Ανησυχία για παγκόσμια κρίση: Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αγοράζει χρυσό ως να μην υπάρχει αύριο! | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Ανησυχία για παγκόσμια κρίση: Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αγοράζει χρυσό ως να μην υπάρχει αύριο!

15 Οκτωβρίου 2017 21:12:00

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αγοράζει ποσότητες χρυσού και ασημιού σαν να μην υπάρχει αύριο, όπως αναφέρουν  χαρακτηριστικά τα ρωσικά ΜΜΕ προκαλώντας γενική ανησυχία και φέρνοντας στην επιφάνεια σενάρια από μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση έως και πόλεμο.
Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Gabriel Rubinstein η πολιτική αυτή της φρενίτιδας αγοράς χρυσού σκοπεύει στην προστασία της ρωσικής οικονομίας σε περίπτωση «καταστάσεων κρίσης» και οικονομικού πολέμου.
«Χώρες αποθηκεύουν χρυσό για στρατηγικούς και αμυντικούς και στρατηγικούς σκοπούς. Για παράδειγμα εάν οι σχέσεις μεταξύ χωρών επιδεινωθούν και τα νομίσματά τους υποστούν καθίζηση» λέει ο Rubinstein στο Sputnik, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει εκπρόσωπος  της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής.

Σε μια τέτοια περάτωση, εξηγεί ο Αργεντινός οικονομικός αναλυτής τα αποθέματα χρυσού μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για ένα νέο νόμισμα ή άλλες επενδύσεις μελλοντικά.
«Ο χρυσός αποτελεί την αιώνια οικονομική πηγή. Διαθέτει μια σταθερή οικονομική αξία συγκρινόμενος με άλλα οικονομικά μέσα. Η ρωσική κυβέρνηση πιστεύει πως καλύτερα να έχει περισσότερο χρυσό παρά δολάρια.
Υποθετικά μιλώντας εάν η Ρωσία έχει αποθεματικά τόνους δολαρίων και οι ΗΠΑ θέλουν να βλάψουν την ρωσική οικονομία αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα μέσω της χειραγώγησης του δολαρίου, που ανήκει στις ΗΠΑ, με τέτοιο τρόπο ώστε να πάθει σοβαρή ζημιά η οικονομία της Ρωσίας», συμπλήρωσε ακόμη ο Αργεντινός αναλυτής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ρωσική κεντρική τράπεζα έχει αποδοθεί σε μια φρενίτιδα αγοράς χρυσού το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Κατά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου -Σεπτεμβρίου 2017 αγοράστηκαν 4,2 εκατ. ευγενής ουγγιάς (troy ounce) όπου 1 ευγενής ουγγιά ισοδυναμεί με 31,10 γραμμάρια, άξιας περί των 5 δισ. $, τουλάχιστον 15% παραπάνω από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
  Μέχρι την 1η Οκτωβρίου η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διέθετε αποθέματα χρυσού ύψους  73,6 δισ. $ συγκρινόμενα με τα 65,5 δισ. την αντίστοιχη περίοδο το 2016 και σε σχέση με τα 8 δισ.$ πριν μια δεκαετία.
Η Ρωσία έχει αυξήσει κατακόρυφα την αγορά χρυσού από την αρχή των κυρώσεων ΗΠΑ και Ε.Ε. εναντίον της για το θέμα της Ουκρανίας και από τότε αυξάνει το αποθεματικό της σε χρυσό κατά 100 τόνους το εξάμηνο.
Η Ρωσία πρόκειται να ξεπεράσει σύντομα και την Κίνα σε αποθέματα χρυσού ανεβαίνοντας την 6η θέση στο κόσμο με 1842 τόνους χρυσού.
Συγκριτικά τα ελληνικά αποθέματα  και σύμφωνα με το tradingeconom.com ήταν 112,75 τόνοι στο τρίτο τετράμηνο του 2016 από 112,72 τόνους στο δεύτερο τετράμηνο του ίδιου έτους. Τα αποθεματικά χρυσού κατά μέσο όρο στην Ελλάδα κυμαίνονταν στους 114,09 τόνους από το 2000 έως το 2016.
Σε αυτή την περίοδο, τα αποθέματα έφτασαν στην ανώτερη τιμή τους στο τέταρτο τρίμηνο του 2000 με  132,56 τόνους και στην χαμηλότερη τιμή τους στους 107,21 τόνους την ίδια περίοδο το 2003.
Με βάση τον ισολογισμό της 31ης/12/2015 στο ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδας περιλαμβανόταν «χρυσός και απαιτήσεις σε χρυσό» αξίας 4.655.876.333 ευρώ (από 4.720.522.384 το 2014). Το βάρος του δε ανερχόταν σε 148,8 τόνους
Γενικότερα πάντως  και κατά μέσο όρο τα αποθεματικά του ελληνικού χρυσού ανέρχονται στους 112 τόνους αξίας 4,7 δισ. ευρώ
ΠΗΓΗ PRONEWS


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: