Επιστήμονες ανακάλυψαν ξεχασμένες γλώσσες από την εποχή του Μεσαίωνα σε αρχαία χειρόγραφα | Ανοπαία ατραπός
Ανοπαία ατραπός

Επιστήμονες ανακάλυψαν ξεχασμένες γλώσσες από την εποχή του Μεσαίωνα σε αρχαία χειρόγραφα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:ΔΙΑΦΟΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ
26 Σεπτεμβρίου 2017 18:05:00

Γλώσσες και διαλέκτους που είχαν χρησιμοποιηθεί τελευταία φορά την περίοδο του Μεσαίωνα έφεραν στο φως επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν με μία καινούρια μέθοδο μια σειρά από αρχαία χειρόγραφα που βρέθηκαν σε μια από τις παλαιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, που βρίσκεται σε μοναστήρι στην Αίγυπτο.

Ψάχνοντας στα αρχεία της βιβλιοθήκης, εντός της μονής της Αγίας Αικατερίνης στη χερσόνησο Σινά, βρήκαν έγγραφα που περιλαμβάνουν εξαιρετικά σπάνιες γλώσσες μέχρι και 1500 ετών, όπως τα αλβανικά του Καυκάσου. Κι όλα αυτά, μέσω μιας νέας μεθόδου που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες, η οποία τους επιτρέπει να δουν πίσω από το κρυπτογραφημένο κείμενο, εγκαινιάζοντας έτσι αυτό που ονομάζουν «νέα χρυσή εποχή της ανακάλυψης».


Όπως αναφέρει ο Independent, οι ερευνητές τράβηξαν φωτογραφίες από το υλικό που είχαν διαθέσιμο, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέρη του φωτεινού φάσματος και στη συνέχεια πέρασαν αυτές τις φωτογραφίες μέσω ενός αλγορίθμου σε υπολογιστή. Η μέθοδος αυτή τους επέτρεψε να δουν αυτό που πρωτότυπα γράφτηκε σε κάθε περγαμηνή, οι οποίες την εποχή εκείνη ήταν ιδιαίτερα πολύτιμες, πριν επαναχρησιμοποιηθούν τα επόμενα χρόνια.

«Η νέα εποχή της ανακάλυψης δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Michael Phelps, μέλος της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης Πρώιμων Χειρογράφων της Καλιφόρνια στους Times, συμπληρώνοντας: «Τον 20ο αιώνα ανακαλύφθηκαν χειρόγραφα σε σπηλιές. Τον 21ο αιώνα θα εφαρμόσουμε νέες τεχνικές σε χειρόγραφα που ήταν “κάτω από τη μύτη μας”. Θα ανακτήσουμε χαμένες φωνές της Ιστορίας μας».

Η περιοχή κάτω από το όρος Σινά όπου, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός έδωσε τις 10 εντολές στο Μωυσή, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες χειρόγραφα από τον 6ο αιώνα κι έπειτα, οπότε και χτίστηκε. «Δεν ξέρω καμία άλλη βιβλιοθήκη στον κόσμο που να μπορεί να συναγωνιστεί τη βιβλιοθήκη της μονής στη χερσόνησο Σινά. Το μοναστήρι είναι ένας θεσμός από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και συνεχίζει να λειτουργεί σύμφωνα με την αρχική του αποστολή», επισημαίνει ο Michael Phelps.


Πηγή: The Huffington Post


Ενημέρωση μέσω e-mail

Συμπληρώστε το email:Βιογραφικό

Χρήστος Κασταμονίτης

Ο Χρήστος Κασταμονίτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Coventry στην Αγγλία, όπου και σπούδασε Επιστήμη Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Έχει μεταπτυχιακό στο Management από το πανεπιστήμιο του Υork στην Αγγλία. Είναι μέλος του Project Management Institute. Εργάζεται ως Senior Business Process Analyst στις Βρυξελλες. Εχει Αρθρογραφησει στα περιοδικά "Τρίτο Μάτι", «Hellenic Nexus» ,"ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ". Έχει εμφανιστεί σε πλήθος τηλεοπτικών εκπομπών όπως "ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ" , "ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ" ,"ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ", "ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΩΡΑ" ,"ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ", "ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ" , "MEGA Σαββατοκύριακο" καθώς και σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές .Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται τα UFO, η ιστορία του ευρύτερου ελληνικού χώρου κ.ά. Στα συλλεκτικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα γραμματόσημα, τα νομίσματα και τα χαρτονομίσματα.Είναι Έφεδρος Ειδικός Επιστήμονας του Γ.Ε.Σ στο κλάδο των Διαβιβάσεων.Συμμετείχε στις ραδιοφωνικές εκπομπές ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ και ΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ στο ATHENSJUKEBOX .Ειχε επισης και την δική του ραδιοφωνική εκπομπή με τίτλο "ΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΟΠΑΙΑ ΑΤΡΑΠΟ" στο web radio του Ε.Ο.Ε με θέματα που σκοπό έχουν να ξυπνήσουν και άλλους συντρόφους για να περιμένουμε τους βαρβάρους ξένους ή μη.Προσωπικό email : kastamonitis@gmail.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: