Ελίχρυσος: Γνωρίστε το φυτό της αιώνιας νεότητας – 13 φαρμακευτικές ιδιότητες
Ελίχρυσος: Γνωρίστε το φυτό της αιώνιας νεότητας – 13 φαρμακευτικές ιδιότητες

Κυρίως λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων. Το αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο, με τη μορφή εκχυλίσματος του helichrysum italicum, έχει υποστεί διάφορες πειραματικές μελέτες και βρέθηκε ότι διαθέτει ισχυρές ιδιότητες που επουλώνουν τις φλεγμονές μέσω διαφόρων και πολλών μηχανισμών: αναστολή φλεγμονώδους ενζύμου, απομάκρυνση ελευθέρων ριζών, ενώ έχει και κορτικοειδή αποτελέσματα.
Ο ελίχρυσος είναι μέλος της οικογένειας φυτών Asteraceae και φύεται στην περιοχή της Μεσογείου, όπου χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Πορτογαλία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Ορισμένες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι οι Αρχαιοι Έλληνες αποξήραιναν τα άνθη του ελίχρυσου και τα προσέφεραν στους θεούς τους. Σήμερα, εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραδοσιακή ιατρική των μεσογειακών χωρών και η δημοτικότητά του εξαπλώνεται γρήγορα και στον υπόλοιπο κόσμο.


13 Χρήσεις του αιθέριου ελαίου από ελίχρυσο:
1. Αντιβιοτική και αντιμυκητιακή χρήση για το δέρμα.
Μια έκθεση του Κέντρου Ερευνών Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Beira στην Πορτογαλία, διαπίστωσε ότι τα φλαβονοειδή του ελίχρυσου και οι ενώσεις τερπενίου ήταν αποτελεσματικά κατά των βακτηριδίων και της ανάπτυξης των μυκήτων, που προκαλούσαν διάφορους ερεθισμούς του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων του εξανθήματος, των μολύνσεων και της καθυστερημένης επούλωσης πληγών.
Για να χρησιμοποιήσετε αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο για την επούλωση φλεγμονών του δέρματος, συνδυάστε το με ένα βοηθητικό έλαιο βάσης (στο οποίο το διαλύουμε), όπως το λάδι καρύδας ή λάδι jojoba και εφαρμόστε το μείγμα στο πρόσωπο για να αποτρέψετε κνίδωση, ερυθρότητα, κηλίδες, εξανθήματα και ερεθισμό λόγω ξυρίσματος. Αν έχετε εξάνθημα ή αλλεργία από δηλητηριώδη κισσό, εφαρμόστε ελίχρυσο και αναμίξτε μελάδι λεβάντας που θα σας δροσίσει και θα απαλύνει τον κνησμό.
2. Ανακούφιση από ηλιακά εγκαύματα και πρόληψη καρκίνου του δέρματος.
Ο ελίχρυσος βοηθά στην ενυδάτωση του καμένου δέρματος και στην ανακούφιση του πόνου μετά από ηλιακά εγκαύματα. Μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα καρκίνου του δέρματος. Μπορείτε να αναμίξετε μια μικρή ποσότητα ελαίου με λίγο λάδι καρύδας και να την εφαρμόσετε απευθείας στο δέρμα για μια υγιή αναζωογόνηση του δέρματος.
3. Θεραπεία ακμής.
Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, το αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο έχει ισχυρές αντιβιοτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που το καθιστούν μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για την ακμή, γιατί λειτουργεί χωρίς να ξηραίνει το δέρμα ή να προκαλέσει ερυθρότητα και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες (όπως αυτές με σκληρές χημικές επεξεργασίες ακμής ή φάρμακα).
4. Φυσική θεραπεία του ιού Candida.
Οι ειδικές ενώσεις στο αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο – οι οποίες ονομάζονται ακετοφαινόνες, φλορογλουκινόλες και τερπενοειδή – έχουν αντιμυκητιακή δράση κατά της ανάπτυξης Candida, όπως έδειξαν κλινικές μελέτες.
Ο ελίχρυσος βοηθά επίσης στην ανακούφιση του πεπτικού σωλήνα, καταπολεμά τη φλεγμονή στο εσωτερικό του εντέρου, ενισχύει την ανοσία και επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης του εντερικού σωλήνα από την ασθένεια.
5. Αντιφλεγμονώδες έλαιο που ενισχύει την υγεία της καρδιάς.
Η υποτασική δράση του ελίχρυσου βελτιώνει την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας τη φλεγμονή, αυξάνοντας την ομαλή λειτουργία των μυών και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Durban. Έχουν παρατηρηθεί καρδιαγγειακές επιδράσεις λόγω χρήσης αιθέριου ελαίου από ελίχρυσο, οι οποίες είναι η βάση στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την προστασία της καρδιάς – όπως και παραδοσιακά χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην ευρωπαϊκή λαϊκή ιατρική.
6. Φυσικό βοήθημα στην πέψη αλλά και διουρητικό.
Ο ελίχρυσος διεγείρει την έκκριση των γαστρικών υγρών που χρειάζονται για να διασπαστούν τα τρόφιμα και να αποφευχθεί η δυσπεψία. Για χιλιάδες χρόνια στην τουρκική λαϊκή ιατρική, το αιθέριο έλαιο ελίχρυσου χρησιμοποιήθηκε ως διουρητικό, βοηθώντας στη μείωση του πρηξίματος, αντλώντας περίσσευμα νερού από το σώμα ανακουφίζοντας από τον πόνο στο στομάχι.
Τα άνθη του ελίχρυσου είναι επίσης ένα παραδοσιακό φάρμακο για τη θεραπεία διαφόρων εντερικών παθήσεων και χρησιμοποιούνται ως ρόφημα για τη θεραπεία πεπτικών παθήσεων του στομάχου και των εντέρων.
7. Διεγείρει τη λειτουργία του ήπατος και αποτοξινώνει.
Γνωστό αντισπασμωδικό, καθαρίζει το αίμα, ενώ ως αντιφλεγμονώδες, ο ελίχρυσος έχει χρησιμοποιηθεί ως διεγερτικό ήπατος και αποτοξινωτικό βοήθημα για αιώνες. Χρησιμοποιείται συνήθως στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία της ηπατικής νόσου και για να βοηθήσει το σώμα να αποτοξινωθεί από τοξίνες, βαρέα μέταλλα, βακτήρια και ατμοσφαιρική ρύπανση.
8. Φυσική πρόληψη από τον καρκίνο.
Η κλινική έρευνα δείχνει ότι ο ελίχρυσος περιέχει ειδικές φλαβονοειδείς αντιοξειδωτικές ενώσεις που αναστέλλουν το οξειδωτικό στρες και την ανάπτυξη του καρκίνου. Επιπλέον, οι μελέτες διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα ήταν αποτελεσματικό στην προστασία από την βλάβη του DNA, τη μετάλλαξη και τον θάνατο των κυττάρων και την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Οι φωτοπροστατευτικές του ιδιότητες, ιδίως λόγω των ακετοφαινονών και των ενώσεων φλορογλουκινόλης, έχουν αποδειχθεί τόσο σε μελέτες σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.
9. Αντιβιοτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στην πραγματικότητα μέσα στο έντερο, οι θεραπευτικές ενέργειες του εντέρου και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελίχρυσου βοηθούν αποτελεσματικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Σε κλινικές μελέτες, τα φλαβονοειδή και οι φλορογλουκινόλες του αιθέριου ελαίου από ελίχρυσο έδειξαν αναστολή λειτουργίας των επιβλαβών βακτηρίων, μυκήτων και ιών, ακόμη και αρκετά ισχυρές ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής του ιού HIV.
10. Φυσική ανακούφιση για τις αιμορροΐδες.
Για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο των αιμορροΐδων, εφαρμόστε 3-4 σταγόνες με μια βαμβακερή πετσέτα στην πληγείσα περιοχή. Επαναλάβετε κάθε λίγες ώρες, όπως απαιτείται, για να ανακουφίσετε τον πόνο, τη φλεγμονή και το πρήξιμο.
11. Ανακουφίζει από πέτρες στα νεφρά.
Τα έλαια λεμονιού και ελίχρυσου μειώνουν τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά ενισχύοντας την λειτουργία και την αποτοξίνωση των νεφρών και του ήπατος. Βάλτε δύο σταγόνες εσπεριδοειδών όπως λεμόνι, μοσχολέμονο, άγριο πορτοκάλι, ή γκρέιπφρουτ στο νερό δύο φορές την ημέρα. Εφαρμόστε αιθέριο έλαιο από ελίχρυσο και τρίψτε τοπικά στην περιοχή της κάτω κοιλιακής χώρας δύο φορές την ημέρα.
12. Φυσική πρόληψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Τα αιθέρια έλαια του τριαντάφυλλου και του ελίχρυσου βοηθούν το νευρικό σύστημα και βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Τρίψτε δύο σταγόνες από κάθε λάδι (αφού τα διαλύσετε πρώτα σε έλαιο βάσης) στο σώμα τρεις φορές την ημέρα για τρεις εβδομάδες, στη συνέχεια, αφήστε να περάσει μία εβδομάδα και επαναλάβετε αυτόν τον κύκλο. Επίσης, τα έλαια βασιλικού και κυπαρισσιού μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία και τον μυϊκό τόνο και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ, επομένως εξετάστε το ενδεχόμενο να συνδυάσετε αυτά τα έλαια μαζί για μέγιστα αποτελέσματα.
13. Ανακούφιση από τον πόνο.
Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το έλαιο από ελίχρυσο μειώνει τον πόνο των μυών ανακουφίζοντας από το πρήξιμο, τη φλεγμονή και βελτιώνει την κυκλοφορία. Αυτό βοηθά στην επούλωση των νεύρων, των αρθρώσεων και των μυϊκών ιστών – καθιστώντας την αποτελεσματική φυσική θεραπεία για τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, της ινομυαλγίας και των τραυματισμών που σχετίζονται με την άσκηση. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μαζί με λάδι λεβάντας, το οποίο είναι επίσης εξαιρετικό για τη μείωση του πόνου και του συναισθηματικού στρες.
ΠΗΓΗ share24.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: