mm από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία, με εκτιμώμενη αξία 64 εκατ. ευρώ.
Για να ολοκληρωθεί η προμήθεια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραψε διακρατική συμφωνία με τον Έλληνα επιχειρηματία , ο οποίος εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος των Σαουδαράβων. Η διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας υπεγράφη το απόγευμα της 13ης Ιουνίου μεταξύ του γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και του μεσά­ζοντα Β.Π. στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη.
Εκτός από την αγορά πυρομαχικών για άρματα μάχης, στη διακρατική συμφωνία περιλήφθηκε και πρόβλεψη για πιθανή πώληση στο Ριάντ και αεροπορικών βομβών τύπου ΜΚ-82 και ΜΚ-83, αφού ο αντιπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας το έθετε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Στις 29 Αυγούστου, ο Ταξίαρχος διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων συναντάται στο Πεντάγωνο με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβάσεων και Συμφωνιών του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας.
Μιλώντας  στον Έλληνα Ταξίαρχο, ο Σαουδάραβας αξιωματικός που ήρθε στην χώρα μας για την συμφωνία ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η προμήθεια 100.000 βλημάτων των 105 mm, ακόμη και ως μέρος της υφιστάμενης διακρατικής συμφωνίας, διαβεβαιώνοντας ότι έχει εγκριθεί και η άμεση χρηματοδότηση.
Ο διευθυντής Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων απάντησε στον στρατιωτικό από τη Σαουδική Αραβία ότι λόγω των οδηγιών που είχε η άμεση πώληση 100.000 βλημάτων για άρματα μάχης στο Ριάντ δεν ήταν δυνατή.
Ο Έλληνας ταξίαρχος εξήγησε στον συνομιλητή του ότι θα έπρεπε να υποβάλει εκ νέου μέσω της επίσημης ιεραρχίας αίτημα εφόσον η Σαουδική Αραβία ήθελε να προμηθευθεί πυρομαχικά από τα αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Σαουδάραβας αξιωματικός ενημέρωσε τους Έλληνες στρατιωτικούς ότι η κυβέρνησή του θα επιθυμούσε να μεταφέρονταν τα αμυντικά υλικά συνοδεία μέχρι το αεροδρόμιο ή τον λιμένα φόρτωσης απ’ όπου θα τα παραλάμβανε πιστοποιημένος μεταφορέας του υπουργείου Άμυνας του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Ο ταξίαρχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών απάντησε ότι, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική, η μεταφορά των πυρομαχικών μέχρι τον λιμένα (ή το αερο­δρόμιο) φόρτωσης εντός της ελληνικής επικράτειας μπορεί να γίνει από πιστοποιημένες ελληνικές μεταφορικές εταιρείες.
Ο Σαουδάραβας ζήτησε τηλέφωνα κάποιων πιστοποιημένων μεταφορέων και ο ταξίαρχος έδωσε οδηγίες σε έναν αντισμήναρχο συνεργάτη του να μιλήσει με τις υπηρεσίες του Γενικού Επιτελείου Στρατού που συνεργάζονται με αντίστοιχες εταιρείες και να δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας στους ενδι­αφερόμενους αγοραστές.
Την ίδια ημέρα, 29 Αυγούστου, λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη με τους Σαουδάραβες, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων και Κυρίων Συμβάσεων δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον Β.Π., τον μεσάζοντα που είχε υπογράψει τη διακρατική συμφωνία για λογαριασμό του βασιλείου της Σαουδική Αραβίας.
Όταν άκουσε τον ταξίαρχο να του μεταφέρει ότι οι Σαουδάραβες ζήτησαν να έρθουν σε απευθείας επικοινωνία με πιστοποιημένο μεταφορέα των προς πώληση βλημάτων, ο αντιπρόσωπος απάντησε ότι λυπάται και πρόσθεσε εν είδει προειδοποίησής ότι δεν ξέρει τι θα γίνει στο εξής…
Την επομένη του τηλεφωνήματος με τον μεσάζοντα, ο ταξίαρχος εκλήθη στο γραφείο του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Στην ακρόαση της 30ns Αυγούστου, ο ανώτατος αξιωματικός που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για την πώληση βλημάτων 105 mm στους Σαουδάραβες κατηγορήθηκε από τον υπουργό ότι δεν τήρησε την εμπιστευτικότητα που απαιτούσε η διακρατική συμφωνία και προέβη σε ενέργειες πέραν των προβλεπόμενων σε αυτή…
«Δηλαδή εσείς, κύριε ταξίαρχε, παρά τις ρητές εντολές να μη δείτε τους Σαουδάραβες, δώσατε εντολή στον αντισμήναρχο να επικοινωνήσει με τη μεταφορική εταιρεία για τη μεταφορά 100.000 βλημάτων;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον διευθυντή Αμυντικών Προγραμ­μάτων και Κυρίων Συμβάσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο ταξίαρχος απάντησε στον Πάνο Καμμένο ότι έδωσε εντολή να μεταφερθούν στον ξένο στρατιωτικό τα στοιχεία επικοινωνίας ελληνικής μεταφορικής εταιρείας αλλά όχι ειδικώς για τα 100.000 βλήματα που ο Σαουδάραβας ζήτησε να αγοράσει άμεσα από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού.
«Κύριε ταξίαρχε, από τη στιγμή αυτή τίθεστε σε διαθεσιμότητα, καθόσον ανήκετε σε κύκλωμα που υπονομεύει τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία», ήταν η ετυμηγορία του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Καμμένος διέταξε τους συνεργάτες του: «Να παραμείνει φρουρούμενος στον προθάλαμο χωρίς δυνατότητα επικοινωνίες με οποιονδήποτε».
Έπειτα από περίπου μισή ώρα στην απομόνωση, ο ταξίαρχος ενημερώθηκε ότι ο υπουργός άλλαξε την απόφασή του και αντί να τεθεί σε διαθεσιμότητα παίρνει μετάθεση για άλλη υπηρεσία στο Γενικό Επιτελείο Στρατού…

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: