Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο «λευκός ελλέβορος» | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο «λευκός ελλέβορος»

26 Οκτωβρίου 2017 22:44:00

Τα βασίλεια, οι αυτοκρατορίες και γενικότερα όλες οι μεγάλες δυναστείες ανά τον κόσμο και ανά τα ιστορικά χρόνια, ανέκαθεν υπήρξαν πεδία γόνιμα για ίντριγκες, δολοπλοκίες και δολοφονίες, μιας και η δύναμη και τα πλούτη που μπορούσε να αποκομίσει κάποιος σαν αποτέλεσμα αυτών των πράξεων, ήταν τεράστια. Ήταν πολύ συχνό φαινόμενο μάλιστα, να χρησιμοποιείται το κρασί ή γενικά τα αλκοολούχα ποτά, για να ανατραπούν ηγεμονίες, ηγετικά αξιώματα να αλλάξουν χέρια, αλλά και να ασκηθούν διαφόρων ειδών μοχλοί πίεσης. Ο Μέγας Αλέξανδρος φημολογείται πως υπήρξε ένα τρανταχτό παράδειγμα.


Κι αυτό διότι μπορεί ο Μέγας Αλέξανδρος να κατέκτησε σχεδόν ολόκληρο τον μέχρι τότε γνωστό κόσμο, μα σύμφωνα με σύγχρονες θεωρίες δολοφονήθηκε, τον Ιούνιο του 323 π.Χ., με δηλητηριασμένο κρασί. Ορισμένοι μελετητές μάλιστα μιλούν για την εμφάνιση περίεργης συμπεριφοράς τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Αποτέλεσμα περίεργης συμπεριφοράς δεν μπορεί άλλωστε να θεωρηθεί και το ότι σκότωσε τον παιδικό του φίλο, τον Κλείτο, λίγο διάστημα πριν το δικό του τέλος;

Ο βετεράνος στρατηγός και στενός φίλος του Μακεδόνα στρατηλάτη, που μάλιστα του είχε σώσει την τελευταία στιγμή τη ζωή στη μάχη του Γρανικού, κατά την κοινή παραμονή τους στη Σαμαρκάνδη, λογομάχησε με τον Αλέξανδρο για θέματα που αφορούσαν στη σημασία των στρατιωτών στην επιτυχία του. Ο Μέγας Αλέξανδρος εξοργίστηκε και εξαπέλυσε ένα δόρυ σκοτώνοντας τον Κλείτο.

Εκτός αυτού όμως, υπάρχουν αναφορές ότι σε ένα από τα πολλά συμπόσια που διοργάνωσε στη Βαβυλώνα, με πλειάδα σημαντικών καλεσμένων της εποχής, λέγεται πως καθώς ο Αλέξανδρος διασκέδαζε με τους προσωπικούς του καλεσμένους, τον Νέαρχο και τον Μήδιο.

Λίγα λεπτά μετά, ο Μέγας Αλέξανδρος ένιωσε ένα αίσθημα σα να τον μαχαίρωσαν και έβγαλε μια μεγάλη κραυγή. Τα συμπτώματα που ακολούθησαν τις τελευταίες έντεκα ημέρες του, σύμφωνα κυρίως με το Διόδορο, ήταν σπασμοί, παραληρήματα και πόνοι. Στο τέλος αυτών των ημερών ο Αλέξανδρος απέπνευσε.

 

Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι νεκρός

 

Οι ιστορικές καταγραφές υποδεικνύουν τον Αντίπατρο σαν ενορχηστρωτή της δολοφονίας του Αλέξανδρου. Ο Αντίπατρος, σπουδαίος αριστοκράτης και Μακεδόνας στρατηγός, είχε σχηματίσει τα τελευταία χρόνια αρκετές αντιμαχίες με τη μητέρα του Αλέξανδρου την Ολυμπιάδα, παρόλο που είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Φίλιππο, τον πατέρα του. Ο Φίλιππος μάλιστα, μεταξύ άλλων, λέγεται πως είχε ξεστομίσει το εξαιρετικό «Χρη πίνειν», αναφερόμενος στον Αντίπατρο. «Ο σωστός άνδρας πρέπει να πίνει»!

Πιστεύεται πως η Ολυμπιάδα ήταν αυτή η οποία έπεισε τον Αλέξανδρο να προσέχει ιδιαίτερα τον Αντίπατρο και θεωρείται πως εξαιτίας της ο Αλέξανδρος κάλεσε με δυσμενή μετάθεση τον Αντίπατρο στη Βαβυλώνα. Φημολογείται πως ο γιος του Αντίπατρου Κάσσανδρος, που στάλθηκε στη θέση του στη Βαβυλώνα, έφθασε εκεί φέροντας μια ποσότητα νερού από τον Στύγιο ποταμό. Εκεί, κάποιοι λένε πως συνεργάστηκε και με τον Αριστοτέλη, για να δώσει το νερό στον αδερφό του Ιόλλα, οινοχόο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία τον δηλητηρίασε.

“Ο Μέγας Αλέξανδρος λέγεται πως θανατώθηκε με νερό από τον Στύγιο ποταμό, ή, σύμφωνα με μια άλλη θεωρία από το φυτό «λευκός ελλέβορος», το οποίο χρησιμοποιούνταν σαν αντίδοτο κατά του εμετού και που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να φέρει τον αργό θάνατο.”

Το νερό από τον Στύγιο ποταμό είναι η μία εκδοχή για το δηλητήριο του μεγάλου Βασιλιά. Μια πιο πρόσφατη θεωρία όμως καταδεικνύει το φυτό «λευκός ελλέβορος» σαν τον κύριο υπεύθυνο. Ένα φυτό που οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν σαν αντίδοτο κατά του εμετού και που σε μεγάλες ποσότητες μπορούσε να φέρει αργό θάνατο.

Σε κάθε περίπτωση, ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ίσως να είχε αποφευχθεί αν δεν είχε πιεί από εκείνο το κρασί και αν βέβαια αληθεύουν αυτά τα ιστορικά στοιχεία.


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: