“Δέμα” το Σινικό Τείχος της Αττικής που έχει καταπιεί η χωματερή στα Άνω Λιόσια
"Δέμα" το Σινικό Τείχος της Αττικής που έχει καταπιεί η χωματερή στα Άνω Λιόσια

Το αρχαίο τείχος Δέμα (Δεσις η Κατάδεμα)  είναι ένα αρχαίο τείχος που έχει έκταση περίπου 4,5 χιλιόμετρα. Βρίσκεται ανάμεσα στο όρος Αιγάλεω και στην Πάρνηθα. Βάσει της λιθοδομής του και της κεραμοποιείας κατασκευάστηκε στα χρόνια του Βοιωτικού πολέμου 378 – 377 π.Χ.

Το τείχος τους Δέματος – Δέμα – Δέσις ονομάστηκε έτσι διότι «έδενε» την μία περιοχή με την άλλη. Ο σκοπός του ήταν να λειτουργήσει ως προμαχώνας ενός στρατού που θα έδινε μάχη σε ελεύθερο πεδίο ούτως ώστε να διασφαλίσει την άμυνα από εισβολή Πελοποννησιακών στρατευμάτων από το σημείο του Θριασίου πεδίου προς την Αθήνα. Το τείχος είχε έξι τετράγωνους πύργους και έναν κυκλικό ο οποίος σώζεται ως και σήμερα στο λόφο Πυργάθι.


Ο κυκλικός αυτός πύργος βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο του τείχους και χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο και επισκοπούσε ολόκληρο το τείχος. Στα ανατολικά του «Δέματος» σώζονται τα ερείπια ενός δεύτερου πιο στιβαρού τείχους ο οποίος ονομάζεται «πίσω Τείχος», κι έχει μήκος 200 μέτρα ενώ βρίσκεται στην πεδιάδα των Άνω Λιοσίων.

Ο λόγος ύπαρξής του ήταν τόσο η απόκρουση μιας μεγάλης κύριας επίθεσης όσο και η αντεπίθεση. Σήμερα το τείχος βρίσκεται ανάμεσα σε σκουπίδια αντιμέτωπο μόνο με την κρατική αδιαφορία. Η πρόσβαση δεν είναι εφικτή μιας και υπάρχει περίφραξη.

Ένα αρχαίο τείχος που περνά μέσα από τη χωματερή των Λιοσίων κατέγραψε το drone του Up Drones που πέταξε πάνω από την περιοχή.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: